2021. szeptember 09. 07:00 - Danube Institute

Egyre nagyobb esély mutatkozik egy második Trump-ciklusra

Habár a 2024-es elnökválasztásig még sok víz lefolyik a Mississippin, és a volt elnök személye továbbra is rendkívül megosztó, egyre több jel utal arra, hogy Donald Trump három év múlva is megkerülhetetlen tényező lesz az Ovális Irodáért folytatott versenyben.

trump-2546104_1920.jpg

Az év eleji, botrányokkal tűzdelt hatalomátadást követően kimondottan rosszul állt Donald Trump szénája. Népszerűsége rekordmélységre csökkent, a Kongresszus pedig másodjára is impeachment-eljárást kezdeményezett a republikánus politikus ellen. Joe Biden ezzel szemben előnyös pozícióból vághatott bele programja megvalósításába. Az oltási program tempója egyre növekedett, a gazdasági helyreállítás pedig olyan lehetőséget kínált, amelyet kihasználva jelentős, akár az egész ciklus megítélését megalapozó politikai haszonra lehetett volna szert tenni.

Mindebből kiindulva sokan úgy vélték, hogy Donald Trump rövid politikai pályafutásának végleg befellegzett.

A Biden-adminisztráció azonban nem volt képes maradéktalanul kiaknázni lehetőségeit, így a demokrata vezető népszerűsége az első hivatalban töltött fél év során nem növekedett, hanem stagnált. Az afganisztáni kivonulás pedig ezután már olyan megkerülhetetlen kihívást jelentett a Fehér Háznak, amely nagy valószínűséggel egyébként is bármely elnök reputációján csorbát ejtett volna. Nem meglepő tehát, hogy a bel- és külpolitikai problémák felgyülemlésével a támogatottság is lefelé indult

Több hírportál is felkapta a bostoni Emerson Egyetem azon közvélemény-kutatását, amely egy feltételezett Biden-Trump párharcból immáron egy hajszálnyival utóbbit hozta ki győztesként.

Persze a hibahatár és a szűk minta miatt lehet, hogy csalóka az eredmény, az mindenesetre semmiképp sem tűnik lehetetlennek, hogy a két politikus támogatottsága közti év eleji szakadék mára összezsugorodott. A szavazás tehát valószínűleg egyáltalán nem lenne lefutott – ez az egyik fontos tényező.

A másik fontos tényező (habár időrendben megelőzi az előzőt) a házon belüli verseny, azaz a republikánus riválisok helyzete. Több felmérésből is arra lehet következtetni, hogy jelen állás szerint Trump egyetlen említésre méltó kihívója a Florida kormányzójaként nemzeti ismeretségre szert tevő Ron DeSantis lenne, aki ugyanakkor a volt elnök elkötelezett híve; nem mellesleg épp a napokban szögezte le, hogy a 2024-es indulását pedzegető spekulációnak semmi értelme, mivel nincsenek ilyen törekvései – közölte mondandóját a Politico. Így rá egyelőre sokkal inkább potenciális alelnökjelöltként tekinthetünk.

A harmadik tényező természetesen nem lehet más, mint Trump indulási szándéka, amely sokak szerint kétségbevonhatatlan. Habár a 75 éves politikus még nem állított semmi biztosat egy esetleges 2024-es kampánnyal kapcsolatban, az utóbbi időben egyre aktívabb politikai tevékenységet folytat.

Politikai akciócsoportjai százmilliós adományokat gyűjtenek, ő maga pedig gyűléseket szervez a fontosabb államokban.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire korán van még a komolyabb esélylatolgatáshoz. A következő három év rengeteg fordulatot rejthet magában: változhat a jelenleg pikszisben lévő potenciális jelöltek megítélése, sőt, ez idő alatt mindkét nagy párt „felépíthet” egy teljesen új elnökaspiránst is. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy 2024-re Trump 78 éves lesz – épp annyi, mint most Joe Biden, akit sokan romló szellemi állapota miatt tartanak alkalmatlannak az ország vezetésére. Az viszont kijelenthető, hogy Donald Trump nevét – szimpátiától függetlenül – egyelőre nem felejthetjük el; az elképzelés pedig, hogy 2025-ben visszaköltözik a Fehér Házba, már közel sem olyan Földtől elrugaszkodott, mint január 20-án volt.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása