2023. július 10. 07:00 - Danube Institute

Migráció: ezzel nyerhet választást Ron DeSantis

Hatalmas változást hozhat Ron DeSantis esetleges választási győzelme az USA számára. A republikánus floridai kormányzó nemrég jelentette be, hogy indul a 2024-es választásokon, programja azonban nem csak a demokraták számára tűnhet vakmerőnek.

shutterstock_1973414861.jpg

Ahogy arról korábbi írásunkban is beszámoltunk, a 2024-es amerikai elnökválasztások számos meglepetést tartogathatnak. A megmérettetés nem csupán a megszokott demokrata-republikánus párharc szempontjából lehetnek izgalmas, a két legesélyesebb republikánus jelölt között várható összecsapás külön meglepetéseket tartogathat.

Ron DeSantis floridai kormányzó hónapokkal ezelőtt jelentette be a választásokon való indulását. A politikus nemrég Texas államba látogatott, ahol a többi között a Texast és Mexikót elválasztó országhatár egy szakaszát tekintette meg. Ron DeSantis ezek mellett beszédében ismertette ambiciózus politikai programját is, amely szerint főképp az illegális migráció megfékezésére helyezi a hangsúlyt. A hazai és nemzetközi sajtóban bombaként robbant a hír, miszerint

a floridai kormányzó esetleges megválasztása esetén minden eddiginél szigorúbb szabályozásokat vezetne be az illegális migráció megfékezése érdekében.

"Ha valaki betörne a házadba, hogy valami rosszat tegyen, erőszakkal válaszolnál. De miért nem ezt tesszük mi a déli határon?" - vetette fel a kormányzó a beszéde után tartott sajtótájékoztató során. A politikus továbbá kitért arra is, hogy az illegális migrációt “agresszívebb” módszerekkel kívánja korlátozni, mint ahogy azt Donald Trump, volt elnök valaha is tette. Florida állam jelenlegi kormányzója még azt az évtizedek óta érvényben lévő törvényt is eltörölné, amely garantálja, hogy bármely, az Amerikai Egyesült Államok területén születő gyermek automatikusan amerikai állampolgárrá válik, a szülei származásától függetlenül. A 2016-ban győztes Trump ugyan tett DeSantis programjában szereplőkhöz hasonló ígéreteket, ám ilyen szigorú intézkedésekhez sosem folyamodott. Az állampolgárság megszerzésének ilyen módon való korlátozása nagyban megnehezíti az USA területére érkezők dolgát,

így akár a bevándorlók kedvét is szegheti az elnökjelölt programjában tett ígéret.

Az elnökjelölt aspiráns politikus korábban hevesen kritizálta Joe Biden regnáló elnök bevándorláspolitikáját is, így érthető, hogy saját célkitűzéseit a demokrata politikus által képviselt elvektől gyökeresen eltérő módon fogalmazta meg.

Mindemellett a Biden-adminisztráció migrációs politikáját számos amerikai sem tartja helyesnek, és a híres 42. cikkely megszűnésével tovább erősödött az illegális bevándorlást ellenzők hangja. DeSantis politikájától a választók megoldást remélhetnek, s amennyiben a politikus elegendő szavazatot gyűjt a győzelemhez, gyökeresen megváltoztathatja az USA migrációs politikáját.

Ugyanakkor jól látható, hogy számos amerikai kételkedik Ron DeSantis javaslataiban. Ez egyfelől érthető, hiszen korábban Donald Trump is tett ígéretet a migrációs válság megoldására, ám nem tartotta azon ígéreteit, amelyek minden bizonnyal nagyban segítették győzelmét 2016-ban. Ezen felül Trump sokak szemében még mindig a “biztosabb” jelöltnek tűnhet, ezt számos a közelmúltban végzett közvéleménykutatás is bizonyítja.

Mindennek ellenére fontos megjegyezni, hogy az illegális migrációval járó problémákkal szembe kell nézni, és választ kell találni a felmerülő, egyre égetőbb kérdésekre.

Joe Biden migrációs politikája az elmúlt években annyi kritikát kapott, hogy ez a kérdés már nem segítené elő a demokrata jelölt kampányát. A Donald Trump és Ron DeSantis között zajló harc azonban mindenképp érdekfeszítő, csupán az a kérdés, hogy a floridai elnökjelölt egy ilyen szigorú programjavaslattal tud-e javítani a helyzetén Trumppal szemben.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása