2024. augusztus 25. 09:00 - Danube Institute

Kamala Harris Trump módszerével vág vissza: van alapja a korral kapcsolatos érveknek a kampányvitákban?

Joe Biden egy, az X-en közzétett bejegyzésben bejelentette visszalépését a novemberi amerikai választásoktól. Bár sejteni lehetett, de egészen augusztusig nem derült ki, hogy ki lesz a demokraták új elnökjelöltje. Végül, nem meglepő módon Kamala Harris lett az, aki most alelnöki pozíciót tölt be. Így hát a harc immáron Trump és Harris között zajlik.

shutterstock_2503373749.jpg

 

Korábban Donald Trump, aki közvetlen Biden előtt töltötte be az Amerikai Egyesült Államok elnökének tisztségét, nem egyszer azzal érvelt egykori ellenfele ellen, hogy már túl öreg ahhoz, hogy feladatait megfelelően ellássa. Számtalan bizonyíték is akadt ezen állítás igazolására.

Biden visszalépése és Kamala Harris elnökjelöltté válása azonban lehetőséget adott a demokratáknak, hogy fordítsanak egyet a kockán.

Korábban a demokratáknak kellett kiállni Joe Biden mellett, aki idén 81 éves. Azonban most, hogy megváltozott a felállás, immáron a republikánusoknak kell Trump védelmére kelni, aki csaknem 20 évvel idősebb, mint új ellenfele. Egy amerikai egyetem által készített felmérésben megkérdezték az embereket a többi között arról is, hogy a 2 aktuális jelölt, továbbá a mostani elnök közül ki az, akit túl idősnek találnak ahhoz, hogy betöltse az Amerikai Egyesült Államok vezetőjének tisztségét.

Kamala Harrist 59 évesen a megkérdezetteknek mindösszesen 13%-a találta túl idősnek, míg Donald Trumpról 57% vélekedett úgy, hogy kora végett nem alkalmas egy ország irányítására. Azonban mindkettejük messze alulmaradt a 79%-ot elérő Joe Bidennel szemben. Véletlen egybeesés, vagy sem, de nézzük meg, hogy hármójuk közül ki nem jelölt többé.

bidenkora.png

Forrás: Marquette University Law School

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon Biden kora egyike volt-e azoknak a tényezőknek, amelyek végül a visszalépéséhez vezettek. Szerintem azonban

korántsem egy ember kora, hanem inkább fizikai és mentális állapota az, ami képessé vagy képtelenné teszi őt bizonyos feladatok ellátására.

Trump és Biden között mindösszesen 3 év korkülönbség van, mégis a mostani elnökről lényegesen több olyan felvétel látott napvilágot, ami őt enyhén szólva nem a legjobb fényben tünteti fel.

Ezzel szemben Donald Trump egy igen határozott, konkrét elképzelésekkel rendelkező személyiségnek látszik, akit még egy merényletkísérlet sem tántorít el a céljától.

Véleményem szerint nem a kor volt az, ami Joe Biden újraválasztását megakadályozta, hanem inkább az, hogy az elmúlt 4 év munkássága megmutatta az embereknek, hogy hosszabb távon a jelenlegi elnök képtelen lenne feladatai ellátására. Biden elnöksége alatt például 2 háború is kitört a világban, és nem kizárt, hogy mindkettőre mind a mai napig erős hatást gyakorol az Amerikai Egyesült Államok külpolitikája.

Hiába érvel Kamala Harris Trump ellen annak korát felhasználva, ez a kampányvitákban nem fogja előrevinni. Trumpot sem segítette az, hogy Biden korát illette megjegyzésekkel.

A személyeskedésnek semmi helye nincs a politikában és épp itt az ideje, hogy ezt minden közszereplő észrevegye és ennek megfelelően cselekedjen.

A kampányviták célja, hogy a résztvevők meggyőzzék az embereket arról, hogy a másik jelölt nem képes olyan szinten ellátni a rá váró feladatokat, mint ahogyan ő tenné. Már ez is egy negatív légkört ad a választásoknak, hiszen miért az az elsődleges cél, hogy a másikat minél meggyőzőbb sértésekkel illessük és nem az, hogy megfeleljünk a választópolgárok elképzeléseinek? A jelöltek legfőbb feladata a terveik felvázolása kellene, hogy legyen mindenféle mocskos vita és nyilvános megaláztatás nélkül.

Szemlézte: Grizner Vivien

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása