2024. június 15. 09:00 - Danube Institute

Egészségügyi szakemberek sürgetik a gyermekeket célzó nemátalakító kezelések leállítását

Több mint száz égészségügyi szakember és testület írta alá Amerika szerte azt a nyilatkozatot, ami gyerekek és serdülő korú fiatalok nemátalakító orvosi kezelésének leállítását követeli – számol be róla a Daily Wire.

shutterstock_1812347206.jpg

A „Gyermekeket Védő Orvosok” felhívását többek között orvosok, ápolók, pszichoterapeuták, kutatók és tudósok írták alá, valamint egészségügyi szervezetek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A részt vevők komoly aggodalmukat fejezték ki a fiatalok számára nyújtott nemátalakító orvosi beavatkozások fizikai és mentális következményeivel kapcsolatban.

Állításuk szerint az Egyesült Államokban jelenleg előnyben részesített gyakorlat azon gyermek- és fiatal korúak kezelésével kapcsolatban, akik a biológiai nemükkel kapcsolatban elégedetlenek, súlyos, hússzú távon meghatározó kockázattal jár. A nemi diszfóriával küzdő gyerekek alávetése olyan kezeléseknek, mint a nemátalakító sebészeti beavatkozások vagy az ellentétes nemi hormonok és pubertás blokkolók felírása pedig később akár meddőséget is okozhat.

Egyre több kutatási eredmény azt bizonyíja, hogy a nemi identitás zavarral küzdő serdülők ún. nemi megerősítő kezeléséből nagyon csekély, vagy egyáltalán semmi előny nem származik.

Úgy tűnik, sem a „társadalmi megerősítés”, sem a különböző orvosi és hormonkezelések nem segítik elő a fiatalok hosszú távú mentális egészségét, és az öngyilkossági rátán sem javítanak. Ezzel szemben viszont nem állnak rendelkezésre hosszú távú után követési adatok olyan gyermekekről, akik már átestek nemváltoztató beavatkozásokon.

A felszólaló szakemberek további ellenvetésként a fejlődésben lévő serdülő agy éretlen, gyakran impulzív természetére hivatkoztak. Állításuk szerint legtöbbször azon gyerekek és serdülők esetében, akiknek a gondolkodásuk és az érzéseik nincsenek összhangban a biológiai nemükkel, ez a belső ellentét a pubertás kort követően feloldódik. Pszichológusok és tanácsadók ezen kívül felhívták a figyelmet a kiskorúak társadalmi nemváltásának veszélyeire, ugyanis

az, hogy a gyermekek új nevet és névmást választhatnak maguknak, valamint megváltoztathatják a külső megjelenésüket, később nagyobb eséllyel orvosi beavatkozásokhoz is vezethet.

A csoport a nemi identitásukkal kapcsolatban nehézségeket átélő gyerekek számára elsődleges kezelésként pszichoterápiát javasolt, hasonlóan más lelki egészséget érintő problémákhoz, mint a depresszió, a szorongás, különféle traumák vagy az autizmus. Mivel a nemi diszfória sok esetben más mentális zavarral jár együtt, az átfogó kiértékelést hangsúlyozták a szakemberek, így beazonosíthatóak és sikeresen kezelhetőek az esetleges pszichológiai kísérő betegségek.

Az Angliában tavasszal napvilágot látott, fiatalok nemátalakító orvosi kezelésével foglalkozó, átfogó Cass-jelentés is kiemelten hangsúlyozza a nemi identitástól független egyéni körülmények és pszichológiai zavarok erős összefüggését és hatását a gyermekek biológiai nemükhöz való viszonyára. A jelentés kitért annak a veszélyére is, hogy a még éretlen és tapasztalatlan gyerekek és serdülők életkorukból fakadóan nem képesek a hosszú távú következményeket felmérve felelős döntést hozni. Ezzel szemben

a nemátalakító kezelések élethosszig tartó, sok esetben visszafordíthatatlan következményekkel járnak, amikbe a kiskorúak megfelelő ismeretek nélkül vetik bele magukat egy rendkívül sérülékeny életszakaszban. Ráadásul a beavatkozások hosszú távú hatásairól egyelőre nincs is megfelelő ismerete az orvostudománynak.

A Cass-jelentés olyan transznemű egyénekkel is foglalkozott, akik később megbánták a nemátalakítást, akár visszatértek az eredeti biológiai nemükhöz, illetve a nemátalakító kezelések visszafordítása mellett döntöttek. Az utóbbi csoportba tartozók 70 %-a arra hivatkozott elsődleges indokként, hogy a nemi diszfóriája valójában más problémákból fakadt. Az ezt követő, szintén magas arányt mutató indokok az egészségügyi aggályok voltak, valamint az, hogy a nemátalakító kezelések végül nem oldották meg a problémát. Ezek az eredmények mind alátámasztják az amerikai egészségügyi dolgozók nyilatkozatát, és egy biztonságosabb, pszichológiai megközelítésű kezelésmódot szorgalmaznak a fiatalok nemi identitás válságának megoldására.

nematalakitas.png

Forrás: Taylor & Francis

A nyilatkozat számos nagy amerikai egészségügyi szervezetet felszólított a kiskorúak körében népszerűsített és számukra nyújtott nemátalakító kezelések azonnali leállítására

és élesen kritizálta a transzneműek egészségügyi szövetsége, a World Professional Association for Transgender Health irányelveit. A fiatal korból fakadó nyilvánvaló kockázatok és káros hatások ellenére azonban az orvosi szervezetek azt állítják: „a gyermekeket védő jogszabályok veszélyesek, mivel akadályozzák a gyerekek és a serdülők hozzáférését a szükséges orvosi kezelésekhez.”

Angliában sikerült elérni a kiskorúak számára történő pubertás blokkolók és nemi hormonok felírásának leállítását a hosszú távú hatásaik bizonytalan ismerete miatt. Emellett Skóciában, Finnországban és Dániában korlátozták a gyerekek számára elérhető transznemű orvosi beavatkozásokat. A témát övező toxikus és végletes diskurzus ellenére az egyre több, bizonyítást nyert kockázat hatására elképzelhető, hogy az Egyesült Államokban is beállhat egy hasonló fordulat, különösen, hogy kiszolgáltatott fiatalok és gyermekek életéről van szó.

Szemlézte: Szigeti Eszter Virág

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása