2024. szeptember 08. 09:00 - Danube Institute

Egyre intenzívebben támadják az oroszok Ukrajnát

Ukrajna a háború egyik leghalálosabb támadását élte át a napokban, miután a Poltava városát ért orosz rakétacsapás eltalált egy katonai kiképző intézetet és egy közeli kórházat, legalább 50 embert megölve és több mint 200-at megsebesítve.

shutterstock_2408030849.jpg

Zelenszkij azt állította, hogy Oroszországot vonja felelősségre, de elrendelte "a történtek minden körülményének teljes körű azonnali kivizsgálását". A csapás haragot váltott ki az ukrán közösségi médiában, miután meg nem erősített jelentések szerint szabadtéri katonai ünnepséget vagy névsorolvasást vettek célba, és sokan a tisztviselőket hibáztatták, akik az orosz támadások fenyegetése ellenére engedélyezték az esemény megtartását.

John Kirby, az Amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elítélte a támadást, mint „egy újabb szörnyű emlékeztetőt Putyin brutalitására az ukrán néppel szemben”, és a Fehér Ház megígérte, hogy a következő hetekben több segélyt küldenek Ukrajnába. Továbbá Poltava kormányzója azt közölte, hogy kormánya biztonsági okokból nem tud több részletet közölni a csapás körülményeiről. Hozzátette:

az ellenség minden eszközt felhasznál, hogy még több fájdalmat okozzon Ukrajnának és elriasszon minket. Kérjünk mindenkit, csak megbízható forrásokban bízzon.

A közösségi média platformokon, Ukrajnában közzétett fényképeken holttestek láthatók, néhányan egyenruhában, porral és törmelékkel borítva feküdtek a földön, jelentős károk láthatóak a többszintes épületeken. Attól tartva, hogy mások továbbra is a romok alatt maradnak, a Sürgősségi Szolgálatok sajtófőnöke televíziós kommentárokban azt nyilatkozta: „15-20 percenként van egy perc csend, hogy kifigyeljük a romok alatt lévő emberek hangját.”

Ukrán menekültek létszáma a célországokban


Forrás: India Today


Ezen felül Ukrajna is több, mint 158 drónnal támadt Oroszországra, megrongálva egy Moszkva melletti olajfinomítót és egy erőművet, nemrég pedig az eddigi legsúlyosabb bombázás érte a világhatalmat.

A halálos csapások akkor történtek, amikor Vlagyimir Putyin vörös szőnyeges fogadtatásban részesült Mongóliában.

Az ország figyelmen kívül hagyta azokat a felhívásokat, amelyek szerint az állítólagos háborús bűnök miatt Putyin elnököt nemzetközi elfogatóparancs alapján le kell tartóztatniuk. Ez a látogatás - a Nemzetközi Büntetőbíróság egyik tagállamába -, az első az orosz államfő részéről, mióta 2023 márciusában kiadták az elfogatóparancsot ellene. A közelgő esemény előtt Ukrajna sürgette Mongóliát, hogy adja át Putyint a hágai bíróságnak, az EU pedig aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Ulánbátor lehetséges, hogy nem engedelmeskedik, ami végül be is teljesült. A bíróság tagállamai kötelesek lennének őrizetbe venni minden gyanúsítottat, amennyiben elfogatóparancsot adtak ki ellene,

de Mongóliának fenn kell tartania kapcsolatait Oroszországgal, és a bíróságnak nem áll rendelkezésére semmilyen eszköz, amivel végrehajthatná a parancsot.

A háború egyre csak több életet követel mindkét oldalon és nem látszik csillapodni. Akár civilekről, akár katonákról van szó, a legtöbben egyetértenek, hogy mindennek mihamarabb véget kellene vetni. A nemzetközi szervezetek összefognak Oroszország vezetőjének elfogatása érdekében, illetve a nyugati világ úgy tűnik, Ukrajnát támogatja a továbbiakban is, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül Moszkva erejét és befolyását a világrendre nézve. Mindezt az Oroszországtól függő államok is belátták, és bár szolidan, de kitartanak mellette, saját érdekeiket előtérbe helyezve.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása