2022. március 06. 09:00 - Danube Institute

BLA|arena – Gazdasági válságok kora Európában

A koronavírus-járvány és a gazdasági leállások okozta sokk még el sem múlt, amikor a közgazdászok várakozásánál sokkal hamarabb, 2021 közepén megugrott az infláció, és általánossá vált az azt kiváltó kínálati hiány.

Tovább
komment
2022. március 05. 09:00 - Danube Institute

A német külpolitika forradalmát hozta el Vlagyimir Putyin

Az orosz-ukrán háború kitörésére adott reakciókból jól látszik, milyen drámai fordulatot vett a berlini nagystratégia – fogalmaz a Foreign Policy hasábjain Jeff Rathke külpolitikai szakértő. Cikksorozatunk első részében a védelmi politikával kapcsolatos paradigmaváltást elemezzük.

Tovább
komment
2022. március 04. 16:00 - Danube Institute

Komoly feszültségek a spanyol jobboldalon

Ukrajna orosz inváziója előtt pár nappal igen komoly politikai válság tört ki Spanyolországban, azon belül is az eddigi legnagyobb ellenzéki Spanyol Néppárton belül. A botrány szinte „teljeskörű”, hisz kémkedéstől kezdve korrupcióig minden megtalálható benne.

Tovább
komment
2022. március 04. 07:00 - Danube Institute

Mi lesz, ha Kínát és Oroszországot egyszerre kell Amerikának feltartóztatnia?

Miközben Európa teljes destabilizálásával fenyegető háború dúl Kelet-Európában, kérdéses, hogy az Egyesült Államok tud-e egyszerre Európában és a Csendes-óceán térségében is megfelelő katonai jelenlétet fenntartani. A RAND Corporation elemzői optimisták.

Tovább
komment
2022. március 03. 16:00 - Danube Institute

BLA|arena – Európa a demográfiai és migrációs válságok korát éli

Európa egyik legfőbb jelenkori megoldandó problémája a migráció és a népesség számának csökkenése. A két folyamat szorosan összefügg, de különböző politikai értékek és érdekek húzódnak meg az érintett kérdésekben az Európai Unióban. A Batthyány Lajos Alapítvány, a PROKON Ifjúsági Szervezet és…

Tovább
komment
2022. február 28. 09:55 - Danube Institute

Mennyire lehetnek hatékonyak Putyin csecsen harcosai Ukrajnában?

Nagy sajtónyilvánosság mellett vezényeltek csecsen legénységű harcoló alakulatokat az orosz erők a jelenleg Ukrajna ellen folyó invázió kijevi frontjára. De mi értelme van ennek a lépésnek, miért kell egy kaukázusi köztársaságból expedíciós erőket utaztatni a Dnyeperhez? A Foreign Policy vet fel…

Tovább
komment
2022. február 28. 07:00 - Danube Institute

Katonai erővel lépne fel Kínával szemben a legesélyesebb Fülöp-szigeteki elnökjelölt

A májusi elnökválasztás előzetes felméréseit az ország egykori autokrata vezetőjének fia, Marcos Ferdinand vezeti, aki a kampány során leszögezte: ha kell, katonai jelenléttel védelmezi saját felségvizeit a Dél-kínai-tengeren.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása