2024. augusztus 11. 09:00 - Danube Institute

Hogyan járult hozzá a geopolitika a tőzsde krachhoz és mire számíthatunk a jövőben?

A globális részvénypiacokon hétfőn meredek esés volt tapasztalható. Amerikában a három fő index, az S&P 500, a Dow Jones és a NASDAQ az elmúlt csaknem két év legrosszabb kereskedési napját produkálta. A japán tőzsde pedig nagyjából 40 éve a legnagyobb összeomlását éli meg. A részvénypiacok visszaesése több tényező komplex kölcsönhatásának tudható be. A cikkben kitérünk arra, hogy a geopolitikai feszültségek hogyan befolyásolták a közelmúlt legkomolyabb esését?

shutterstock_2217152599.jpg


Hétfő sötét nap volt a pénzügy világában, ugyanis a tokiói értéktőzsde részvénypiaci indexe, a Nikkei 225 index 12,4%-kal zuhant, ami 1987 óta a legsúlyosabb egynapos esés volt.

Az amerikai tőzsdén sem volt fényesebb a helyzet, az S&P 500 3%-ot esett, ami az elmúlt két év legrosszabb napját jelentette. A Dow Jones Industrial Average 2,6%-kal esett vissza, míg a Nasdaq 3,4%-kal csúszott lefele.

tozsde.png

A különböző gazdasági mutatókon kívül a geopolitikai események is jelentős szerepet játszottak a kialakult helyzetben. Vegyük sorra régiónként ezeket az eseményeket.

A Venezuelában zajló választási konfliktus fokozta a dél-amerikai regionális feszültségeket. Történt ugyanis, hogy az ellenzék jelöltje valószínűleg több, mint kétszer annyi szavazatot kapott az ország múlt heti választásán, mint Nicolás Maduro elnök. Azonban a Maduro által irányított venezuelai nemzeti választási tanács mégis őt nyilvánította győztesnek. Mivel

az országnak jelentős kőolajkészletei annak, ez a politikai instabilitás hatással van a globális olajpiacokra és a befektetők bizalmára.

A Közel-Keleten az Izrael és Irán közötti konfliktus eszkalálódása és egy esetleges háború növekvő kockázata adott főként okot a pánikra. A helyzet a globális energiaellátás stabilitásával és az elhúzódó katonai szerepvállalások gazdasági hatásaival kapcsolatos félelmekhez vezetett.

Míg Európában az Egyesült Királyságban és Franciaországban a bevándorlással, a nemzeti identitással és a kormányzással kapcsolatos társadalmi és kulturális csatározások szintén politikai instabilitáshoz vezettek. A befektetők úgy vélelekednek, hogy ez a helyzet visszavetheti a beruházásokat és a gazdasági növekedést.

A 2024-re vonatkozó gazdasági kilátásokat továbbra is bizonytalanság övezi, és több lehetséges forgatókönyv is kibontakozik gazdasági és geopolitikai tényezők alapján, amelyeket a befektetőknek érdemes figyelemmel kísérniük.

Először is, a történelmi mélyponton lévő kamatlábak utóhatásaira adott globális válasz kulcsfontosságú lesz. A piacok és a gazdaságok világszerte ezek következményeivel, például a felpörgött eszközárakkal és a fogyasztók és a kormányok megnövekedett adósságszintjével küzdenek. Az, hogy ezeket a kérdéseket mennyire hatékonyan kezelik, meghatározhatja a gazdasági stabilitást vagy volatilitást a következő évben.

Egy másik kritikus tényező jelentenek a folyamatos geopolitikai feszültségek és azok gazdasági következményei. Ha ezek nem oldódnak meg, súlyosbíthatják a globális ellátási lánc problémáit és hatással lehetnek a nemzetközi kereskedelemre, ami további instabilitáshoz vezethet. Emellett az infláció fennmaradása és az, hogy a központi bankok hogyan reagálnak erre, nagyban befolyásolja a piaci dinamikát.

Amennyiben az infláció továbbra is magas marad, agresszívabb kamatemelésekre lehet szükség, ami potenciálisan lassíthatja a gazdasági növekedést.

A befektetőknek fel kell készülniük a növekedési és a recessziós forgatókönyvekre is azáltal, hogy diverzifikált portfóliót tartanak fenn. A példátlanul alacsony kamatlábak időszaka olyan egyedi gazdasági környezetet teremtett, amely gondos navigációt igényel.

A valóság az, hogy az idő fogja megmutatni, hogy a piacok mennyire tudnak alkalmazkodni és stabilizálódni. Amíg nem alakulnak ki egyértelműbb minták, addig valószínűleg nagyfokú bizonytalanság uralja a gazdasági környezetet, így a sikeres befektetéshez elengedhetetlen az éberség és a rugalmasság.

Szemlézte: Czájder Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása