2024. június 05. 16:00 - Danube Institute

Lehetséges klímakatasztrófa veszélyére hívta fel a figyelmet Olaf Scholz német kancellár a dél-németországi áradások után

Dél-Németország az elmúlt évek legsúlyosabb áradás-sorozatát tapasztalja meg. A természeti katasztrófa immáron öt emberéletet követelt, ugyanakkor több ezer embert kellett evakuálni a veszélyeztett területekről. Olaf Scholz, német kancellár hétfőn a veszélyeztetett térségbe látogatott, ahol a többi között a klímaváltozás veszélyeire is felhívta a figyelmet.

shutterstock_2360195375.jpg

Húszezer ember vesz részt a mentési munkálatokban, hogy megbirkózzanak a súlyos esőzések okozta áradással. A katasztrófa által sújtott térségben szükségállapotot hirdettek. Az áldozatok száma a keddi nap során 4-ről 5-re emelkedett, ahogy egy elárasztott autóban rekedt nő holttestét is felfedezték. Egy hatodik lehetséges áldozatot, egy 22 éves önkéntest továbbra is keresnek, miután vasárnap este felborult a csónakja és eltűnt. 

Olaf Scholz hétfőn a veszélyeztett térségbe látogatott, hogy mefigyelje a mentési munkálatokat. Jelenléte során felhívta a figyelmet, hogy

hasonló katasztrófákra lehet számítani a jövőben, amennyiben nem kezdjük el megfékezni az emberi tevékenység által okozott kílmaváltozást.

Ennek egyik eszköze lehetne a megújuló források energiatermelésben betöltött részarányának emelése, amely az Európai Unióban jelenleg valamivel több, mint 20%.

megujulok.pngA klímaváltozás elleni küzdelem létfontosságú, mert a németországihoz hasonló extrém időjárási jelenségek már most is milliók életét veszélyeztetik. Ha nem cselekszünk, ezek a hatások tovább súlyosbodhatnak.

Szemlézte: Csapó Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása