2024. január 20. 09:00 - Danube Institute

Mit gondolnak valójában a demokraták a bevándorlásról?

Az amerikai vezető demokrata politikusok hagyományosan a szabályozott bevándorlás pártján álltak. Ma ez az álláspont meginogni látszik. Mi okozta a változást? Van-e egyetértés ma a demokrata párton belül bevándorlás-ügyben? Erről ír David Leonhardt a New York Times reggeli rovatában

shutterstock_2257504963.jpg

Az illegális bevándorlók száma - részben a demokrata párt új megközelítése miatt – Joe Biden elnöksége alatt jelentősen megugrott. A problémát égetővé teszi a választások közelsége is: a Wall Street Journal 2023 decemberi felmérése alapján Biden újraválasztási esélyeiben komoly szerepet játszhat a bevándorlás szabályozásának kérdésköre.

Mikor változott meg a Demokrata Párt pozíciója?

David Leonhardt Trump 2016-os megválasztásához köti a fordulatot. Trump elnöksége előtt a demokraták az amerikai bevándorlók jogainak és a határvédelem megerősítésének lelkes támogatói voltak.

Bernie Sanders remek példa erre: támogatta az állampolgárság lehetőségét a “papírok nélküliek” számára és ellenezte a határon letartóztatott bevándorlók hosszútávú fogva tartását. Sanders ugyanakkor a nagyszámú bevándorlás munkavállalók bérére gyakorolt hatása miatt is aggódott. 2015-ben elítélte a Wall Streetet és az amerikai vállalatokat, mert szerinte csak azért szorgalmazták a bevándorlási reformot, hogy olcsó munkaerő áramolhasson be, lefelé nyomva az amerikai munkavállalók bérét.

Barack Obama is hasonló állásponton volt. 2008-as köszönő beszédében azt mondta:

a bevándorlással kapcsolatban fellángolhatnak a szenvedélyek, de nem ismerek senkit, aki abból profitálna, ha egy anyát elválasztunk a csecsemőjétől, vagy ha egy munkáltató illegális munkásokat alkalmazva csökkenti az amerikai béreket".

Nehéz elképzelni, hogy egy vezető demokrata ma hasonló kijelentést tegyen. Trump bevándorlás ellenes álláspontjának hatására a demokrata párt nagy része a másik irányba sodródott. 2020-ra a demokraták a határ dekriminalizását követelték. A Kongresszusi beszédek elemzései alapján a demokraták olyan pozitív hangnemben nyilatkoztak a bevándorlásról, mint senki korábban az ország történetében. Biden kampánya során egyenesen buzdította a bevándorlókat az érkezésre, elnöki székbe kerülése után pedig kormányában a lazább bevándorlási politika híveit részesítette előnyben.

A mai liberálisok kegyetlen ‘Trump-korszaknak” nevezik azokat a határbiztonsági intézkedéseket, amelyeket a Demokrata Párt korábban nagy eséllyel támogatott volna.

Az változásnak valódi következményei vannak. Az Egyesült Államok befogadóbb hozzáállását az amerikai határokon túl is érezték: már Biden hivatalba lépése után néhány héttel megugrott az illegális határátlépések száma.

A jelenség következményei sokrétűek. Rengeteg kiskorú például egyedül érkezik a határra, nagyszámú befogadásuk a gyermekmunka veszélyeire hívja fel a figyelmet. Mind a határmenti közösségek mind a nagyvárosi szolgáltatások túlterheltek az új érkezők nagy száma miatt.

Számos demokrata nem örül a fejleményeknek. Arizona, Colorado, Illinois és New York kormányzója is kifejezte nemtetszését. Henry Cuellar, egy texasi határ menti körzet demokrata képviselője azt mondta, hogy

Trump túl messzire ment az egyik irányba, Biden pedig túl messzire ment a másik irányba.

John Fetterman pennsylvaniai szenátor is bírálta a progresszíveket, amiért figyelmen kívül hagyják a határbiztonságot. Biden maga sem tűnik biztosnak a dolgában. Amikor kormánya tavaly határbiztonsági szigorítást jelentett be, a migráció rövid időre visszaesett, ugyanakkor a növekedés hamarosan újraindult. Most a kongresszusi republikánusok keményebb intézkedéseket követelnek. Ezek közé tartozhat a szigorúbb menekültügyi átvilágítás és a gyorsabb kitoloncolási eljárás azok esetében, akik nem jogosultak a legális belépésre.

A két fél között hamarosan megállapodásra kerülhet sor határellenőrzés ügyében, de a nehézségek továbbra is jelen vannak. A progresszív demokraták valóban számos határbiztonsági intézkedést elleneznek. A republikánusok pedig azon tűnödhetnek, hogy nem járnának-e jobban, ha a megállapodás kudarcot vallana. A bevándorlók száma és ellenőrizetlensége ugyanis kiváló ütőkártya lehetne a novemberi választásokon.

Szemlézte: Kocsis Gabriella

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása