2022. január 06. 16:00 - Danube Institute

Oroszország érdekérvényesítési képességei stabilnak tűnnek

Miközben az orosz gazdaság évek óta stagnál, és a lakosság reáljövedelme romlik, nem szabad ezt összetévesztenünk az eurázsiai hatalom általános hanyatlásával. Oroszország – legalább középtávon – stabil marad, és képes fenntartani most meglevő befolyását a világpolitikában - írja Ricahrd Connolly és Michael Kofman a Foreign Affairs hasábjain.

shutterstock_300119723.jpg

Miközben az 1980-as évek Szovjetuniójának és a jelenlegi Orosz Föderációnak a gazdasági helyzete, stagnálása, relatív lemaradottsága első pillantásra hasonlónak tűnik, nem szabad túldimenzionálnunk a helyzetet. Az 1980-as évek Szovjetuniója külföldi állami hitelek és hatalmas kereskedelmi deficit alatt roskadozott, miközben ma Moszkva javarészt visszafizette hiteleit, s a legfontosabb termékekből – például a lakossága ellátásához szükséges élelmiszerből – képes elegendőt termelni, vagy legalábbis elegendőt az import kiegyenlítésére. Miközben az ország továbbra is egészségtelenül függ az energiahordozók exportjától, a Foreign Affairs szerzői felhívják a figyelmet, hogy az orosz devizatartalékok képesek voltak az országot sújtó 2014-2015. évi olajárzuhanás hatásait kritikus szint alatt tartani.

Ezek a devizatartalékok ma, mint írják, szintén léteznek és az USA szankcióitól így jobban biztonságban van az ország, mint korábban.

Az ország technológiai lemaradottsága nyilvánvaló, és ez a befektetések alacsony szintje miatt egyelőre nem is fog változni. Ez azonban lehetővé teszi a jelenlegi stratégiai képességek fenntartását is: míg a szovjet érában a GDP 15-25%-át költötték katonai kiadásokra, addig ma az orosz hadsereg fenntartása mindössze a GDP 5%-át emészti fel, amely teljesen elviselhető szint. Ugyanígy külpolitikailag sem finanszíroz az ország túlságosan költséges projekteket, nem segélyezi a harmadik világot s egyéb vazallusait. Mindezzel a szerzők persze kijelölik az orosz stratégia korlátait is: ha a mostani, hátrányban lévő haditechnológiai szint és segélyezési stratégia a fenntartható,

nem lehet számítani komoly orosz stratégiai előrelépésre, vagy legalábbis nem az ország gazdasági destabilizálása nélkül.

Oroszország, miközben képességei korlátozottak, valószínűleg továbbra is megtartja stratégiai képességeit és helyét a világpolitika színterén, ennek megfelelően a kínai-amerikai rivalizálás közepette Washingtonnak Moszkvával is számolnia kell, nem szabad egy hamarosan minden erejét elvesztő hatalomnak tekinteni.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása