2023. december 05. 16:00 - Danube Institute

Vajon lesz ukrán elnökválasztás 2024 márciusában?

Hosszú hónapok óta folyik a vita az ukrán politikusok között a jövő márciusban esedékes elnökválasztásról. Hogyan lehetne a háború közepette választásokat tartani? Hogyan tudnák sikeresen lebonyolítani? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatják az ukrán politikusokat nemcsak külső, hanem belső nyomás hatására is.

shutterstock_2149144475.jpg

A dilemma hosszú ideje tart, hiszen az országban jelenleg érvényben lévő hadiállapot értelmében (amelyet Oroszország 2022 februárjában indított teljes körű inváziója után vezettek be) minden választás, beleértve az elnökválasztást is, tilos. Érthető módon ugyanakkor egyre többekben merül fel az ország jövőjének kérdése. Ahhoz azonban, hogy a választás lebonyolítható legyen, első lépésben törvénymódosításra lenne szükség, hiszen a jelenleg érvényben lévő jogszabályok megtiltják a választás megrendezését hadiállapot idején. Még ha ezt a rendkívüli állapotot meg is változtatják, a szavazás megtartásának számos további akadálya van.

Ezek közül a legfontosabb a biztonság, illetve a kitelepített lakosság kérdése. A nyolcmillió ukrán menekült közül sokan nem valószínű, hogy a háború befejezése után is gyorsan hazatérnek. További kihívást jelent az iskola épületek állapota - amelyeket általában szavazóhelyiségként használnak -, az elavult választói névjegyzék, a hadiállapot miatt korlátozott jogok és a finanszírozás hiánya is.

Több pletyka is szárnyra kapott, miszerint ennek ellenére megtartják a választásokat, néhány politikus már az indulását is bejelentette.

Elterjedtek a találgatások, hogy a 2019 márciusa óta hivatalban lévő Zelenszkij elnök népszerűsége csökkenni fog a fronton kialakult patthelyzet miatt és ezért a tervezett 2024-es választásokat addig akarja megtartani, amíg még viszonylag magasak a mutatói. Ahogy azonban az ábrán is látszik, népszerűsége máris csökkenésnek indult.

 

zelijo.jpg

Zelenszkij ukrán elnök egyébként azt közölte, hogy "nem most van itt az ideje a választásoknak". A pletykák eloszlatása miatt az elnök november elején televíziós beszédet tartott.

A kérdés azonban még koránt sincsen lezárva, mely többnyire az Amerikai Egyesült Államoknak köszönhető.

Az ukrajnai választásokról szóló vitát részben amerikai politikusok gerjesztik, tekintettel a 2024-es amerikai választásra. Többek szerint a republikánusok arra használják a kérdést, hogy igazolják az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek blokkolására vonatkozó követelésüket, mely egyre nagyobb teret nyer. Ezzel az Ukrajnának nyújtott támogatás kérdését jócskán belekeverve az amerikai belpolitikába és a pártok megosztottságába.

Bár sok republikánus támogatja Ukrajnát, ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy a párt jobboldali szárnya nem fogja ezt a témát Ukrajna ellen felhasználni a jövőben abban az esetben, ha ők kerülnek hatalomra. De miért is ne tennék, hiszen a republikánus párt és Zelenszkij ukrán elnök politikája és elképzelései nem sok közös vonással rendelkeznek. A republikánus párt érdekében egyértelműen az ukrán kormányváltás áll.

Zelenszkij elnök tisztában van azzal, hogy foglalkoznia kell a kérdéssel, hiszen az USA Ukrajna legfőbb szövetségese, és katonai segítsége létfontosságú az orosz invázió elhárításához. Ukrajna számára egyértelmű cél az amerikai befolyás fenntartása.

Az erősödő amerikai nyomás és a széthullóban lévő ország egyre több kérdésben kerül szorult helyzetbe, melyből nem látszik a kiút. Ukrajna alkotmánya kimondja, hogy a hivatalban lévő államfő addig láthatja el feladatait, amíg az újonnan megválasztott elnököt be nem iktatják, így egészen addig, amíg a választást övező problémákra nem találnak megoldást, Volodimir Zelenszkij látja el Ukrajna elnökének feladatait.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása