2024. február 13. 07:00 - Danube Institute

Életkora okozhatja Biden bukását

Joe Biden amerikai elnök erőteljesen védekezett azokkal a vádakkal szemben, amelyek szerint emlékezetkiesésben szenved. Csütörtök este a Fehér Házban tartott beszédében reagált Robert Hur különleges ügyész, titkos információk kezeléséről szóló jelentésére.

shutterstock_2307248491.jpg

A korábban nyilvánosságra hozott, 345 oldalas jelentés szerint az elnök memóriája „jelentős korlátokkal” rendelkezik. Hur a vizsgálat részeként két napon keresztül interjúztatta a 81 éves Bident, mely során gyakran nem tudott visszaemlékezni a vizsgálat szempontjából lényeges részletekre.

Biden pár órával azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Hur kiadta a titkos dokumentumok kezeléséről szóló jelentését. Hur elutasította, hogy vádat emeljen az elnök ellen, de megállapította, hogy „alelnöksége után, még magánemberként, szándékosan, titkosított anyagokat tartott meg és hozott nyilvánosságra”. Az elnök tanácsadói fontosnak tartották, hogy kiemeljék az ügyész politikai kritizálási céljait, mivel Hur tarthatott egy negatív visszhangtól a konzervatívok felől, ha nem vádolja bűncselekménnyel Bident.

A vizsgálatra a Biden garázsában talált titkosított dokumentumok miatt volt szükség. Arra a kérdésre válaszolva, hogy vállalja-e a felelősséget azért, hogy ezek a papírok az otthonában voltak, az elnök a munkatársait hibáztatta. Állítása szerint nem tudta, hogy alkalmazottjai ott helyezték el őket.

A felfedezésre azt követően került sor, hogy egy külön vizsgálat azzal vádolta meg a 77 éves Donald Trump volt elnököt, hogy a Fehér Házból való távozása után rosszul kezelte a titkos dokumentumokat. Ebben az ügyben idén májusban áll bíróság elé.

A Hur-jelentés különbséget tesz a két eset között, mondván, hogy Biden átadta a dokumentumokat a kormányzati levéltárosoknak, míg Trump állítólag az ellenkezőjét tette.

Arra az állításra, mely szerint Biden nem emlékezett fia, Beau 2015-ös halálára, megindultan válaszolt: „Hogy a fenébe merte ezt felhozni? Nem kell emlékeztetni a halálára.”

A memóriám teljesen rendben van - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az elnök.

A különleges ügyész arra a következtetésre jutott, hogy nehéz lenne elítélni Bident az akták helytelen kezelése miatt, mert a tárgyaláson valószínűleg úgy mutatkozna az esküdtszék előtt, ahogy a vele készített interjúk során is tette: „egy szimpatikus, jó szándékú, idős ember, akinek rossz a memóriája”.

A közvélemény-kutatások szerint az elnök kora aggasztja az amerikai választókat a novemberi választásokhoz közeledve. Biden azonban csütörtökön az újságíróknak azt mondta, hogy ő a legképzettebb jelölt.

Jószándékú vagyok. És idős vagyok. Tudom, hogy mi a fenét csinálok. Én állítottam talpra ezt az országot. Nincs szükségem az ajánlására.”

A Joe Biden életkorával és alkalmasságával kapcsolatos kérdések gyakorlatilag azóta terítéken vannak, amióta elnök lett, így a Hur-jelentés táptalajt nyújthat a republikánusok támadásaihoz, és egyes demokraták körében is aggodalmat szíthat.

Adminisztrációja igyekszik megvédeni az elnököt a támadásoktól, arra hivatkozva, hogy az interjú épp az izraeli háború kitörésekor történt, tehát egy nemzetközi konfliktus kötötte le a demokrata politikus figyelmét. Ezen felül kiemelték, hogy ellenfele, Trump is többször hibázott már beszédeiben.

A november 5-én megrendezendő választásokat mindenesetre nagy várakozás és nemzetközi média figyelem övezi, elvégre továbbra is nehéz megállapítani, hogy ki kerül majd az elnöki pozícióba.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása