2022. április 11. 07:00 - Danube Institute

Hogyan láthatta Horvátország a magyar választásokat?

Hogyan értékelik az európai politikai vezetők és vezető médiumok a magyarországi választások eredményeit? Első cikkünkben Spanyolországot vettük górcső alá, majd a Külkapcsolatok Tanácsának jelentését szemléztük, jelen írásunkban pedig Horvátországot elemezzük ki.

shutterstock_2120364452.jpg

Déli szomszédunk államfője a gratulálók sorában szinte az elsők között volt, amikor is a magyar választásokról beszélt egy április negyedikén tartott fórumon: „Gratulálok a győzteseknek, a demokrácia minden deformációja mellett, nem én vagyok az, akinek erről dönteni kell, ez az ő lakosaik, állampolgáraik, választóik döntése, és én gratulálok nekik a döntésért, ha úgy gondolják, hogy az a legjobb nekik, és ezt cinizmus nélkül mondom.”. Az államfő nem csupán a parlamenti választások eredményéről, hanem az azzal egybekötött gyermekvédelmi népszavazásról is kifejtette álláspontját.

Szerinte ugyanis ők horvátok nem oktathatnak ki egyetlen egy államot sem arról, hogy: „milyen órák legyenek a varsói és budapesti iskolákban, mit tanítsanak majd a gyerekeknek... Szét fogjuk robbantani az EU-t, ha túl sokat foglalkozunk a kozmopolita moralizálással.”

A két ország közelsége miatt a horvát sajtó személyesen is jelen volt az országban a választások napján. Az amerikai CNN által tulajdonolt N1 nevezetű csatorna volt a leginkább aktív, amely a szavazás után egy pár kérdés erejéig Orbán Viktort is meg tudta szólaltani a két ország viszonyáról. Magyarország kormányfője válaszában kifejtette, hogy a magyarok és a horvátok mindig is barátok voltak, hiszen közel 800 évig éltünk együtt. Az INA-MOL-t érintő kérdésekre elmondta, hogy nem foglalkoznak az üggyel, hisz ez nem állami, hanem piaci ügy. Az N1 ezután egy egész estés műsört szentelt a magyar és a szerb választásoknak. A történelmi hagyományok miatt értelemszerűen a belgrádi ügyeket jobban érintették, de igen nagy fókusz vetült a magyar eredményekre is.

Sajnos elmondható azonban, hogy a csatorna – sok más nyugati társához hasonlóan – nem törekedett a pártatlan, vagy legalábbis a kiegyensúlyozott közvetítésre.

A megszólaltatott „szakértők” között ugyanis ott volt Panyi Szabolcs, a nyíltan kormányellenes Direkt36 újságírója, Jaroslav Pecnik baloldali politológus, az érvénytelen népszavazásra buzdító Háttér Társaság egyik aktivistája, Dejan Jovics és Bozo Kovacevics (a Külpolitikai Fórum nevű NGO emberei), valamint az Euronews brüsszeli magyar tudósítója Zsíros Sándor. A hat (!!) ellenzéki (kormányellenes) hanggal szemben csupán egy kormányzati embernek adtak teret a műsorban, név szerint Kovács Zoltán államtitkárnak. Összeségében elmondható, hogy mindvégig érezni lehetett a csatorna ellenszenvét a magyar (és szerb) kormány ellen.

Mindemellett az objektivitás teljes hiánya jellemezte a csatorna közvetítését.

Nagy port kavart továbbá a liberális oldalon, hogy a Fidesz eredményvárójáról Jankovics Róbert magyar kisebbségi Szábor képviselő egy képet osztott meg közösségi médiájában, amin a budapesti horvát nagykövettel, Mladen Andrlić-al szerepel együtt. A Net.hr-en megjelent cikk hangvétele annyira nem meglepő, hisz a szerző már korábban is kritizálta a magyar kisebbségi képviselőt. Most azonban a horvát állam legmagasabb szintű budapesti emberét is nyílt kritikával illette, mondván a diplomáciába nem fér bele, hogy a nagykövetek az eredmények kihirdetése előtt (is) részt vesznek pártrendezvényeken. Azt az újságíró nem fejti ki, hogy hogyan megoldható, hogy ezen gondolat mentén akkor a diplomáciai testület tagjai hol tartózkodhatnak az eredmények kihirdetéséig. Talán a Bálna bejárata előtt kellet volna várakozniuk. A horvát külügyminisztérium azóta reagált is az esetre. Elmondták: budapesti követük az este folyamán mind a kormánypárti, mind az ellenzéki eredményvárón részt vett. Sajnos a horvát újságírónk bánatára pontos időpontokat (óra, perc) nem közöltek, így nem tudjuk, hogy esetleg az ellenzéknél is a „diplomáciai protokollt megsértve” járt-e a horvát nagykövet.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása