2024. április 03. 16:00 - Danube Institute

Haiti szenvedése: katasztrófa szélére sodródott az ország

Haiti kormánya március elején szükségállapotot rendelt el azt követően, hogy a fővárosban, Port-au-Prince-ben fegyveres banda támadt a főbörtönre, több száz elítélt pedig kiszabadult és megszökött. Ezt követően a főváros egyik központi kikötőjét is zavargások fenyegették. Az erőszak eszkalálódásával olyan szintű válsághelyzet alakult ki, hogy a miniszterelnök bejelentette lemondását. Egy friss ENSZ-jelentés szerint az ország nemzetközi segítségre szorul a rendfenntartás megszervezéséhez.

shutterstock_2046458297.jpg

Haiti jelenleg a bandaerőszak katasztrofális növekedésével néz szembe, amelyet súlyosbít az erősödő politikai instabilitás Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása óta. A helyzet kritikus ponthoz érkezett, több ezer ember vesztette életét, köztük ártatlan gyermekek – a fegyveres bandák pedig emberi jogokat sértő körülményeket idéznek elő az országban.

Ariel Henry, aki Haiti akkori elnökének meggyilkolása után 2021-ben megválasztatlanul került hatalomra, tavaly nem tartott választásokat, mondván, hogy az ország bizonytalansága veszélyeztetné a szavazást. Döntése azonban csak tovább dühítette a tüntetőket, akik hónapok óta követelték, hogy mondjon le, miközben Haiti egyre mélyebbre süllyedt a szegénységbe és a burjánzó bandaerőszakba.

Szakértők szerint sürgősen nemzetközi beavatkozásra van szükség – akár 5000 külföldi rendőrtiszt bevetésére is a biztonság helyreállítása és a helyzet további romlásának megelőzése érdekében.

Amint azt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztos Hivatalának (OHCHR) közelmúltbeli jelentése felvázolja, a bandaerőszak soha nem látott szintet ért el:

fegyveres csoportok terrorizálják a közösségeket, kritikus intézményeket, például kórházakat és bankokat célba véve.

A Moise elnök meggyilkolása által kialakult hatalmi vákuum lehetővé tette ezeknek a bandáknak, hogy kiterjesszék befolyásukat, különösen a fővárosban, Port-au-Prince-ben. Jimmy "Barbecue" Cherizier volt rendőr, jelenleg az egyik leghírhedtebb bandavezér és állig felfegyverzett szövetségesei támadások hullámait indították el, hogy megpróbálják destabilizálni a kormányt, ami további káoszhoz és vérontáshoz vezetett. Az OHCHR jelentése komor képet fest a haiti helyzetről, "katasztrofálisnak" és "kataklizmikusnak" nevezve azt.

Ennek a megdöbbentő méreteket öltő erőszaknak hatására több ezer ember vesztette életét, és számtalan továbbiakat érint a lakóhelyelhagyás, az éhezés és az állandó félelem okozta nehézségek elleni küzdelem. Az OHCHR jelentése kiemeli a bandák által elkövetett borzalmas emberi jogi visszaéléseket, beleértve a gyermekek toborzását és bántalmazását, a nők elleni szexuális erőszakot és vélt ellenfeleik célzott meggyilkolását. Ártatlan civilek, köztük csecsemők kerültek a kereszttűzbe, teljesen figyelmen kívül hagyva az emberi élet értékét.

Az eszkalálódó válsággal szemben sokak szerint nemzetközi beavatkozásra van szükség. A haiti kormány tavaly októberi segélykérése az ENSZ Biztonsági Tanácsától a helyes irányba tett lépés volt, de az előrehaladás lassúnak bizonyult. A biztonság helyreállítását segítő nemzetközi misszió jóváhagyása ellenére a külföldi rendőrök bevetése még nem valósult meg. Kenya, amely felajánlotta, hogy vezeti a missziót, elhalasztotta részvételét addig, amíg Haitin létre nem jön egy átmeneti tanács a széthulló kormány helyett. Más országok személyi állomány küldését ajánlották fel, de belső viták és logisztikai kihívások akadályozták telepítésüket. William O'Neill ENSZ-szakértő felhívása az 5000 nemzetközi rendőrtiszt küldésére hangsúlyozza a helyzet súlyosságát.

Az erőszak jelenlegi szintje messze meghaladja a korábbi becsléseket, ami nagyobb és erőteljesebb beavatkozást tesz szükségessé a közbiztonság feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében. Az idő létfontosságú, mivel a telepítés további késedelme Haiti már amúgy is törékeny intézményeinek összeomlásához vezethet.

Az, hogy Ariel Henry miniszterelnök a folyamatos támadások miatt nem tudott visszatérni Haitire, még inkább rávilágít a helyzet sürgősségére – úgy is, hogy jelenleg ígéretet tett lemondására.

Az, hogy egyes országok vonakodnak személyzetet küldeni a misszióba, a kockázatokkal és a Haitin uralkodó összetett politikai helyzettel kapcsolatos aggodalmakat tükrözi. A haiti politikai csoportok közötti belső viták szintén akadályozták az átmeneti tanács megalakulását, késleltetve egy olyan stabil kormány létrehozását, amely együttműködhetne a nemzetközi közösséggel a válság kezelése érdekében.

A stabilitás megteremtése a fokozódó erőszak és politikai zűrzavar közepette hatalmas kihívásokat jelent. Az állami szereplők bűnrészessége aláássa a közrend helyreállítására irányuló erőfeszítéseket. A működőképes intézmények és a politikai folyamatba vetett bizalom hiánya tovább bonyolítja a megbékélés és a demokratikus kormányzás felé vezető utat. A jelenlegi válság azonban lehetőséget is kínál az érdemi változásra és a nemzetközi szolidaritásra.

"A bizonytalanság kezelésének kiemelt prioritásnak kell lennie a lakosság védelme és a további emberi szenvedés megelőzése érdekében. Ugyanilyen fontos a jogállamiság szempontjából alapvető fontosságú intézmények védelme, amelyeket a velejéig támadtak" – mondta Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Olyan sokoldalú megközelítésre van szükség, amely ötvözi az azonnali humanitárius segítségnyújtást a kormányzás és a biztonság megerősítésére irányuló hosszú távú erőfeszítésekkel.

A külföldi rendőrök bevetése kulcsfontosságú első lépés a rend helyreállításában és a polgári lakosság további károktól való megvédésében. Ezt a beavatkozást azonban az erőszak kiváltó okainak - beleértve a szegénységet, a korrupciót és a társadalmi egyenlőtlenséget - kezelésére irányuló erőfeszítéseknek kell kísérniük.

A Haiti helyreállításához nyújtott nemzetközi támogatást fenn kell tartani és össze kell hangolni, a helyi közösségek szerepvállalásának megerősítésére és a jövőbeli válságokkal szembeni ellenálló képesség kiépítésére összpontosítva. A karibi vezetők és a nemzetközi közösség támogatásával létrejövő átmeneti tanács elengedhetetlen egy legitim és inkluzív kormány létrehozásához, amely stabilitás és jólét felé vezetheti az országot.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása