2022. április 06. 05:35 - Danube Institute

Orbán megerősödött otthon és az Európai Unióban is - spanyol lapok a magyar választásokról

Az Ibériai-félsziget sajtóját elsősorban a magyar választások nemzetközi következményei izgatják, és Moszkva-barátnak nevezik a hatalomban maradt magyar kormányt.

spanyollapok_nyito.jpg

A spanyol sajtó alapvetően a kisebb nemzetközi hírek között közölte a magyar választások eredményét, kiemelte azonban számukra fontosságát, hogy most egy, az orosz-ukrán konfliktus szempontjából lényeges országról volt szó. A legtöbb tudósítás is ezen viszonyrendszert tárgyalta a választások kapcsán. Április 3-án az El Mundo még arról beszélt, hogy 1956 emléke segíthet az ellenzéknek az oroszbarát kormány elleni mozgósításban. A spanyol lapok egyöntetűen oroszpártinak nevezték az Orbán-kabinetet. A feltételezés általánosságban az volt, hogy a „háború vagy béke” kormánypárti jelszó azt jelenti, hogy európai vagy orosz orientációról kell dönteniük a magyar választóknak. A La Republica a magyar választások eredményét összekötötte Alexander Vucic szerb elnök újraválasztásával, mondván, hogy Putyin szövetségesei megerősítették hatalmukat Közép-Európában. 

Kevés szó esett arról, hogy Budapest az összes oroszok elleni EU-s szankciót támogatta, ahogyan arról sem írtak a spanyol lapok, hogy Magyarország lakosságarányosan a legtöbb Ukrajnából érkező menekültet fogadja be.

Az El País szólaltatott meg egy magyar hölgyet, akinek a véleménye szerint Orbán Viktor csak a gazdasági érdekek, a földgáz miatt tartja fenn Oroszországgal a kapcsolatot, és egyébként kritikusan viszonyul Putyinhoz. 
Ilyen módon a spanyol olvasóközönséghez is eljuthatott a magyar kormány oroszokhoz való hozzáállását magyarázó álláspont. Az El País azt is megjegyezte, hogy a visegrádi országok erőteljesebben oroszellenes kormányaival való kiegyezés fontos feladata most az új Orbán-kormánynak.


A jobboldali, bevándorlásellenes VOX párt támogatói ünnepelték a magyar kormánypárt választási győzelmét, a „szocialista globalisták” elleni világméretű harcban egy helyi győzelemnek tartva azt.

A párt sajtója, a Nuestra Espana szerint ez nagyszerű eredmény nemcsak a Fidesznek, de az összes konzervatív, keresztény, reformista, antiglobalista vagy jobboldali pártnak az öreg kontinensen. A VOX párt egyik politikusa szerint a spanyol fősodratú televízió, az RTVE olyan gyűlölettel volt Orbán iránt, mint a baszk terrorista a rendőrök iránt, vagy éppen az oroszok az ukránok ellen.

A VOX képviselői egyébként jelen is voltak Magyarországon választási megfigyelőként, ugyanúgy, mint a lengyel Ordo Iuris konzervatív csoport képviselői, természetesen az EBESZ csoportjával párhuzamosan. A spanyol sajtó rögzíti, hogy az EBESZ nem talált semmilyen komoly rendellenességet, szabálytalanságot a választásokon.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása