2023. június 08. 07:00 - Danube Institute

Egyöntetűen ítéli el a nemzetközi közösség a Nova Kahovka-i gátrobbanást

Az orosz-ukrán háború eszkalációja tovább folytatódik, hiszen kedden kora reggel összeomlott a Nova Kahovka-i vízerőmű gátja az oroszok által megszállt déli Herszon régióban. Az incidens tömeges evakuálásokat, áradásokat és nagymértékű pusztítástól való félelmet váltott ki.

shutterstock_1159371412.jpg

Az ukrán csapatok szemtanúi voltak annak, hogy orosz katonákat sodort el az árvíz és menekültek a Dnyeper folyó keleti partjáról az összeomlás után - mondta az ukrán fegyveres erők egyik tisztje. A tiszt szerint a káoszban sok orosz katona meghalt vagy megsebesült, a katasztrófa következtében állatok százai pusztultak el.

dnyeperterkep.jpg
Forrás: Google Earth

Az incidenst nem hagyhatta szó nélkül senki, sorra jelennek meg a nyilatkozatok az esettel kapcsolatban.

Kijev és Moszkva egymásra mutogat, azzal vádolva egymást, hogy a másik áll a gát átszakadása mögött, bár az nem világos, hogy szándékosan támadták-e meg a gátat, vagy az összeomlás szerkezeti hiba következménye volt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "tömegpusztító környezeti bombának" nevezte az összeomlást, míg az orosz külügyminisztérium szerint azt egy Ukrajna által elkövetett "szabotázscselekmény" okozta. Robert Wood amerikai nagykövet-helyettes is hozzászólt, aki szerint a katasztrofális károkért Oroszország a felelős.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) közölte, hogy szorosan együttműködik a humanitárius partnerekkel, hogy segítsen azoknak, akiket az összeomlott gát okozta árvíz érint. Több olyan ukrajnai régió, amely vízellátásának egy részét a Nova Kahovka gát tározójából kapja, erőfeszítéseket tesz a vízzel való takarékosságra.

A brit hírszerző ügynökségek vizsgálják az összeomlást - közölte kedden Rishi Sunak miniszterelnök a brit PA Media szerint. Az ukrán állami atomenergia-felügyelet szerint pedig az összeomlás miatti problémák elkerülhetők a zaporizzsjai erőműben, ha "megteszik a szükséges intézkedéseket".

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy az ukrán polgári infrastruktúra elleni orosz támadások „példátlan szintet értek el” a vízerőmű gátjának megsemmisítésével.

A robbantásos merénylet az orosz atrocitások új dimenzióját képviseli, és a nemzetközi jog, különösen a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősülhet – írták Twitter bejegyzésükben.

Az Európai Unió és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács is elítélte a Nova Kahovka-i víztározó gátja ellen kedd reggel elkövetett robbantásos támadást, ami miatt – mint írták – civileket kell evakuálni a térségből, és súlyos ökológiai kár fenyeget.

A gát vízszintjének csökkenése befolyásolja a zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak hűtővízhez való hozzáférését, Oroszország megsérti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vonatkozó határozatait, valamint a NAÜ nukleáris biztonság és védelem biztosítására vonatkozó alapelveit. Ez felelőtlen és teljességgel elfogadhatatlan – húzták alá.

Az Európa Tanács vezetőei közös nyilatkozatukban kijelentették (Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, Edgars Rinkevics, Lettország külügyminisztere, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöke, valamint Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke), hogy Oroszország teljes felelősséggel tartozik a nemzetközi humanitárius jog megsértéséért és a háborús bűnökért, beleértve a polgári és kritikus infrastruktúrák elleni támadásokat is. Oroszország meggondolatlan cselekedete számos civil kitelepítéséhez vezetett, és újabb humanitárius válság kockázatát jelenti – figyelmeztettek nyilatkozatukban. “Az Európa Tanács eltökélt szándéka, hogy támogassa és előmozdítsa az elszámoltathatóság biztosítására irányuló nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseket.”– tették hozzá.

Az hogy a háborúnak mikor lesz vége, még mindig talány, de az tény, hogy ahogy halad az idő előre, egyre jobban szedi az áldozatait és ez minősíthetetlen károkat okoz az egész emberiségnek.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Lázár Leila

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása