2023. szeptember 26. 07:00 - Danube Institute

Régi vagy új hidegháború van kibontakozóban?

Az orosz-ukrán konfliktus árnyékában sokan egy újabb hidegháború kibontakozását vélik felvedezni. Milyen hasonlóságokat láthatunk a Szovjetunió kora és napjaink helyzete között? Mely úton haladhat tovább az USA és Európa?

shutterstock_1857543148.jpg

Tovább
2023. szeptember 25. 16:00 - Danube Institute

Magyarország a konnektivitásban érdekelt

A konnektivitás volt a kulcsszó abban a beszédben, amellyel Orbán Balázs megnyitotta a Harmadik Danube Geopolitikai Csúcs második napját. A miniszterelnök politikai igazgatója Magyarország geopolitikai helyzetét és a magyar álláspontot mutatta be.

balazs.jpg

Tovább
2023. szeptember 24. 07:00 - Danube Institute

Demográfiai csúcs – Előretörhetnek a családpárti erők?

„Ma a családok szabadságharcát vívjuk, ha nincs gyermek, nincs jövő.”- ez hangzott el Novák Katalintól a Szépművészeti Múzeumban a Budapesti Demográfiai Csúcs (BDS) nyitónapján. A BDS az a fórum ahol mind politikai, egyházi, tudomány szempontjából a legfontosabb vezetők, valamint mellettük a vállalatok és média legfontosabb képviselői megvitatnak elsősorban olyan kérdéseket, melyek a családokat érintik.

 shutterstock_1332399467.jpg

Tovább
2023. szeptember 23. 09:00 - Danube Institute

Latin-Amerika kulcsfontosságú partner lett II. – mit tesz az USA saját befolyása növelésének érdekében?

Az évek során a washingtoni kormányzat külpolitikai döntései nagyban meghatározták az egyes latin-amerikai országok fejlődésének irányát. Amióta Kína egyre jelentősebb mértékben veti meg a lábát a térségben, az Amerikai Egyesült Államok is belátta, hogy egy módon tehet szert jelentős előnyre szélsebes mértékben felemelkedő riválisával szemben: a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb módon javítania kell a latin-amerikai régióhoz fűződő viszonyán. Korábbi cikkünk folytatása következik. 

shutterstock_1283691793.jpg

Tovább
2023. szeptember 22. 16:00 - Danube Institute

Ukrajna utolsó reménysége volna az ellentámadás?

A 2023. június 4-én elkezdődött ukrán ellentámadás előtt a média és a nyugati várakozások akarva-akaratlanul is, de magasra tették a lécet az ukrán védelmi erők előtt. A helyzetet bonyolítja, hogy mind az ukránok, mind az oroszok saját területként tekintenek a háborús övezetre. Igaz, a nemzetközi jog és a nemzetközi közösség egyértelműen Ukrajnához sorolja a műveleti területeket, viszont az oroszok ugyanezen megyéket „népszavazások” révén magukhoz csatolták. Kijev eddig elért eredményei nem éppen fényesek: a csaknem három hónapja tartó ellentámadás során az ukrán erők eddig nem voltak képesek áttörni az orosz védelmi állásokat, ez pedig hatással lehet a nyugati támogatásokra is, hiszen egyre többen kételkednek az ukrán „mindent vissza” stratégiában – írja a Le Monde.

shutterstock_2112720047.jpg

Tovább
2023. szeptember 22. 05:20 - Danube Institute

Azeri kutató: nem folytatnánk ezt a vitát, ha nem lenne háború

Az energiabiztonság fontosságáról folyt a beszélgetés a Danube Institute idei geopolitikai konferenciájának első napján. A résztvevők egyetértettek: az orosz energiaforrásokról való leválás, és az ebből adódó árinfláció az egész kontinens lakosságát érinti, komoly kihívást jelent, így új forrásokra és technológiára van szükség Európa energetikai jövőjének biztosításához.

shutterstock_1506295145.jpg

Tovább
2023. szeptember 21. 16:00 - Danube Institute

Amerika Achilles-ina: a digitalizáció korában a kibertámadások nagyobb fenyegetést jelentenek, mint valaha

A technológia nemcsak a mindennapi élet egyik esszenciális komponense, hanem a haderő egyik meghatározó faktorává nőtte ki magát. Eltekintve attól, hogy a hadviselés korszerűsítése a digitalizáció nélkül nem mehet végbe, a radikális újítások nagymértékű veszélyforrást is jelentenek, melyre az országoknak fel kell készülniük a katasztrófák elkerülése érdekében – írja a Foreign Affairs.

shutterstock_1218220324.jpg

Tovább
2023. szeptember 21. 07:00 - Danube Institute

A nukleáris energia a geopolitika alakító tényezőjévé válik: Szaúd-Arábia atomerőművek kiépítésére törekszik

A második világháborútól kezdődően a nukleáris fegyverek domináns szerepet játszanak a nemzetközi viszonyokban, amit jól példáz Észak-Korea atomfegyverkezési törekvése vagy éppen Irán nukleáris programja. Ennek ellenére nem hagyható figyelmen kívül az atom polgári felhasználása sem, hiszen az ezzel kapcsolatos technológia exportálása komoly befolyásra adhat lehetőséget a fogadó ország területén. Ezt mutatja Szaúd-Arábia esete is, amely a 2010-es évek óta próbál hasonló technológiákat importálni. Jane Nakano, a Center for Strategic and International Studies (CSIS) energiabiztonsági szakértője Rijád példáján keresztül mutatta be a nukleáris energia geopolitikai jelentőségének növekedését, a kialakult helyzetet ennek segítségével elemezzük.

shutterstock_1338037868.jpg

Tovább
2023. szeptember 20. 16:00 - Danube Institute

Átpolitizált woke hadsereg Amerikában: emberarcúság vagy a gyengeség jele?

Az Egyesült Államok tartja fent a világ legfelkészültebb és legütőképesebb haderejét. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy mind létszámban (1 359 600 fő), mind költségvetésben (800 mrd USD), mind pedig technológiában sikerült egy világverő haderőt felállítani. A hidegháború utáni egypólusú világban ez a szerep megkérdőjelezhetetlen volt. Mára a globális versenytársak megjelenése - így a legjelentősebb kihívó Kínai Népköztársaság - mellett belső tényezők is elősegíthetik az amerikai haderő nimbuszának leépülését. A hadsereg átpolitizáltságára irányuló törekvések, a woke betörése alááshatja a morált, csökkentheti a toborzásra jelentkezők számát, nem beszélve a vetélytársak felé irányuló elrettentés leépüléséről – írja elemzésében a The Heritage Foundation. 

shutterstock_1579784089.jpg

Tovább
2023. szeptember 20. 07:00 - Danube Institute

Elterelés vagy elrettentés? – Peking félreértelmezett háborús stratégiája

Az elmúlt években az egyre intenzívebbé váló amerikai-kínai gazdasági versengés, valamint Tajvan helyzete a nemzetközi rendszer egyik legkockázatosabb pontjaivá váltak. Ezzel párhuzamosan – a többi között az elhúzódó koronavírus-járvány hatására bevezetett korlátozások miatt – Pekingnek a gazdasági fejlődés fokozatos lelassulásával is szembe kellett néznie. Ez a visszaesés, valamint az ahhoz társuló esetleges társadalmi elégedetlenség sokak szerint – az elterelési háború logikáját alkalmazva – a tajvani konfliktus eszkalációjához vezethet. Erre cáfol rá elemzésében M. Taylor Fravel a Massachusetts Institute of Technology (MIT) biztonságpolitika programjának igazgatója, valamint a Harvard Egyetem vendégkutatója, aki történelmi példákkal mutat rá az elterelő és az elrettentő háború közötti különbségre.

shutterstock_614176682.jpg

Tovább
2023. szeptember 19. 16:00 - Danube Institute

A konzervatív volt miniszterelnök is felszállt a woke vonatra

2019-ben volt hangos a média Theresa May volt brit kormányfő körül, aki abban az évben júniusban bejelentette, hogy lemond a toryk vezetéséről. Sok köze volt ehhez az EU-s kilépési megállapodásának, amit az alsóház rendre leszavazott. De nem ez volt az egyetlen ok.

shutterstock_456468256.jpg

Tovább
2023. szeptember 18. 16:00 - Danube Institute

A bevándorlás növelheti a kolumbiai drogmaffia befolyását az EU-ban

Az afrikai, illetve közel-keleti bevándorlók mellett egyre több dél-amerikai menedékkérő érkezik az Európai Unió területére. Külön figyelmet érdemel a Kolumbiából Európába irányuló vándorlás, melynek mértéke a 2022 májusától eltelt egy év alatt 90%-kal emelkedett. 

shutterstock_1688837680.jpg

Tovább
2023. szeptember 18. 07:00 - Danube Institute

Észak-Koreával tárgyalt az orosz elnök

2023. szeptember 13., Vosztocsnij űrrepülőtér: Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun találkozását figyelte a világ múlt szerdán. Az orosz elnök kézfogással köszöntötte Észak Korea vezetőjét, aki egyebek mellett élénk érdeklődését fejezte ki az orosz műhold technológia iránt.

shutterstock_1385497736.jpg

Tovább
2023. szeptember 16. 16:00 - Danube Institute

A perbefogások kora – vádemelési vizsgálat indul Joe Biden elnökkel szemben

Az amerikai képviselőház hivatalos vádemelési vizsgálatot indít Joe Biden elnök ellen – közölte a Képviselőház elnöke. Kevin McCarthy elmondta, hogy a vizsgálat "a hatalommal való visszaélés, akadályoztatás és korrupció" vádjaira fog összpontosítani Bidennel szemben. A republikánusok azóta vizsgálódnak az elnök ellen, hogy januárban átvették az irányítást a képviselőházban.

shutterstock_1962496801.jpg

Tovább
2023. szeptember 16. 09:00 - Danube Institute

Kulcsfontosságú partnerré vált Latin-Amerika

Az elmúlt néhány évben igencsak felélénkült a nagyhatalmak érdeklődése Latin-Amerika iránt. A korábban alábecsült és lenézett térség egyre központibb szerepet tölt be a „nagyok” geopolitikai stratégiájában. Az elmúlt időszakban nem csak az EU és Kína, de az Amerikai Egyesült Államok is elkezdett aktívan törekedni a kapcsolatok minél gyorsabb megerősítésére - írja a Foreign Policy

 shutterstock_1114231436.jpg

Tovább
2023. szeptember 15. 16:00 - Danube Institute

Az alacsony oltottsági szint állandó fenyegetésnek teszi ki a Kongói Demokratikus Köztársaságot

A rendkívül alacsony oltottsági arány következtében szinte állandó jelleggel fennáll egy újabb pandémia kitörésének lehetősége a közép-afrikai országban, mely nemcsak bizonytalanságba sodorja a lakosságot, hanem állandó egészségügyi kockázatot is jelent. A helyzetet Andrei Popoviciu foglalja össze a Foreign Policy hasábjain. 

shutterstock_413325034.jpg

Tovább
2023. szeptember 15. 07:00 - Danube Institute

Menteni a menthetőt: két évvel az amerikai kivonulás után az afgán gazdaság helyzete borús, de nem reménytelen

Ahogy már korábban is írtunk róla az iráni tüntetések vonatkozásában, az elnyomó rezsimek elleni küzdelem nem mindig a kapcsolatok teljes megszakításában rejlik. Ez igaz Afganisztán esetére is, ahol két évvel az amerikaiak kivonulása után a gazdaság továbbra is romokban hever, a társadalom – különösen a nők – pedig ki van téve a tálib kormányzat radikális intézkedéseinek. Arról, hogy miképp támogathatja a Nyugat az afganisztáni emberek felemelkedését a tálibokkal való kiegyezés nélkül, Roya Rahmani, a Georgetown Egyetem kutatója, valamint Afganisztán első Egyesült Államokba delegált nagykövete írt a Foreign Affairs hasábjain.

shutterstock_2024967743.jpg

Tovább
2023. szeptember 14. 07:00 - Danube Institute

Hogyan jutott Amerika idáig? II. A három eszme átka

“A trumpizmus Amerika elmúlt hatvan évének bizarr kotyvaléka. Felemelkedéséért és az amerikai kultúra lezüllesztéésért a szabadelvűség legújabb kori alakulása is felelős” - konkludált előző cikkünk. De pontosan hogyan fordította a legújabb kori liberalizmus három domináns irányzata önmaga ellen a társadalom egy jelentékeny részét? Olyan karakterológiával látták el az amerikai eliteket, amikből könnyű volt mozgalmi tőkét kovácsolni.

shutterstock_742366738.jpg

Tovább
2023. szeptember 13. 07:00 - Danube Institute

Komoly hullámvölgybe került Afrikában az éledező demokrácia

1960. Afrika éve. Legalábbis így szoktak hivatkoznia a dátumra, mivel ebben az esztendőben 17 afrikai állam nyerte el a függetlenségét. Ez azonban számos országban nem hozott békét, hanem elhúzódó konfliktusokhoz vezetett, amelyek közül sok mai napig rendezetlen. 

shutterstock_1283893330.jpg

Tovább
2023. szeptember 12. 16:00 - Danube Institute

Biden elnök ázsiai útja "kevésbé Kína megfékezéséről szól”

Biden elnök vasárnap kijelentette, hogy nem a kínai gazdaság megfékezésére törekszik – írja a The Hill. Sokkal inkább azt szeretné, ha Peking sikerrel járna a nemzetközi szabályok betartásával, és biztosítaná, hogy a két ország kapcsolata "jó úton haladjon". Ismételten fordulat jöhet az USA és Kína kapcsolatában?

shutterstock_2130367208_1.jpg

Tovább
2023. szeptember 12. 07:00 - Danube Institute

Évtizedek óta nem tapasztalt erősségű földrengések pusztítottak Marokkóban

Szeptember 8-án, pénteken helyi idő szerint 23 óra 11 perc körül évtizedek óta nem mért erősségű földrengés csapott le Marokkóra, amely az adatok szerint eddig 2000 halálos áldozatot követelt és ezreket kényszerített arra, hogy elmeneküljenek az otthonukból.

shutterstock_2359239007.jpg

Tovább
2023. szeptember 11. 16:00 - Danube Institute

Új, befogadó világrend? India tervei a G20 elnökség alatt a belföldi konfliktusok fényében

India az elmúlt évek során számos jelét adta, hogy meghatározó szereplő kíván lenni a nemzetközi arénában, ám kétséges, hogy ezt el tudja-e érni a jelenleg is zajló belföldi konfliktusok és atrocitások rendezése nélkül.

shutterstock_2241107673.jpg

Tovább
2023. szeptember 11. 07:00 - Danube Institute

Irán keveri a kártyákat a Közel-Keleten

Az iráni perzsa állam az 1979-es iszlám forradalmat követően elszigetelve találta magát a Közel-Kelet sakkjátszámiban. Mára viszont az egyik legmeghatározóbb regionális hatalommá nőtte ki magát. Alapvetően a perzsák által fizetett közvetett szereplők, azaz proxyk elősegítik Teherán geopolitikai érdekeinek megvalósítását. Ilyenek a síita pártok, milíciák, továbbá egyéb fegyveres radikális csoportok. Nyilván Irán egyedül nem lett volna képes egy ilyen hatalmas hálózat kiépítésére: a külső nagyhatalmak is elősegítették ezt a folyamatot – írja elemzésében a Wilson Center.

shutterstock_1621002841.jpg

Tovább
2023. szeptember 10. 09:00 - Danube Institute

Új EU-s szabályozás: bajban vannak a BigTech cégek?

Az internet őrzőjévé nevezett ki néhány óriáscéget az Európai Unió szerdán. Az Európai Bizottság a héten közzétett nyilatkozatából kiderül, az online tér hat legnagyobb cége a jövő évtől az internetes szféra védelméért felelhet majd. A döntéssel elsősorban a felhasználókat szeretnék védeni, számos cég azonban máris tiltakozik.

shutterstock_1643544484.jpg

Tovább
2023. szeptember 09. 09:00 - Danube Institute

Biden és McConnell viselkedése felveti a mentális kompetencia teszt kérdését

Egy augusztus végi sajtókonferencián Mitch McConnell, az Egyesült Államok Szenátusának republikánus vezetője, képtelen volt válaszolni egy az újságírók által feltett kérdésre, ugyanis a szenátor legalább fél percre „lefagyott”.

shutterstock_180961292.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása