2024. szeptember 10. 07:00 - Danube Institute

Újabb iskolai lövöldözés történt az Egyesült Államokban

A georgiai Winder városában lévő Apalachee Középiskola szeptember 4-én fenyegető telefonhívást kapott, amely 5 intézményben, köztük az Apalachee-ben tervezett lövöldözésre figyelmeztetett. A katasztrófa nem maradt el: négyen életüket vesztették, míg további kilencen kórházba kerültek. 

shutterstock_2262720411.jpg

A támadás után, még ugyanazon a napon sikerült őrizetbe venni a feltételezett elkövetőt, egy 14 éves fiút. Még nincsenek információk arról, hogy pontosan mi vezérelte a merénylőt. Egy biztos: nem lehet csak úgy szemet hunyni a történtek felett. Ez a fegyveres támadás csak egyike volt annak a 385 lövöldözésnek, ami 2024-ben az Amerikai Egyesült Államokat sújtotta (nem csak az iskolákat). Ezekből 222 legalább 1 halálos áldozatot követelt.

amcsilovoldozes.png

Adatok forrása: Gun Violence Archive

Joe Biden elnök is kijelentette, hogy tarthatatlan ez a helyzet. Az X oldalon közzétett bejegyzésében arra is kitért, hogy a folyamatos rettegés és a nem várt támadások milyen negatív hatással bírnak a tanulók életére.

A diákok előbb tanulnak meg lebukni az asztal alá és elbújni, mint írni és olvasni. Nem tehetünk úgy, mintha ez normális lenne.”

 

Semmi kétség sincs afelől, hogy az elnöknek igaza van. Nem ideálisak azok az életkörülmények, amelyek nem garantálják a folyamatos, teljes biztonságot. Ezeket a bűnelkövetőket még a különféle szabályozások sem tudják megállítani, mint azt már számtalanszor tapasztalhattuk korábbi lövöldözésekkor.

Az sem segít a helyzeten, hogy az Egyesült Államokban átlagosan majdnem minden emberre jut fegyver. Miért? Mi ennek a haszna, a célja? Miért kell az erőszakra helyezni a hangsúlyt?

Természetesen mindenkinek meg kell tudnia magát védeni, ha arra kerül a sor. Túlélni csak a legerősebbek tudnak. Régebben biztosan ez volt a legfontosabb életfelfogás. Viszont a mai modern társadalmakban éppen, hogy magunk mögött kellene hagynunk ezt az érezhető erőszakot.

Olyan környezetben kell felnevelni gyermekeinket, ahol még csak meg sem fordul a fejükben, hogy bárkinek szándékosan ártsanak.

A béke fenntartása kell, hogy legyen a cél. Nagyon sokan csak a külpolitikai kapcsolatok, viszonyok helyén tartására szoktak gondolni, amikor meghallják a béke szót. Tagadhatatlanul ez is nagyon fontos. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy mennyire jelentős egy erős belpolitikai rendszer, rendfenntartás is. Ameddig hagyjuk egymásnak, hogy a másiknak neki támadjon, még ha cselekedete következményeket is von maga után, addig valamit nagyon rosszul csinálunk. Meg kell előznünk, akadályoznunk minden, az erőszakra irányuló cselekedetet.

Társadalmakban élünk, emberekkel körbevéve. Egymásért kell tennünk, nem pedig egymás ellen küzdenünk. Ez kell, hogy legyen az alapgondolat mindenki fejében minden adottságtól függetlenül.

Szemlézte: Grizner Vivien

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása