2023. július 15. 16:00 - Danube Institute

Irán csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez: mi lesz most a Nyugattal?

Nemrég tartották Indiában a Sanghaji Együttműködési szervezet (SCO) találkozóját, ahol bejelentették Irán csatlakozását a szövetséghez - közölte az Insider Paper. Ez egy olyan lépés lehet, amely miatt a NATO, az EU és a nyugati világ érdekei súlyosan sérülhetnek, de miről is van szó pontosan?

shutterstock_2195275335.jpg

Először is tisztáznunk kell azt, hogy mi az az SCO és miért érdemes beszélnünk róla? Az SCO (Shanghai Cooperation Organization) egy regionális kormányközi szervezet, amelyet 2001-ben alapítottak. A tagállamok közé tartozik Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, India és Pakisztán. Az SCO célja a tagországok közötti együttműködés elősegítése a regionális biztonság, politikai stabilitás és gazdasági fejlődés terén.

A mostani találkozóra az SCO vezetői online kapcsolódtak be. Felszólalt Vlagyimir Putyin, akit először lehetett látni nemzetközi találkozó keretei között, miután a Wagner-csoport puccskísérletet próbált elkövetni. Szintén részt vett a találkozón Hszi Csin-ping, valamint a többi tagország legfőbb vezetői is.

Miért lesz az SCO-nak egyre nagyobb szerepe Közép-Ázsiában? Az Egyesült Államok katasztrofális kivonulása Afganisztánból lehetőséget teremtett a kínai befolyás és beruházások számára a térségben.

Kína szorosabbra fűzte a kapcsolatát Pakisztánnal stratégiai szempontból, és egyre határozottabban lép fel a világ színpadán. Ahogyan az ukrán háború tovább zajlik és a Nyugat kapcsolatai Oroszországgal a legsúlyosabb szintre süllyedtek, Peking "korlátlan" barátságot hirdetett Moszkvával. Gazdasági és kereskedelmi értelemben is erősödik a szervezet, mert az SCO részesedése a globális kereskedelemben nőtt az elmúlt években és a tendencia várhatóan folytatódik.

sco_diagram.png


Forrás: CGTN

Ennek szövetségnek lett most kilencedik tagja Irán, amely már jó ideje geopolitikai és gazdasági elszigeteltségben szenved és ettől a szövetségtől reméli ezen hátrányok leküzdését.

Irán számára az SCO tagság előnyös, mert további diplomáciai platformot biztosít számára a nemzetközi színtéren való befolyásának növeléséhez."

- nyilatkozta Jason Brodsky, a United Against Nuclear Iran politikai igazgatója a VOA perzsa ügynökségének. Azt is hozzátette, hogy ez a lépés illeszkedik Ali Hoszajni Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetőjének keleti orientációjú elképzeléseibe, ami főleg a Kínával és Oroszországgal való kapcsolat elmélyítését jelenti. Irán elnöke országa beiktatása után a dollár hegemóniájának megszüntetésével érvelt.

Elutasítjuk a kollektivizációval, ideológiával és konfrontációval kapcsolatos gondolkodásmódot a nemzetközi és a regionális konfliktusok megoldását illetően.”

– áll az SCO vezetőinek közös nyilatkozatában

Bár egyelőre a nyugati vezetők nem kommentálták az eseményeket, az biztosra vehető, hogy formálódik egy újabb erős, nyugatellenes katonai és gazdasági szövetség, ami később képes lehet felvenni a versenyt a nyugati vezető hatalmakkal.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása