2021. szeptember 01. 07:00 - Danube Institute

Zuhanórepülésben Joe Biden támogatottsága

Közel sem biztos, hogy az amerikai elnök folyamatosan romló mutatóinak az afganisztáni kivonulás az egyetlen fő oka.

bidenzuhan_nyito.jpg

Kemény hetek állnak Joe Biden amerikai elnök mögött. Az afganisztáni csapatkivonás következtében kibontakozó drámai eseményektől jó ideje hangos a nemzetközi sajtó, amelynek tetejébe ráadásul odahaza is gyűlnek a problémák: a magas infláció, a mexikói határnál továbbra is fennálló migránsválság, valamint a delta variáns terjedése mind hozzájárulhat a kormány csökkenő támogatottságához.

A közvélemény-kutatásokból persze nem mindenki szeret messzemenő következtetéseket levonni, hiszen kérdéses, hogy az aktuális minta mennyire reprezentálja hitelesen az összes érintett véleményét. Emiatt talán a néhány százalékpontos változásokkal nem is érdemes különösebben foglalkozni, viszont amikor egyszerre több kutatás mutat rá jelentősebb eltérésekre, akkor azért mindenképpen érdemes megvizsgálni az adatokat. Biden támogatottságának augusztusi alakulása láthatóan ez utóbbi kategóriába esik.

A republikánus elfogultsággal egyáltalán nem vádolható két nagy kereskedelmi csatorna, az NBC és a CBS által közölt felmérések azt jelzik, hogy az amerikai társadalmat jelenleg körülbelül fele-fele arányban osztja meg az elnök tevékenysége,

de akadnak olyan közvélemény-kutatások is, amelyek már több ellenszenvezőt találtak, mint támogatót. A legutóbbi felmérések ráadásul az adminisztráció (eddigi) legrosszabb napjaként emlegetett múlt csütörtök előtt készültek, amikor a kabuli terrortámadásban 13 amerikai katona veszítette életét.

A demokratákban a legfőbb aggodalmat a negatív tendencia keltheti, hiszen az elnökség első 100 napjában Biden lényegesen jobb számokat produkált, azóta viszont folyamatosan esik a népszerűsége, csakúgy, mint Kamala Harrisé, akinek már a kiindulási helyzete sem volt túl rózsás.

08_29_irlanda_diagram.png

Saját szerkesztés a FiveThirtyEight adatelemző weboldal több kutatást összefogó kimutatása alapján

Érdemes kicsit még jobban a kimutatások mélyére ásni, és vetni egy pillantást a valamelyik nagy párt felé hajló és a független szavazókra. Különösen utóbbi csoport a figyelemre méltó, a pártelfogultság ugyanis nagyjából most is a megszokott módon befolyásolja a válaszadást. Ezzel szemben a függetlenek körében jelentős fordulat érzékelhető – hívta fel rá külön a figyelmet az NBC az adatokat elemző műsorában. Felmérésük szerint immáron

a pártelfogultság nélküliek kevesebb mint fele (46%) vélekedik pozitívan Biden tevékenységéről, jócskán alulmúlva az áprilisi, magabiztos 61%-os arányt.

Habár azt a műsorvezető is megemlítette, hogy ez a csoport csupán a minta 15 százalékát teszi ki, a függetlenek megnyerése köztudottan kulcsfontosságú egy választás során. Az okokat firtatva egy demokrata közvélemény-kutató úgy vélekedett, hogy nem csak az afganisztáni kivonulás kálváriája fokozza a népszerűtlenséget. Szerinte a delta variáns miatti újabb járványhullám és a korlátozások visszatérése többet nyom a latban. Joe Biden ugyanis már elnökségének hajnalán azt ígérte, hogy átlendíti a nemzetet a pandémiás időszakon, a fény azonban továbbra sem látszik az alagút végén.

Az ígéretes áprilisból végül veszedelmes augusztus lett

– fogalmazott Jeff Horwitt. Korábbi cikkünkben már terítéken volt a Demokrata Párt borús kilátása a jövő évi időközi választásokra. Az augusztusban kibontakozó események erre vélhetően még egy lapáttal rátesznek, egyre nagyobb ziccert kínálva a republikánusoknak 2022-re, hogy a demokratáknak kedvező demográfiai trendek ellenére átvegyék a többséget akár a Kongresszus mindkét kamarájában.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása