2023. január 29. 09:00 - Danube Institute

Amerikai elitegyetemek magyar szemmel

A világ elitegyetemei között is kiemelkedő helyet elfoglaló Harvard Egyetem magyar származású graduális hallgatói, Molnár Noémi és Erőss Domonkos voltak a BLA|katedra programsorozat legutóbbi eseményének vendégei. A kerekasztal-beszélgetés során beszámoltak kint szerzett tapasztalataikról és…

Tovább
komment
2023. január 28. 09:00 - Danube Institute

Nem csillapul a terrorfenyegetés az Egyesült Államokban

Az ázsiai közösségeknek fontos holdújév körüli ünnepségeket lövöldözések sújtották Amerika nyugati partján, de a politikailag igazán veszélyes tendenciák Atlantában kerültek a felszínre, miután egy összecsapásban a rendőrség végzett egy baloldali radikálissal - adott hírt az esetről az Axios.

Tovább
komment
2023. január 27. 16:00 - Danube Institute

90 másodperc éjfélig? 2023 az emberiség egyik legveszélyesebb éve lehet

Január 24-én a Bulletin of Atomic Scientist Tudományos és Biztonsági Bizottsága bejelentette, hogy a „doomsday clock”, azaz az emberiség önpusztításának közelségét jelző óra mutatóit minden eddiginél közelebb állították az éjfélhez. Ez azt jelzi, hogy az emberiség nem halad jó úton és az eddigi…

Tovább
komment
2023. január 27. 07:00 - Danube Institute

Amerika fegyvergyártása hadiüzemmódra kapcsolhat

Ha Washington sikeresen akar szembeszállni szuperhatalmi ellenfeleivel, radikálisan meg kell reformálnia hadiiparát, figyelmeztet a Center for International and Strategic Studies elemzése. A legfontosabb megállapításokat tárjuk az olvasók elé.

Tovább
komment
2023. január 26. 07:00 - Danube Institute

A progresszív kultúra, mint az új hidegháború globális stratégiája

Miközben a Biden-kormányzat számos külpolitikai hibát elkövetett 2021 januárja óta, több sikert is aratott. Intézetünk elnöke, John O’ Sullivan szerint Biden eredményeinek a hátterében egy új, ideológiai alapú megközelítés áll.

Tovább
komment
2023. január 25. 07:00 - Danube Institute

Vesztésre áll a Fülöp-szigetek az általa meghirdetett drogháborúban

A Fülöp-szigetek már évekkel ezelőtt felvette a küzdelmet a drogkereskedelemmel és a vele együtt járó erőszakkal szemben, azonban a még 2016-ban meghirdetett „drogháborúban” az ország vesztésre áll. A jelenlegi helyzetről a Foreign Policy számol be.

Tovább
komment
2023. január 24. 07:00 - Danube Institute

Milyen fegyverekre van szüksége Ukrajnának valójában?

A 2023. január 20-i ramsteini NATO-találkozó gyakorlatilag eredménytelenül ért véget. A legfontosabb kérdésben, a Leopard 2 harckocsik szállításában nem tudtak megegyezni a felek, a németek ismét blokkolták az eszköz szállítását. De tényleg a Leopardra van a legnagyobb szüksége Ukrajnának?

Tovább
komment
2023. január 23. 07:00 - Danube Institute

Új védelmi miniszter, régi problémák: Boris Pistorius előtt komoly kihívások állnak

2023. január 16-án lemondott Christine Lambrecht, a Scholz-kormány védelmi minisztere. Lambrecht távozása a védelmi minisztérium éléről nagy jelentőségű, hiszen Berlint folyamatos kritikák érik az Ukrajnának nyújtott támogatásokkal kapcsolatban. A miniszteri széket néhány nappal később Boris…

Tovább
komment
süti beállítások módosítása