2023. június 09. 07:00 - Danube Institute

A technológia csapdájában – Konfliktusok és megoldások az USA – Kína kapcsolatokban

Az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági verseny már hosszú ideje fennáll és komoly feszültségeket is okoz a két állam kapcsolatában. Abból következően, hogy mindkét két ország óriási gazdasági hatalommal rendelkezik, komoly verseny alakult ki köztük a világkereskedelem, az export-import forgalom, a befektetések és a technológiai fejlesztések terén egyaránt. Mindemellett pedig a kereskedelmi egyenlőtlenségek és a kínai piac korlátozott hozzáférésének problémái feszültségeket szülnek közöttük – olvasható a Foreign Policy cikkében

shutterstock_1419975839.jpg

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Kína olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat folytat, mint például az ipari kémkedés, a szellemi tulajdonjogok megsértése és a technológiai transzferek követelése. Ennek eredményeként az USA válaszlépéseket tett: például vámtarifák bevezetését, ez pedig egy komoly kereskedelmi háború kialakulásához vezetett a két nagyhatalom között.

A versengés másik fontos aspektusa - a gazdaság mellet - a technológiai fejlesztések kérdése. Ezen a téren az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizáció kulcsfontosságú jelentőséggel bír,

hiszen kiterjed a mesterséges intelligenciára, a 5G hálózatokra, a kibertér kérdésére, sőt még a kvantumszámítógépekre is. Mivel az USA aggodalommal tekint Kína technológiai előretörésére, ami veszélyeztetheti az amerikai gazdaságot és a nemzetbiztonságot, korlátozásokat vezetett be a kínai technológiai vállalatok, például a Huawei és a TikTok tevékenységére. Kína azonban jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy ösztönözze a saját technológiai fejlesztéseit és az innovációt, ezzel csökkentve a függőségét a nyugati technológiától. Az ország hatalmas beruházásokat hajt végre a mesterséges intelligencia, az önvezető járművek és az 5G kiépítés terén. 5G lefedettségben például Kína 2025-re megközelítheti az Egyesült Államokat.

 

Sőt, amellett, hogy Kínában gyors ütemben zajlik az 5G hálózat kiépítése, már folynak a kutatások a 6G-vel kapcsolatban is.

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek nem csupán gazdasági, és technológiai téren jelennek meg, hanem stratégiai és biztonsági kérdéseket is magukban foglalnak és a két ország közötti feszültségek regionális szinten is megjelennek. A legkritikusabb térség az ázsiai és a csendes-óceáni régió, azon belül is különösen kiélezett a kérdés az Északi- és Dél-koreai konfliktus, a Dél-kínai-tenger, valamint Tajvan helyzete. Éppen ezért az Egyesült Államok igyekszik egyre több szövetségi kapcsolatot kiépíteni a régióban, például Japánnal és Dél-Koreával, valamint erőteljesen hangoztatja, hogy elkötelezetten támogatja a térségi stabilitást és a nemzetközi jog érvényesülését.

Kína azonban egyre asszertívabb politikát folytat, amely kihívást jelent az amerikai érdekek számára.

Az emberi jogok és a demokrácia kérdései további feszültségeket okoznak Washington és Peking között, hiszen a nyugati országok fenntartásokkal szemlélik a kínai emberi jogok helyzetét, különösen Hongkongban és Hszincsiangban. Az USA erőteljesen kritizálja Kínát a demokratikus elvek megsértése, a politikai aktivisták és újságírók letartóztatása, valamint a vallásszabadság korlátozása miatt, ami pedig tovább nehezíti a két ország közötti kapcsolatok normalizálódását és a bizalom helyreállítását.

Mindezek mellett azonban mindkét fél érdekelt abban, hogy enyhítse a feszültségeket és javítsa a kapcsolatokat, melynek érdekében számos tárgyalást és találkozót szerveztek, amelyek célja az volt, hogy közös megoldást találjanak a vitás kérdések rendezésére. Mindemellett a Biden-kormányzat is próbálta enyhíteni a feszültséget és helyreállítani a párbeszédet Kínával, bár e téren ez idáig nem sikerült tartós előrelépést elérni. A találkozók és tárgyalások azonban továbbra is folynak és a felek igyekeznek megtalálni azokat a területeket, ahol együttműködhetnek és közösek az érdekeik.

Összességében az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok továbbra sem mondhatóak feszültség mentesnek hiszen számos téren ütköznek az érdekeik, úgy, mint a fent említett gazdaság, technológia, stratégiai érdekek vagy akár az emberi jogok. Azonban mindkét ország számára fontos, hogy módot találjon az együttműködésre és a viták békés rendezésére a globális stabilitás érdekében.

Szemlézte: Potsay Zille Csenge

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása