2024. július 04. 07:00 - Danube Institute

Már több kedvezményezettje van a nemrég életbe lépett amnesztiatörvénynek Spanyolországban

Június közepén lépett hivatalosan életbe a spanyol közéletet erősen megosztó amnesztiatörvény, melynek értelmében kegyelmet nyernek a katalán népszavazásban érintett politikusok és civilek.

shutterstock_2418390291.jpg

Majdnem egy éve dominálja a spanyol belpolitikai diskurzust a még 2017-es katalán népszavazásban részt vevő kisebbségi politikusok amnesztiája. A kegyelem garantálása egészen június elejéig ígéretek és tárgyalások szintjén volt jelen – a többi között ezen lépéssel sikerült maga mellé állítania Pedro Sánchez harmadjára is megválasztott miniszterelnöknek a kisebb regionális katalán pártokat – június közepén azonban már konkrét lépések is történtek az elítélt politikusok szabadulását illetően.

Június 11-én aztán végül megjelent a spanyol hivatalos közlönyben (Boletín Oficial del Estado – BOE) a már aznap életbe lépő amnesztiatörvény (teljes nevén Ley Orgánica de amnistía para la normalización institucional, política y social en Cataluña, magyarul amnesztiatörvény Katalónia intézményi, politikai és társadalmi normalizációjáért), melyet még május 30-án szavazott meg a spanyol képviselőház, 177 támogató, és 172 ellenző szavazattal (a Néppárt és a VOX, valamint az Unión del Pueblo Navarro és Coalición Canaria regionális pártok szavaztak a törvény ellen). 


A törvény elfogadása után a bíróknak két hónapnyi időt szabtak, hogy tanulmányozzák a jogszabály lehetséges kedvezményezettjeit és eseteiket. Azonban a bíróságoknak már az életbe lépést követően fel kellett oldaniuk minden óvintézkedést, amely korábban érvényes volt – ide tartoznak például a fogvatartási rendeletek is, melyek nagymértékben érinttették Carles Puigdemontot, a Generalitat egykori katalán elnökét.

Az amnesztiatörvény elfogadását a várthoz mérten nagy ellentétek övezték, és több, mint valószínű, hogy alkalmazása sem lesz zökkenőmentes,

hiszen minden egyes ügyről való döntés előtt meg kell hallgatni az ügyészség és más érintett szervek véleményét, ami minden bizonnyal tovább bonyolíthatja az eljárást. Sőt, az is elképzelhető, hogy a törvény végső soron az alkotmánybíróság elé kerül, lévén, hogy számos autonóm tartományban a Néppárt kormányoz, amely a kezdetektől fogva nyíltan ellenezte a kegyelem garantálását. Nem kizárt forgatókönyv az sem, hogy az Európai Unió Bírósága dönthet az ügyről, amely viszont megállítaná az eljárásokat.

A találgatásoktól eltekintve az már biztos, hogy jelenleg legalább 27 kedvezményezettje van az amnesztiatörvénynek – adta hírül a The European Conservative. Spanyol médiumok beszámolói alapján akik eddig kegyelemben részesültek, mind részt vettek olyan, a 2017-es népszavazást követő és még 2020-ben is folytatódó tüntetéseken, valamint érintettek voltak a hatóságok ellen elkövetett erőszakos fellépésben is, melyek következtében több rendőr fizikai sérülést is szenvedett.

A kegyelmet kapottak között volt Miquel Buch egykori kormánytanácsadó és Lluís Escolà is, Puigdemont volt testőre, akik mindketten négy és fél év letöltendő börtönbüntetést kaptak közpénzek hűtlen kezelésért.

Az incidens még 2017-ben történt, amikor Puigdemont Belgiumba menekült, Buch pedig Escolàt nevezte ki az exelnök testőrévé, így a legtöbb elsikkasztott anyagi forrást elsősorban Piugdemont személyes védelmére fordították.

Pedro Sánchez már 2018-ban célul tűzte ki a spanyol-katalán viszony rendezését. Azonban az már a választásokkor is jól látszott, hogy az amnesztiatörvény a nevében szereplő „normalizáció” helyett sokkal inkább szolgálta Sánchez politikai céljait. Ambíciói végül beteljesültek, a spanyol társadalmat viszont sikerült megosztania, hiszen a kegyelemellenes tüntetésekkor volt igazán észrevehető, mennyien ellenzik a szocialista politikus lépését.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása