2024. március 22. 07:00 - Danube Institute

Felszólaltak a francia szenátorok a kiskorúak nemváltoztatása ellen

A Les Républicains (LR) párthoz tartozó szenátorok a gyakorlatot „az orvostudomány történetének egyik legnagyobb etikai botrányának” nevezték. A közép-jobboldali párt keményebben akar fellépni a transz-identitással szemben.

shutterstock_1043482492.jpg


Egyes LR szenátorok a pubertásblokkoló szerek alkalmazásának betiltását szorgalmazzák olyan kiskorúak esetében, akiknél „nemi diszfóriát” diagnosztizáltak, azaz akik szenvednek az általuk érzett és a születési nemük közötti eltérés miatt. A „kiskorúak transzidentifikációjáról” szóló, nemrég benyújtott jelentésükben azt is javasolják, hogy 18 éves kor előtt tiltsák be a keresztnemű hormonok felírását és beadását, valamint a nemi átalakító műtéteket.

18 éves kor előtt a beleegyezés nem ugyanaz, mint felnőttkorban, és a gyerekek azt kockáztatják, hogy olyan visszafordíthatatlan döntéseket hoznak, amelyeket egyesek később megbánnak

- mondta a Le Figarónak Jacqueline Eustache-Brinio francia szenátor (LR), a munkacsoport vezetője. A jelentés készítői úgy vélik, hogy hiányoznak a tudományos vizsgálatok a tinédzsereknek kínált kezelések mellékhatásairól és azok visszafordíthatóságáról.

A szenátorok vizsgálatuk során 67 személyt kérdeztek meg a tapasztalataikról, köztük egészségügyi szakembereket, pedagógusokat, egyesületi vezetőket, gyermekeket és szülőket is.

Öt európai országban, Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Dániában és az Egyesült Királyságban a kiskorúak transzidentitására szakosodott orvosok megkongatták a vészharangot az elvégzett kezelések klinikai eredményei miatt

- írják a jelentésben. A kiskorúakat gyermekpszichiátriai csoportoknak kellene értékelniük és diagnosztizálniuk a szenátorok szerint.

Tizenöt ajánlásuk között a 2021-es Blanquer-körlevél felülvizsgálatát is kérik, amelynek célja a transznemű tanulók jobb támogatása az iskolában, mivel úgy vélik, hogy az megkérdőjelezi az oktatási intézmény semlegességének elveit. Az LR-csoport az ajánlásait egy törvényjavaslatban is meg fogja fogalmazni.

Az Haute Autorité de Santé (HAS) - az egészségügyi politikák szabályozásáért felelős francia kormányzati szerv - dolgozik a kérdésen. Bár Franciaországban nincsenek elérhető statisztikák, a parlamenti vizsgálat részeként megkérdezett orvosok arról számoltak be, hogy drámaian megnőtt a nemi átalakítás iránti kérelmek száma, beleértve a nagyon fiatal gyermekekét is. David Cohen professzor, a tekintélyes párizsi Pitié-Salpêtrière kórház gyermekpszichiátriai osztályának vezetője például a meghallgatáson elmondta, hogy kiskorú pácienseinek 16%-a 12 év alatti.

Céline Masson pszichológus és Caroline Eliacheff gyermekpszichiáter, a 2022-ben megjelent La fabrique de l'enfant transgenre (A transznemű gyermek teremtése) című elismert esszé szerzői, akiket szintén felkértek a felmérésben való részvételre, hangsúlyozták, hogy

a „nemi diszfória” miatt kezelt gyermekek túlnyomó többsége más nehézségeket is tapasztal. A Pitié-Salpêtrière-ben ilyen okokból kezelt gyermekek negyede otthagyta az iskolát, 42%-uk zaklatás áldozata, 61%-uk pedig élt már át depressziós epizódot.

A transznemű aktivisták és egyes egészségügyi szakemberek retrográdnak és veszélyesnek tartják a jelentést, és úgy vélik, hogy a figyelmeztetésekben semmi orvosi vonatkozás nincs, azok pusztán „ideológiai jellegűek”.

A francia szenátorok által előterjesztett javaslatok és jelentés komoly vitákat indított el az országban. A kérdés összetettsége és az érintett felek közötti eltérő álláspontok miatt további alapos vizsgálatok és párbeszéd szükséges az érintett fiatalok jövőjének megfelelő kezelése érdekében.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása