2023. október 26. 07:00 - Danube Institute

Esélyesnek látszik az ismételt Trump-Biden csata

A 2024-es amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódva sejtet néhány meglepő információt egy új felmérés. Azt hosszú idő óta tudjuk, hogy több szempontból is különleges lesz a következő voksolás, de az is biztos, hogy a Wall Street Journal friss kutatása szerint Donald Trump volt elnök növelni tudta előnyét a választást megelőző népszerűségi versenyben. A szavazók többsége őt akarja látni a Republikánus Párt jelöltjeként. 

shutterstock_1823317808.jpg

Szintén hasonló eredmények jelentek meg a Monmouth University friss felmérésében is.  

A bel- és külpolitikai viszonyok egyaránt instabilak az Egyesült Államokban és rég nem látott nehézségeket okoznak mindkét pártnak. Külpolitikai téren az orosz-ukrán háború az elsődleges téma, de emellett a Tajvan-Kína konfliktus és az Európai Unióval vívott gazdasági verseny is napirenden van. A belpolitikában pedig a soha nem látott üzemanyag árak és rendkívül magas infláció az, ami instabilitást okoz.

Az elnökválasztás várható eredményét mindig rendkívül nehéz megjósolni, a közelmúltban is láttuk, mekkora kudarccal járhat ez a próbálkozás. A közvélemény-kutatási eredményeken kívül azonban az amerikai politikában a mid-term elections, azaz a félidős választások azok melyek alapján tudunk következtetni a társadalom aktuális politikai preferenciáira. A félidei választások kiegyenlítettsége és a demokraták viszonylagos jól szereplése a várakozásokhoz képest mindenképpen pozitív előjel volt a demokrata párt és a jelenlegi adminisztráció számára. 

Republikánus oldalon azonban ezidáig bizonytalan volt a helyzet. 

A volt elnök azt hirdeti, hogy csak az ő vezetésével vehetik vissza a hatalmat, ami meglehetősen megkérdőjelezhető. Trump bár kétségtelenül bír egy elkötelezett rajongótáborral, de nem bírt/bír közel sem olyan széles körű támogatottsággal a republikánus párton belül, mint elnöksége idején. 

Ezidáig meglehetősen kétesélyes volt a küzdelem ezen okokból kifolyólag. Ám a Wall Street Journal írása szerint ez mára megfordult és Trumpnak nincs valódi kihívója. Jelenleg áprilishoz képest 11%-kal nőtt a támogatottsága a megkérdezettek körében.

Arra, hogy egy fiatalos lendülettel rendelkező, a pártot egységbe kovácsolni bíró jelölt legyen Biden kihívója, nagy szükségük lenne a republikánusoknak. Korábban azt gondoltuk volna, hogy ez a jelölt potenciálisan lehet Ron DeSantis floridai kormányzó. Azonban ez mára már szintén egyre kétségesebb. Ő ugyanis jelenleg mindössze 13%-os támogatottsággal bír, áprilishoz képest Trump előnye tulajdonképpen vele szemben megduplázódott.  DeSantis megjelenésére a Republikánus csatában Trump az első perctől élesen és elutasítóan reagált, azonban ez valószínű, hogy a republikánus szavazótábor további megosztottságát fogja eredményezni, ami nem jön jól nekik ebben a helyzetben. Vagy a jelenlegi felmérés mégsem ezt mutatja?

A többi jelölt lemaradása egyébként még ennél is nagyobb. Az ő támogatottságuk 1-3% környékén mozog. S talán a legmeglepőbb, hogy 

a Trump ellen jelenleg folyó eljárások csak megerősítették a volt elnök vezető szerepét a Wall Street Journal szerint. 

Ami a választások kimenetelében nagy szerepet játszhat az az, hogy melyik jelölt milyen megoldási javaslatot kínál a jelenlegi inflációs helyzet orvoslására és az orosz-ukrán háború kérdésében milyen álláspontot vesz fel, valamit az, hogy mennyire hatékony üzenetekkel tudnak kommunikálni a választókkal. Az orosz-ukrán háborús konfliktus kérdésében Trump határozott álláspontot képvisel, mégpedig Ukrajna támogatásának beszüntetését támogatva. Az amerikai állampolgárok között azonban még mindig többségben vannak azok, akik támogatják Ukrajna segítését, bár arányuk egyre alacsonyabb.

Azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy a Journal felmérte azt is, hogy mi lenne a szavazatok megoszlása egy Biden-Trump visszavágó esetén – amelyre jelenleg a legnagyobb esély mutatkozik -, és azt találták, hogy a szavazók 40%-a Trumpra, 39%-a Bidenre szavazna, 17%-uk bizonytalan.

Összességében igaz, hogy ahogyan az lenni szokott, az előválasztáson a nagy csata az ellenzéki oldalon várható. A republikánusoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy egységbe kovácsolják a táborukat, ha nyerni akarnak, hiszen ahogyan a mid-term megmutatta a Biden adminisztrációt nem szabad leírni.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása