2024. szeptember 11. 07:00 - Danube Institute

A legfrissebb kutatások szerint a férfi meddőség kapcsolatban állhat a légszennyezéssel, a női meddőség pedig a zajszennyezéssel

Egy országos tanulmány Dániában összekapcsolta a meddőséget a szennyezés különböző típusaival, miszerint a légszennyezésnek átlagosan öt éven át kitett férfiaknál nagyobb volt a meddőség kockázata. A felfedezések egyre több bizonyítékot szolgáltatnak a finom részecskék termékenységre gyakorolt kártékony hatásairól.

shutterstock_2462107419.jpg

A British Medical Journal folyóiratában nemrég megjelent új országos tanulmány, szintén összefüggést talált a zajszennyezés és a meddőség között a 35 és 45 év közötti nők körében; ez korábban teljesen ismeretlen volt. Továbbá a zajszennyezés - habár sokkal kisebb mértékben -, hozzájárul a 37 és 45 év közötti férfiak meddőségéhez is.

A tanulmányt úgy tervezték, hogy magában foglalja a terhességgel aktívan próbálkozó emberek nagy arányát, és

a végső vizsgálati populáció több, mint 377 ezer nőből és 526 ezer férfiból állt, közülük nagyjából 16 ezer férfi és 22 ezer 600 nő kapott meddőségi diagnózist.

A vizsgálati csoportból kizárták azokat az egyéneket, akiknél korábban meddőséget diagnosztizáltak, vagy azokat, akik műtéten estek át, hogy megakadályozzák őket a gyermekvállalásban. A különböző szennyezési típusok a termékenység kialakulásának magasabb kockázatával konzisztensen összekapcsolódó eredményeket mutattak. „Mivel sok nyugati ország csökkenő születési rátával és növekvő anyai életkorral szembesül, a termékenységet befolyásoló környezeti szennyező anyagokkal kapcsolatos ismeretek kulcsfontosságúak” - nyilatkozták a kutatás szerzői.

Termékenységi ráta Dániában (2016-2023; ideális ráta: 2.1)

Made with Flourish
Forrás: Statista
 
A már említett tanulmányban a közúti zajoknak és a részecskeszennyeződéseknek a hosszútávú kitettségére összpontosítottak a tudósok, a dán lakosság körében. Ezek közé tartozik például az autók kipufogófüstje és az erőművekből áradó káros gázok. Korábbi kutatások egyébként már kimutatták, hogy ez a fajta légszennyezés összefügg a spermiumok alacsonyabb minőségével, különösen azok mozgékonyságával és számával.

Mette Sørensen, a dán Rákellenes Társaság vezető tudósa hozzátette, hogy a felmérés során a zajszennyezésre is összpontosítottak, mivel ismert, hogy hatással van a stresszre és az alvásra, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre és a cukorbetegségre is. „Hipotézisünk az volt, hogy ha stresszes valaki, akkor az hatással lehet a potenciális meddőségre is” - mondta Sørensen. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a légszennyezés befolyásolja a spermiumok minőségét, bár a női termékenységre gyakorolt hatásról szóló bizonyítékok vegyesek, mindez pedig csak azt erősíti meg, hogy szükség van további kutatásokra ezen a területen, a szakértők véleménye szerint. A Rákellenes Társaság vezető tudósa elmondta, hogy felmérésük összegzésekor arra az érdekes tanulságra jutottak, hogy

nincs olyan alacsonyabb küszöbérték vagy szint, amelynél ezek a szennyező anyagok ne lennének károsak a kísérleti ország lakosságára.

Valamint, amennyiben az eredményeket megerősítik a jövőbeli tanulmányok is, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez azt sugallja, hogy a lég- és zajszennyezés csökkentése fontos eszköz lehet a születési ráta javításának érdekében.

Európa egyik legsúlyosabb problémája az egyre csak csökkenő születési ráta, valamint a kitolódó kor, amikor az emberek családalapításba kezdenek. Ezen felül pedig úgy tűnik, a modern városokban lakók életstílusa sem segít a gyermekvállalásban. Mindez összefonódik a klímaváltozással, ami egyre észrevehetőbben fejti ki negatív hatásait mindennapjainkban, és gyökeres forrása más problémáknak, a többi közt a mindkét nemet érintő meddőségnek is.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása