2023. június 27. 07:00 - Danube Institute

Oroszország a polgárháború felé tart? – A Wagner-felkelés

A szomszédjával háborúban álló Oroszországban újabb konfliktus kezdődött, ezúttal a moszkvai katonai vezetés és Jevgenyij Prigozsin között. A Putyin által árulásnak bélyegzett Wagner-felkelés hiába volt rövid, az egész országot megrázta.

shutterstock_2322507445.jpg

A Wagner Csoport egy orosz paramilitáris szervezet, melyet Prigozsin orosz nacionalista szellemiséggel, Oroszország érdekeiért hozott létre 2014-ben. A zsoldossereg számos embertelen atrocitásáról híresült el. Eddig szorosan együttműködött az állammal, ami hibrid hadviselésre és titkos hadműveletekre hasznosította a csoportot. Amikor azonban az orosz sereg Prigozsin állítása szerint megtámadta táborát és számos embert legyilkoltak, Prigozsin nyíltan felszólalt és megvádolta az orosz katonai vezetést.

Válaszul a mészárlásra bevonult csapataival Rosztov-na-Donu városába és kulcsfontosságú katonai bázisokat foglalt el.

Az oligarcha videóban jelentette be, hogy addig blokád alatt tartják a várost, amíg nem tárgyal vele Szergej Sojgu, védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok.

Nem sokkal később Wagner tankok tömegét észlelték az úton Moszkva felé, Prigozsin „igazságmenete” elindult. A BBC forrásai szerint szombaton már Voronyezsben is állomásoztak Wagner katonák, mely félúton helyezkedik el Moszkva és Rosztov között. Azonban nem kellett sokáig várni Putyin válaszára. Voronyezsnél négy bombát dobtak le a konvoj megállítására. A magánsereg cselekedeteit árulásnak nevezte és bejelentette, hogy akik a terrorizmus útjára lépnek és zavart okoznak az országban, azok komoly büntetésre számíthatnak.

 


A felkelés végül hamar véget ért. Szombat este újabb figyelemre méltó fordulat következett: Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök az általa folytatott tárgyalások után bejelentette a lázadás leállítását, amit Prigozsin nem sokkal később maga is megerősített. A két fél megegyezett. Prigozsin szerint követői el akarták kerülni a vérontást. A Kreml további részleteket is közölt, melyek szerint a Wagnerből senki ellen sem indítanak eljárást.
A zsoldoscsoport katonái csatlakozhatnak a reguláris hadsereghez, de Prigozsinnak száműzetésbe kell vonulnia Fehéroroszországba.

 

Prigozsin már többször is használta a közösségi médiát céljai eléréséhez a katonai vezetésnél, saját magát könyörtelenebbnek és kompetensebbnek írva le a nemzeti hadsereggel szemben. Problémái a felsőbb vezetéssel tavaly augusztusban, a bahmuti csata idején törtek felszínre, amikor rendszeresen hangoztatta, hogy csapatainak nem küldenek elég lőszer utánpótlást. Egy különösen zord videóban Prigozsin halott Wagner harcosok mellett áll Sojgut és Geraszimovot hibáztatva.

Putyin és Prigozsin nyílt konfrontációja Oroszország meggyengüléséhez vezethet, ami különösen veszélyes az országra, tekintve, hogy Ukrajna már elindította az ellenoffenzívát. Az ukrán csapatok a háború kitörése óta várják, hogy Oroszországot belső konfliktusok rázzák meg, amitől majd szétesik a katonai és állami vezetés. A Guardian cikkében Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója a következőket fogalmazta meg:

Putyin árulónak és törvényen kívülinek nyilvánította Prigozsint, és parancsokat adott leállítására, de nem történt semmi – kormányzási válság, de facto hatalomvesztés.

Ezzel egy időben Wagner folytatta menetét Moszkvába és Ukrajna is haladt előre.”

Prigozsin korrupció elleni keresztes hadjárata nagyot ütött Oroszországban és a világban. Putyin gyengébb és kiszolgáltatottabb alakként kerül ki a válságból, míg a Wagner-vezér riválissá, és egy lehetséges Putyin-utáni elnökké vált. Puccskísérlete egyelőre véget ért, de Oroszország új és kiszámíthatatlan szakaszba lépett.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása