2023. június 23. 16:00 - Danube Institute

Afrika véget vetne az orosz-ukrán konfliktusnak – máris csúfos kudarcba fulladt a békemisszió?

Lassan másfél éve tart az orosz-ukrán konfliktus, mely eseményeinek alakulásába Afrika nem szólt bele. Eddig. A napokban hét afrikai vezető utazott Oroszországba és Ukrajnába a konfliktus lezárásának előmozdítása érdekében. A küldöttség június 16-án Volodimir Zelenszkij elnökkel, majd június 17-én Vlagyimir Putyin elnökkel találkozott. Mindkét találkozó látható előrelépés nélkül ért véget.

shutterstock_1230635659.jpg

A Dél-Afrikából, Egyiptomból, Szenegálból, Kongóból, a Comore-szigetekről, Zambiából és Ugandából érkezett kormányfőket komolyan aggasztja a háború okozta infláció és gazdasági válság. Elsődleges céljuk volt elérni azt, hogy a felek végre pontot tegyenek a konfliktus végére, valamint törekszenek saját kontinensük életszínvonalának javítására is.

A hét vezető azonban maga is megosztott, hiszen míg Dél-Afrika és Uganda inkább Oroszország pártján áll, addig Zambia és a Comore-szigetek Ukrajna felé hajlik. Egyiptom, Szenegál és Kongó a semleges országok csoportját erősíti.

Nagy kérdés azonban, hogy a hetes mennyire tud majd eredményesen együttműködni a közös cél, vagyis a béketárgyalások megkezdése és a háború mielőbbi lezárását indítványozó további törekvések érdekében?

afrika_jo.jpg

A Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalások során Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a harcok de-eszkalációjára, fogolycserére, a béketárgyalások mihamarabbi megkezdésére, az Ukrajnából elhurcolt gyermekek hazatérésére, valamint a gabona és műtrágya szabad áramlására vonatkozó tervet ismertetett. 

Sajnálatos módon azonban a kormányfők békemissziója a lehető legrosszabbkor érkezett meg Kijevbe.

Az ukrán elnökkel folytatott eszmecserét jelentősen beárnyékolta, hogy az orosz erők néhány órával korábban rakétákat lőttek ki a fővárosra.

A béketárgyalások mihamarabbi előmozdítását célzó törekvések így ebben felettébb zavart légkörben nem találtak megértő fülekre: az ukrán vezető ugyanis nem hajlandó béketárgyalásokat kezdeni, amíg Moszkva ki nem vonja csapatait.

Közös sajtótájékoztatójuk vége felé - mely végig igen feszült légkörben telt - Zelenszkij azt mondta, hogy nem érti világosan az elnök által vázolt "útitervet", így nem mutatkozott túl elfogadónak a javaslatokkal kapcsolatban: "Nem akarok meglepetéseket, mert holnap önök egy terroristával fognak beszélgetni, és akkor ennek a terroristának lesznek javaslatai önöknek" – mondta Vlagyimir Putyinra, az orosz elnökre utalva.

Macky Sall szenegáli elnök igyekezett higgadtan reagálni: "Megértjük az Ön álláspontját elnök úr, mert az országa megszállás alatt áll, és az Ön számára a katonai akció jelenti a kiutat a helyzetből, de úgy gondoljuk, hogy

amikor önök harcolnak, akkor is valószínűleg szükségük lehet egy párbeszédre alkalmas helyre"

A misszió ezt követően elindult Oroszországba, Szentpétervárra. Vlagyimir Putyin üdvözölte a delegáció tagjait, az általuk képviselt álláspontot a konfliktus kapcsán kiegyensúlyozottnak ítélte meg. Az elnök nyitottnak mutatkozott a konstruktív párbeszédre mindazokkal, akik az „igazságosság elvein és a felek jogos érdekeinek figyelembevételén alapuló békét akarnak". Jelezte azonban a küldötteknek - bizonyítékok nélkül -, hogy a jelenlegi világpiaci élelmiszerválság, amely nagy hatással van Afrikára, nem az ukrajnai konfliktus következménye.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter később, szombaton a televízióban azt nyilatkozta, hogy a beszélgetés fő következtetése az, hogy az Afrikai Unióból származó partnereik megértették a Nyugat által létrehozott válság valódi okait, és megértést mutattak, hogy a helyzetből a mögöttes okok kezelése alapján kell kijutni. Kiemelte, hogy a Kreml fontolóra veszi a küldöttség által előterjesztett béketerv elemeit, melyeket azonban nagyon nehéz lesz megvalósítani.

Jól látható tehát, hogy az önszerveződő afrikai békemisszió utazása eddig nem mutatkozott kifejezetten sikeresnek. Mind Oroszország, mind Ukrajna meg van győződve arról, hogy ő a sértett fél a konfliktusban. Sokan úgy gondolják, hogy ez a háború igazából nem is Ukrajna és Oroszország, hanem Oroszország és a Nyugat között zajlik. Így elképzelhető, hogy a békemissziónak a siker érdekében nem Zelenszkij, hanem Joe Biden és a NATO ajtaján lenne kifizetődő kopogtatnia a jövőben.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása