2023. június 11. 09:00 - Danube Institute

A spanyolok már nem kérnek Pedro Sánchezből

Május 28-án Spanyolországban helyhatósági választásokat tartottak, a választópolgárok pedig határozott véleményt fogalmaztak meg: az ország kékre színeződött, ami világosan jelzi, hogy a spanyolokat is elérte az Európán végigsöprő jobboldali fordulat.

Tovább
komment
2023. június 10. 09:00 - Danube Institute

Többet árt mint használ? – 300 millió munkahelyi pozíció kerülhet a chatbotok irányítása alá

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) az élet egyre több szegmensében kezdte el felütni a fejét. A technológia ilyen magas fokú fejlettsége mind magán, mind szakmai életünkre egyre jelentősebb befolyást gyakorol. Ez sokak aggodalmat váltja ki.

Tovább
komment
2023. június 09. 16:00 - Danube Institute

Először lehet nő a NATO élén

A nők már bizonyították, hogy az élet számos területén képesek helyt állni és megfelelő profizmussal végzett munkát letenni az asztalra. Az 1918-as évektől már szavazati joggal rendelkező nők kézbe vették a sorsukat, és innentől kezdve nem volt kérdés, hogy a politikai életben is szükség van rájuk.

Tovább
komment
2023. június 09. 07:00 - Danube Institute

A technológia csapdájában – Konfliktusok és megoldások az USA – Kína kapcsolatokban

Az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági verseny már hosszú ideje fennáll és komoly feszültségeket is okoz a két állam kapcsolatában. Abból következően, hogy mindkét két ország óriási gazdasági hatalommal rendelkezik, komoly verseny alakult ki köztük a világkereskedelem, az export-import…

Tovább
komment
2023. június 08. 16:00 - Danube Institute

Az emberi jogok védelme a titkosszolgálatokon is múlik

Az ukrajnai háború első szakaszának lezárulása óta a nemzetközi média különösen nagy figyelmet szentel az oroszok által elkövetett emberi jogi atrocitásoknak. (Ezekről itt írtunk korábban.) Ez azonban inkább unikális esemény, mint megszokás, hiszen a nyugati – főképp az amerikai – külpolitika…

Tovább
komment
2023. június 08. 07:00 - Danube Institute

Egyöntetűen ítéli el a nemzetközi közösség a Nova Kahovka-i gátrobbanást

Az orosz-ukrán háború eszkalációja tovább folytatódik, hiszen kedden kora reggel összeomlott a Nova Kahovka-i vízerőmű gátja az oroszok által megszállt déli Herszon régióban. Az incidens tömeges evakuálásokat, áradásokat és nagymértékű pusztítástól való félelmet váltott ki.

Tovább
komment
2023. június 07. 16:00 - Danube Institute

Csökkenhetnek a feszültségek a Távol-Keleten: Modi Ausztráliába látogatott

A Távol-Kelet viharos helyzete ellenére India és Ausztrália nemrég bejelentette közös migrációs megállapodását. Narenda Modi 2014 óta először töltött 3 napot Ausztráliában, ez pedig egy mindkét fél számára igencsak előnyös megállapodás megkötését tette lehetővé.

Tovább
komment
2023. június 07. 07:00 - Danube Institute

Henry Kissinger: Hogyan fog véget érni az orosz-ukrán konfliktus?

Az Economist lapnak adott 100. születésnapja alkalmából készített interjúban Henry Kissinger nem csak Kínáról, hanem Oroszország és Ukrajna kapcsán is megosztotta legaktuálisabb gondolatait. Kissinger a nemzetközi helyzet általános állapotával kapcsolódóan meglehetősen borúlátó.

Tovább
komment
2023. június 06. 07:00 - Danube Institute

GLOBSEC: egyedül maradhat Európa Ukrajna mellett

18. alkalommal rendezték meg Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai konferenciát, amelyen többek között Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt Európát érintő kérdésekben és az orosz-ukrán háború kapcsán.

Tovább
komment
2023. június 05. 16:00 - Danube Institute

A Brit Birodalom lett volna a világ leggonoszabb politikai rendszere? Nigel Biggar könyvbemutatója a Scruton V. P.-ben

A kortárs baloldal egyik kedvelt módszere a Nyugat támadására, hogy a gyarmati örökségre, különösen a Brit Birodalom korábbi bűneire hivatkozik. Valójában arról van szó, hogy a teljes Nyugat örökségét akarják megkérdőjelezni, ezért akarják bűnösnek bélyegezni Európa és különösen Nagy-Britannia…

Tovább
komment
süti beállítások módosítása