2024. augusztus 04. 09:00 - Danube Institute

A 2024-es Párizsi Olimpiai Játékok kihívásai: szennyezettség, hőség és korrupciós ügyek

A párizsi olimpia szervezői rengeteg energiát és pénzt fektetettek abba, hogy a város legjobb arcát mutassa a versenyzőknek és nézőknek a játékok idején. Azonban nem elég, hogy olyan természeti erőkkel kell szembeszállniuk, mint a hőség vagy a Szajnát használhatatlanná tévő eső, a politikailag érzékeny helyzetben levő ország korrupciós botránnyal és biztonsági kockázatokkal is küzd.

shutterstock_2448335561.jpg


Miután az előzetes edzéseket lemondták a megemelkedett szennyezettség miatt, a 2024-es párizsi olimpiai játékok szervezői július 31-én bejelentették, hogy az ugyanarra a napra tervezett férfi és női triatlonversenyeket megtartják. A legutóbbi szennyezettségi vizsgálatok alacsonyabb baktériumszintet mutattak ki a Szajna vizében, és ezzel véget vetettek a múlt hétvégi heves esőzések után napokig tartó bizonytalanságnak. 

A triatlon az első olyan olimpiai versenyszám, amelyet a Szajnában rendeznek, még a párizsi olimpia második hetében sorra kerülő nyíltvízi úszás előtt.

2016 óta az állam és a párizsi régió helyi hatóságai 1,4 milliárd eurót fektettek be a Szajna és fő mellékfolyója, a Marne kitisztításába, hogy azokat gond nélkül használhassák úszásra és fürdőzésre.

A terv öt nagyszabású projektet is eredményezett, köztük egy esővíz- és szennyvízvisszatartó medencét a Gare d’Austerlitz közelében, amely egy valóságos földalatti katedrális Párizs központjában.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere nemrégiben megmártózott a Szajnában, hogy felhívja a figyelmet a folyó megtisztítására tett erőfeszítésekre.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Anne Hidalgo (@annehidalgo)


A szervezők bíztak abban, hogy a július közepi száraz időjárás elegendő volt ahhoz, hogy csökkentsék a szennyezettségi szintet, és elkerüljék azt a drasztikus lehetőséget, hogy töröljék az úszószakaszt, és a triatlonból duatlon legyen. Azonban ez csak egy a sok probléma közül, amelyek a sportesemény előkészítése során nehezedtek rájuk.

A hőség is egy olyan kihívás, amellyel a sportolóknak és a nézőknek egyaránt meg kell küzdeniük. Már az 1924-es párizsi olimpiai játékokon is a rendkívüli hőség miatt értek célba nehezen a terepfutók a 10 650 méteres pályán.

Azóta a klíma drámaian megváltozott, a francia fővárosban 1924 óta 3,1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet

- derül ki a brit Portsmouthi Egyetem éghajlatkutatói és hőfiziológusai által nemrégiben készített, A tűz gyűrűi című jelentésből

A légszennyezés viszont csökkent, mivel a város eltávolodott a fosszilis tüzelőanyagoktól, különösen a széntől, és visszaszorította az autóhasználatot.

A sportolók aggodalmukat fejezték ki a hőségben való versenyzéssel kapcsolatban a 2021-es tokiói olimpiát követően, amely „a történelem legmelegebb olimpiája” volt, és ahol a versenyzők elájultak és nehezen kaptak levegőt a nyomasztó hőmérséklet miatt. Pragnya Mohan, az első indiai triatlonista, aki részt vesz az olimpián, aggódik a párizsi rekkenő hőség miatt. „A hőség gyilkos lehet, ha nem tudsz megfelelően táplálkozni és hidratálni.” Mohan korábban már szenvedett hasmenéstől, mentális ködtől és kiszáradástól, miután extrém hőségben versenyzett. 

A játékok a hónap elején tartott előrehozott választásokat követő feszültségek idején érkeznek Franciaországba. Az esemény után erőszak tört ki az utcákon, mikor az ország baloldali koalíciójának sokkoló győzelme megakadályozta a nemzeti jobboldal hatalomátvételét. A tüntetők fáklyákat lőttek ki, e-bicikliket gyújtottak fel és összecsaptak a rendőrséggel. Emellett a 2015-ös párizsi terrortámadás még elevenen él mindenki emlékezetében, így a város biztonságossá tétele kiemelt fontosságú

A biztonság minden tevékenységünk középpontjában áll

- mondta Etienne Thobois, a Párizs 2024 vezérigazgatója a The Independentnek az év elején. „Hatalmas terv van készülőben. Több tízezer embert fogunk alkalmazni, és egy követ sem hagyunk felfordítatlanul.”

Érdemes rámutatni, hogy a szervezőbizottságot továbbra is korrupciós vizsgálat terheli, miután a francia rendőrség az olimpiai játékok székhelyén és a játékok lebonyolítására szerződött cégek irodáiban tartott szinkronizált razziák keretében házkutatást tartott Thobois vezérigazgató házában, és dokumentumokat foglalt le. A „törvénytelen összeférhetetlenség, közpénzekkel való visszaélés és kivételezés” ügyében indított vizsgálat még mindig folyamatban van, és még nem emeltek vádat senki ellen. Thobois a The Independentnek elmondta, hogy megdöbbentették a razziák, de hozzátette, hogy „ez a munka része”.

A 2024-es párizsi olimpiai játékok szervezői minden akadály ellenére továbbra is eltökéltek abban, hogy sikeresen lebonyolítsák a versenyeket, és bemutassák Párizs legszebb arcát a világ számára. Bár a kihívások jelentősek, a folyamatos erőfeszítések bizakodásra adnak okot.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása