2023. július 16. 16:00 - Danube Institute

Egy háborúban senki sem marad érdektelen

Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta folyamatosan fokozódik a diplomáciai szakadék Oroszország és a nyugati hatalmak között, ezzel együtt a világ politikai térképe kezd kétféle színezetűvé válni. 

Tovább
komment
2023. július 16. 09:00 - Danube Institute

Katasztrófaturizmus az óceán mélyén

Az OceanGate Titan búvárhajójának tragikus balesete világszerte hatalmas port kavart. Az járművet turisztikai céllal üzemeltette a 2008-ban alapított vállalat, amely egzotikus vízalatti élményeket ígért ügyfeleinek. A Titanic-expedíció tragédiája azonban számos kérdést vet fel.

Tovább
komment
2023. július 15. 16:00 - Danube Institute

Irán csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez: mi lesz most a Nyugattal?

Nemrég tartották Indiában a Sanghaji Együttműködési szervezet (SCO) találkozóját, ahol bejelentették Irán csatlakozását a szövetséghez - közölte az Insider Paper. Ez egy olyan lépés lehet, amely miatt a NATO, az EU és a nyugati világ érdekei súlyosan sérülhetnek, de miről is van szó pontosan?

Tovább
komment
2023. július 15. 09:00 - Danube Institute

Spanyolország a woke útján – idő kérdése, meddig?

Spanyolország mindezidáig élen járt az LMBTQ+ jogok, illetve a feminizmus promotálása és az inkluzivitás terén is. Vajon a július 23-i választások elhozzák az Európa számos országát utolérő jobboldali fordulatot, vagy a jelenlegi adminisztráció a már megszokotthoz hasonlóan az elkövetkezendőkben is…

Tovább
komment
2023. július 14. 16:00 - Danube Institute

Az ukrajnai háborús bűnök feltárása példanélküli nemzetközi összefogást hozott

Ahogy korábban is írtunk róla (itt és itt), a háborús bűnösök felelősségre vonása kiemelten fontos kihívást jelent a nemzetközi jogi platformok számára, ideértve a Nemzetközi Bíróságot (ICJ), valamint a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) is. A bizonyítékok összegyűjtésében a jogi szakemberek mellett…

Tovább
komment
2023. július 13. 07:00 - Danube Institute

Kínai befolyás a Balkánon: Bosznia-Hercegovina válaszút elé érkezett

Az amerikai-kínai versengés legegyértelműbben Tajvan esetében manifesztálódik, azonban Peking befolyásának növekedésével számos új „hadszíntér” nyílik meg a globális hegemóniáért folyó vetélkedésben. Ide tartozik például a Közel-Kelet, miután a kínaiak tető alá hozták az iráni-szaúdi ellentét…

Tovább
komment
2023. július 12. 17:00 - Danube Institute

Menekültpolitika és bukott kormány a tulipánok földjén

A bevándorlás évek óta forró téma az egész Európai Unióban, és most ez a kérdés volt az, ami a Mark Rutte által vezetett holland kormány bukásához vezetett, felfedve ezzel a koalíciót alkotó négy párt közötti mély ideológiai különbségeket.

Tovább
komment
2023. július 11. 16:00 - Danube Institute

Függőség vagy autonómia: a transzatlanti kapcsolatok jövője meghatározza a geopolitikai versengést

Bár az európai országok Egyesült Államokkal való kapcsolatának legfőbb kérdéseire az orosz-ukrán háború kitörése világított rá, annak tendenciái sokkal korábbra nyúlnak vissza. A transzatlanti viszony egyoldalú függőségbe való átfordulása azonban nem csupán az európai kontinens geopolitikai…

Tovább
komment
2023. július 10. 16:00 - Danube Institute

Mit várhatunk a vilniusi NATO csúcstól?

Kedden kezdődik a NATO csúcstalálkozója Vilniusban, Litvániában. A világ vezetői már gyülekeznek, hogy tárgyaljanak a szövetség előtt álló legsürgetőbb kihívásokról, tovább erősítsék a NATO elrettentő és védelmi képességét, és közelebb hozzák Ukrajnát a Szövetséghez.

Tovább
komment
2023. július 10. 07:00 - Danube Institute

Migráció: ezzel nyerhet választást Ron DeSantis

Hatalmas változást hozhat Ron DeSantis esetleges választási győzelme az USA számára. A republikánus floridai kormányzó nemrég jelentette be, hogy indul a 2024-es választásokon, programja azonban nem csak a demokraták számára tűnhet vakmerőnek.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása