2022. január 02. 09:00 - Danube Institute

A zöld hidrogén lehet a zéró emisszióhoz vezető út

 A Wall Street Journal internetes kiadásának hasábjain Alexandra Wexlertől olvashatunk a dél-afrikai régióban elterülő Namíbia jövőjét érintő tervről, mely megújuló forrásokból fejlesztené a hidrogénipart, hogy az eleget tudjon tenni a megnövekedett piaci keresletnek.

zoldhidrogen_nyito.jpg

Namíbia vezető pozíciót tölt be a feltörekvő gazdasági piacon: a zöld hidrogént (tiszta hidrogént) a víz elektrolízisével állítják elő megújuló forrásokból származó villamosenergia (szél-napenergia) felhasználásával, mindezt alacsony károsanyag-kibocsátással. A délnyugat-afrikai országban minden adott: az év közel 300 napján süt a Nap, és a kb. 1600 kilométernyi hosszú tengerpartszakaszon folyamatosan fúj a szél.

Mindez Európából nézve azért is érdekes, mert a német politikai vezetés az atomerőművek teljes leállítása mellett foglalt állást, így számukra sürgős feladat a karbonsemleges energia előállítása. Namíbia volt gyarmattartó országaként Berlin 40 millió eurós támogatást fordít hatástanulmányokra és kísérleti projektre a zöld hidrogénnel összefüggésben. A német kormány reméli, hogy a jövőben az afrikai ország természeti előnyei miatt a legolcsóbb áron tud zöld hidrogént termelni, amelynek tárolása hosszú távon klímakímélő megoldást is jelent. Namíbia arra számít, hogy 2025 előtt már képes lesz exportálni a megrendelő országoknak.

A zöldenergia-piac rohamos keresleti növekedése hatalmas lehetőség Namíbia jövőbeli gazdasági fejlődésének.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma megfogalmazta, hogy a tiszta hidrogén előállításáért folytatott verseny olyan, mint elsőként a Holdra szállni. A cikk írója hozzáfűzte, hogy az elmúlt egy évben világszerte 50-szeresére nőtt a zöldhidrogén-projektek száma, ugyanakkor azok megvalósítása igen költséges infrastruktúrát igényel. Az árak csökkentése érdekében szélesebb körben kell alkalmazni az eljárást.

Felmerül persze a kérdés, hogy hogyan lehet exportálni a zöld hidrogént a világ különböző részeire? A régebben gyémántbányászatáról elhíresült tengerparti Lüderitznek új mélytengeri kikötőre lesz szüksége a hajóval történő szállításhoz, amelynek építését a kormány által kiszervezett cégek finanszírozzák majd.

A rendkívül aszályos afrikai ország zöldhidrogén-termelése a víz sótalanítását is magában foglalja. Több globális gazdasági piaci szereplő élénken érdeklődött, miután Namíbia kormánya javaslatot terjesztett elő két különálló, de szomszédos telephely kialakítására, ahol hatalmas sótalanító üzemeket tervez. A Hyphen Hydrogen Energy nevű cég nyerte el a pályázatot a két blokk megépítésére, amelyben német üzleti köröknek is érdekeltségük van.

A fejlesztő cég szerint a 9,4 milliárd dolláros projekt 2030-ig évi 300 000 metrikus tonna zöldhidrogén-termelést céloz meg 5 gigawatt megújuló termelési kapacitásból.

Az Európai Unió is célul tűzte ki, hogy a villamosenergia területén bevonják a tiszta hidrogén lehetőségét. Ez a terv az Európai Bizottsági elnökének, Ursula von der Leyen Twitter bejegyzésében is látható.

Az európai energiapiac területén még kérdéses, hogy a zöld hidrogén exportja milyen mértékben megvalósítható, és mennyire lenne elfogadott. Jelenleg az EU-ban Németország utasítja el teljesen az atomenergia használatát, habár az nagyban megkönnyítené a karbonmentesség vállalását 2050-re. Szakmai és érdekkonfliktusok várnak az unióra, mivel a másik legmeghatározóbb tagállam – Franciaország - az utóbbi időszakban többször kijelentette, hogy az atomerőművek építése hosszú távú tervei között szerepel.

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása