2023. október 30. 16:00 - Danube Institute

„Spanyolország nevében” – Pedro Sánchez kiállt az amnesztia mellett

Vajon a jelenlegi ügyvezető miniszterelnökként tevékenykedő Pedro Sánchez ezzel borítékolta a második szocialista kormány megalakítását, vagy az amnesztia védelme tovább bonyolítja a már így is szövevényes spanyol belpolitikai viszonyokat?

shutterstock_2215971057.jpg

Már hetek óta az amnesztia az egyik legfontosabb kérdés a spanyol belpolitikában, hiszen elsősorban ehhez kötötte valamennyi katalán párt azt, hogy támogassa Pedro Sánchez egykori, jelenleg még ügyvezető miniszterelnökként regnáló politikust.

Úgy látszik, a kérdés megoldódni látszik, mivel Sánchez október 28-án, a Spanyol Szocialista Munkáspárt mintegy 300 tagból álló szövetségi bizottságának (Comité Federal – a munkáspárt legfőbb döntéshozó szerve) gyűlésén a katalán ügy támogatása mellett szállt síkra

Érdemes megjegyezni, hogy Sánchez mindezidáig merőben más retorikát folytatott a szóban forgó ügy esetén: még a nyári országgyűlési választások idején úgy nyilatkozott Carles Puigdemont exképviselőről (aki egyébként Belgiumba „menekült” a 2017-es népszavazási ügy miatt), hogy sokáig „Spanyolország számára gondot jelentett, de manapság már csupán „anekdotaként” tartják számon.” Ehhez képest most, alig pár hónappal ezen megnyilvánulása után merőben máshogy szólalt fel az ügy mellett:

A katalánok több mint 80%-ának képviselői támogatják ezt az intézkedést. És pontosan ezen okokból kifolyólag, Spanyolország nevében, Spanyolország érdekében, a spanyolokkal való együttélés védelmében ma támogatom az amnesztiát Katalóniában”

– húzta alá a politikus. Ugyanakkor azt is kiemelte, még részéről sem volt tervben ez a lépés, de tudta, hogy „a konfliktus végleges megszüntetése érdekében más intézkedéseket is meg kellett hozni, mert ezt a sebet nem lehetett szabadon hagyni.” Elismerte, hogy

az amnesztia mellett azért állt ki, hogy egy új, progresszív kormány alakulhasson meg, elkerülve így a jobb és a szélsőjobb hatalomra jutását.

Döntését – eltekintve attól, hogy szinte a teljes párt állva tapsolva fogadta - néhány képviselő mégsem helyeselte: Emiliano García-Page, Castilla-La Mancha elnöke kételkedett az amnesztia hatékonyságában. Szerinte ennek elfogadása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a katalán szeparatizmus nem tér vissza annak kezdeti időszakához. Sőt, egy dolog az, hogy a szocialisták az alkotmánnyal összhangban fognak eljárni e kérdést illetően, azonban azt semmi sem garantálja, hogy azok a pártok, „akikkel tárgyalnak, vagy szövetségre lépnek is az alkotmány mentén cselekedjenek” (amely egyébként biztosítja Spanyolország területi egységét). Odón Elorza baszk politikus szerint

a döntés nem az együttélést, hanem Sánchez beiktatási vitáját szolgálja.

Ez a kijelentés azért is állja meg a helyét, mivel enélkül a szocialista párt elesik 14 szavazattól (7 szavazattól a Junts és 7 szavazattól az Esquerra Republica de Catalunya részéről), mely nélkül nagy valószínűséggel a beiktatási vitája sem lesz sikeres, így végső soron új választásokat kellene kiírni.

Mindeközben Madridban egy nappal később, vagyis október 29-én a VOX mintegy 100 000 főt hívott össze a Colón térre, hogy egyet nem értését fejezze ki az intézkedéssel kapcsolatban.

Vidéki városokban, például Malagában is történtek hasonló megmozdulások, ahol a Spanyol Néppártnak hozzávetőlegesen 20 000 főt sikerült megmozgatnia.

Ahhoz azonban, hogy az amnesztiát ratifikálni tudja hosszú utat kell még bejárnia Sáncheznek, hiszen alá kell támasztania jogilag is, azért, hogy azt a Legfelsőbb Bíróság, illetve az Alkotmánybíróság is elfogadja. Az amnesztia mögött álló indokokat konkrétan meg kell válaszolni, ahogy azokat a kérdéseket is, melyeket ez a politikai paktum nyitva hagyott. Annyi biztos, hogy Sáncheznak innen már nincs visszaút: sokan úgy latolgatják, hogy már minden készen áll a lehetséges alku megkötéséhez. Sőt, úgy vélik, hogy annak kicsi az esélye, hogy a szocialista politikus a célvonalban elbukjon. Mostmár nem az az aktuális kérdés, hogy lesz-e kormány, hanem az, hogy mikor.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása