2022. március 04. 16:00 - Danube Institute

Komoly feszültségek a spanyol jobboldalon

Ukrajna orosz inváziója előtt pár nappal igen komoly politikai válság tört ki Spanyolországban, azon belül is az eddigi legnagyobb ellenzéki Spanyol Néppárton belül. A botrány szinte „teljeskörű”, hisz kémkedéstől kezdve korrupcióig minden megtalálható benne.

spanyoljobb_nyito.jpg

Az orosz agresszió miatt a magyar és a nemzetközi média viszonylag kevés figyelmet fordított az esetre. Az ügy középpontjában a párt eddigi elnöke Pablo Casado, a madridi regionális tartomány elnöke Isabel Ayuso Diaz és a galíciai régió vezetője, Alberto Núñez Feijóo áll. Az egész botrány alapja, hogy 2021 május negyedikén elsöprő győzelmet aratott a Néppárt Ayuso vezetésével. Az időközi választáson aratott sikerrel a jobboldali párt népszerűsége országos szinten is megugrott, s úgy tűnt hogy meg is előzik a szélsőbaloldallal közösen kormányzó szocialistákat. Ezt a momentumot meg is próbálta kihasználni a Néppárt, azonban hamar konfliktus alakult ki Casado és Ayuso között. Ayuso ugyanis mindenképp szeretne elindulni a párt madridi (párton belüli) elnökválasztásán. A központ ezt azonban hevesen ellenezte.

A háttérben valószínűleg az állt, hogy Casado-ék féltek, hogy Ayuso népszerűsége kényszerpályára állíthatja a pártot, s hogy a „fejükre nőhet” a feltörekvő konzervatív politikusnő.

S itt fontos megjegyezni, hogy igen komoly ideológiai ellentétek is vannak Ayuso és Casado között. Az egyik legfeltűnőbb pont a konzervatív Vox-al való együttműködés, hisz míg Ayuso Madridban a Vox-al jó kapcsolatokat ápol (a párt kívülről támogatja a néppárti tartományi kormányt), addig Casado mindennemű együttműködést elutasít a feltörekvő konzervatív erővel.

Ez alapozta meg a két „tömb” harcát a párton belül. Az utóbbi időben a választásokhoz közeledve (februárban Kasztíliában volt időközi voksolás) azonban úgy tűnt, hogy javul a viszony a két prominens politikus között.

Február közepén azonban robbant a bomba, amikor kiderült: a párt vezetése magánnyomozókon keresztül próbált kémkedni Ayuso és testvére után.

A pártvezetés ugyanis olyan információkat kapott, miszerint Ayuso testvére a politikai kapcsolatait kihasználva nyert meg több, maszkokkal kapcsolatos közbeszerzést a régióban. A vádakat a madridi vezető cáfolta, s azzal vádolta meg pártja vezetését, hogy boszorkányüldözést folytat ellene.

Az ügy extra pikantériája, hogy Casado-ék az információt valószínűleg a szocialista Miniszterelnökségtől kapták.

Az eset nagy port kavart a párton belül, hisz sokan nem nézték jó szemmel, hogy a pártelnök a saját pozícióját féltve támadta a formáció egyik legsikeresebb tartományi vezetőjét. Ehhez párosult a Kasztíliában elért felemás eredményekből fakadó frusztráció is. A tartományi elnökök közül szinte mindenki (egy kivételével) felszólalt Casado ellen, majd a PP parlamenti frakciója is kiállt Ayuso mellett. Casado dominói sorra dőltek le. A hangok már ekkor a lemondását és egy tisztújító kongresszus összehívását követelték.

A pártelnök közben megpróbálta menteni a menthetőt, s beáldozta a jobbkezét is, de mindezzel már nem tudta megmenteni saját magát. A párt politikusai ugyanis nagyot csalódtak benne, s kijelentették, hogy vagy lemond a pártelnöki posztról, vagy szépen lassan elkezdenek átszivárogni a Vox-hoz az elégedetlenek.

A bukott pártvezér végül beadta a derekát, s megkezdte előkészíteni a tisztújító kongresszust, valamint bejelentette, hogy le is mond a posztjáról. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy a kongresszusig ügyvivőként tovább irányítja-e pártot. Legtöbben új elnökként Feijóo-t látnák legszívesebben, miközben Ayuso továbbra is hangsúlyozza: hiába a felkérés, neki nincsenek pártelnöki ambíciói.

Mindeközben az ország többi pártja csak hátra dől. A szocialisták mindenképp örülhetnek, hisz eddigi legerősebb és legveszélyesebb ellenfelük kapott igen komoly pofont. A Vox is ”jól járt”, hisz sok csalódott PP-s szavazót húzhatnak be magukhoz. A Néppárt lassú elsorvadása már egyes felmérésekben meg is látszik, hisz valahol már a harmadik helyre csúsztak vissza, pár százalékkal a Vox mögé.

Írta: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása