2020. augusztus 24. 12:06 - Danube Institute

Mi lesz Navalnijjal?

alekszej_navalnij.jpg

Alekszej Navalnij orosz ellenzékit, aki több mint másfél hete kómában fekszik, családjának nagy erőfeszítései árán végre sikerült áthelyezni a berlini Charité kórházba az omszki klinikáról, ahol eddig kezelték. Időközben egyre több fény derül arra, hogy a politikus szibériai útját milyen szorosan megfigyelték, amely után közvetlenül rosszul lett. Johannes Leithäuser és Friedrich Schmidt cikke a Frankfurter Allgemeine Zeitung online hasábjain.

Szombat reggel óta oroszok sokasága szögezi reményét a berlini Charitére. Navalnij két hete csütörtökön esett kómába, azóta nem ébredt fel. Az őt szállító mentőrepülő szombaton landolt a Tegel katonai részén, majd a pácienst rendőrségi buszokkal kísérve rögtön a klinikára szállították. Ezelőtt az omszki kórházban kezelték, ahova azután került, hogy az őt terv szerint Tomszkból Moszkvába szállító repülő kényszerleszállást hajtott végre, mivel Navalnij az út alatt rosszul lett. Családja és kollégái szerint a korrupció ellen harcoló politikust megmérgezték, még pontosabban azt gyanítják, hogy a tomszki repülőtéren ivott teájába mérget kevertek.A különböző biztonsági erők által biztosított omszki klinika felől ezt illetően ellentmondásos információk hangzottak el. Először ők is azt mondták, hogy egy erősen mérgező anyagot találtak Navalnijnál, melynek nevét a vizsgálatok érdekében nem közölhetik. Nem sokkal később már mérgezés helyett anyagcserezavarról beszéltek, melyet valószínűleg egy a repülőút alatt történt hirtelen vércukorszint-esés idézett elő.

Navalnij felesége, Julija Navalnaja és testvére, Oleg, akik Omszkba utaztak, már hozzá vannak szokva az államhoz közel álló szereplők elleni támadásokhoz. Most, az eddigi legsúlyosabb esetben, a család és a kollégák azonnal a külföldi kezelést kezdték követelni. A remény gyorsan a Charité felé fordult, mivel a kórház az elmúlt években számos politikai beteget látott el. Majdnem két évvel ezelőtt itt kezelték például Pjotr Verzilov orosz aktivistát is állítólagos mérgezés miatt. Verzilov a Pussy Riot ellenzéki banda tagja, és azután került kórházba, miután Moszkvában hirtelen beszéd- és mozgásszervi zavarokat kezdett tapasztalni. Először a helyi kórházba szállították, majd onnan a berlini Charitébe. Bár nem sikerült tisztázni, milyen anyag okozta nála a rendellenességet, maga Verzilov azt gyanítja, hogy az orosz titkosszolgálat mérgezte meg őt. A zenészt Navalnij mostani esete a sajátjára emlékezteti.

Verzilov két évvel ezelőtti Berlinbe szállítását a Cinema for Peace kezdeményezés és alapítója, Jaka Bizilj filmrendező intézte el. A kezdeményezés a Berlinale filmfesztiválon minden évben gálát rendez, ahol olyan filmeket és művészeket mutatnak be, amelyek és akik különös mértékben járulnak hozzá a békéhez és igazságossághoz. A gála bevételei képezik az azonos nevű alapítvány bevételeit, amelyet 2008-ban alapítottak a kezdeményezésből. Bizilj elmondta, hogy nem sokkal Navalnij omszki kényszerleszállása után felhívta őt és arra kérte Verzilov felesége és nem sokkal később maga Verzilov is, hogy Navalnij számára is szervezzen egy mentőrepülőt.

A repülő már péntekek készenlétben állt az omszki repülőtéren, de a helyi orvosok megtagadták a páciens mozgatását, mivel szerintük nem volt arra megfelelő állapotban. Bár ezt máshogy látták a német orvosok, mégsem tudtak mit tenni.

Hogy aztán mégis kirepülhetett az országból Navalnij, az a Kremlre helyezett nagy nyomásnak köszönhető. Navalnaja megjelentetett egy „követelést” közvetlenül Putyinnak címezve, hogy engedje meg, hogy férje Németországba repülhessen, majd pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága is jóváhagyta a család kérését. Leonid Wolkov, aki Navalnij egyik országos képviseleti hálózatát vezeti Oroszországban, megköszönte Angela Merkelnek és az őket segítő oroszoknak a nemzetközi támogatást, illetve Boris Simin üzletembernek azt, hogy finanszírozta a mentőrepülőt.

Moszkvában eközben új kérdéseket szegeznek a biztonsági szolgálatok felé: egy pénteki újságcikk például részletesen bemutatja, hogy Navalnijt a szibériai útja során, amelyen különböző kollégáival beszélgetett a következő regionális választásokról, mennyire közelről követte a titkosszolgálat. Ilja Jasin ellenzéki politikus erre a következőt írta az FSB titkosszolgálatnak címezve: „Ha Navalnijt ilyen szorosan ellenőrizték, hogyan fordulhatott elő, hogy most kómában fekszik?”

Szemlézte: Kiss Dávid

komment
süti beállítások módosítása