2023. szeptember 27. 07:00 - Danube Institute

Heves indulatok törtek felszínre Spanyolországban

A spanyol miniszterelnök-jelöltek szeptember beiktatási vitájához közeledve mindkét fél továbbra is a jövőbeli koalíciós partnerek meggyőzésén dolgozik. A végső döntés azonban még mindig úgy tűnik, hogy a katalán pártokon múlik, hiszen az, aki mellé besorakoznak, nagy valószínűséggel a mediterrán ország következő miniszterelnöke lesz.

shutterstock_730281679.jpg

Szeptember 27-én és 28-án esedékes a spanyol miniszterelnök-jelöltek beiktatási vitája, azonban Alberto Núñez Feijóo, a Spanyol Néppárt (Partido Popular – PP) vezetője, akit egyébként VI. Fülöp király felkért a kormányalakításra, nem rendelkezik a szükséges számú támogató szavazattal. Mivel a választások sem a jobb-, sem a baloldalnak nem hozták meg a várt eredményt, nem került ki egyértelmű győztes sem, így a kisebb pártok szerepe különösen felértékelődött. Különösen igaz ez a függetlenség mellett álló pártokra, amelyek döntő szereppel bírhatnak ez esetben.

A jelenlegi belpolitikai viszonyok bizonytalan helyzetbe sodorták Feijóot sőt, megadják az esélyét annak is, hogy akár a jelenlegi ügyvezető miniszterelnökként dolgozó szocialista Pedro Sánchez második mandátumát is megkezdhesse, amennyiben a néppárti politikusnak nem sikerül jól játszania a lapokkal.
A két politikai tömb tárgyalásai többnyire egy téma köré összpontosulnak, hiszen úgy jobb, mint baloldalon a még 2017-ben tartott függetlenségi referendum egyik kulcsfigurája, Carles Puigdemont Európai Parlamenti képviselő, valamint a népszavazásban részt vevő valamennyi katalán politikus amnesztiája körül folyik a heves diskurzus.

A jelenleg legnagyobb befolyással bíró párt egyébként a Junts Per Catalunya (Együtt Katalóniáért), amelynek két nagyon határozott követelése van a támogató szavazatért cserébe: azonnali amnesztia Puigdemontnak, valamint Madrid beleegyezése egy újabb, 2017-es évihez hasonló referendum megszervezése.

Feijóo és Sánchez ezzel kapcsolatban merőben máshogy vélekedik: Sánchez biztosítaná az EP képviselő amnesztiáját, illetve a referendum megtartási lehetőségét is nyitva tartaná – legalábbis erről erősítette meg a Juntsot. Feijóo szerint pedig ez a két kényes kérdés az a vörös vonal, amit átlépni már nem lehet.

Sánchez hozzáállása egyébként saját szavazótáborát is megosztotta, hiszen sokan nem támogatják a katalán függetlenségi mozgalmat, vagy éppen nem ennyire árnyaltan állnak a kérdéshez, mint a szocialista vezető.
A katalán politikusok sorsa jócskán felbolygatta a spanyol belpolitikai viszonyokat: szeptember elején több olyan nagyvárosban is, mint Sevilla, Málaga, Zaragoza, Murcía és a főváros utcáin is tömegek vonultak fel Puigdemont és a többi politikus amnesztiájának garantálása ellen tüntetve.

A következő demostráció több, mint két héttel később következett, hiszen szeptember 24-én vasárnap a PP szintén hasonló manifesztációt szervezett, amelyen Feijóon kívül Isabel Díaz Ayuso, a madridi autonóm közösség elnöke, José Luis Martínez-Almeida, Madrid polgármestere, valamint Mariano Rajoy és José María Aznar egykori miniszterelnökök is részt vettek.

Hivatalos beszámolók szerint 40 000-en, míg a PP saját közleménye alapján csaknem 60 000 fő vett részt a vasárnapi manifesztáción. Yolanda Díaz, jelenlegi miniszterelnök-helyettes szerint a demonstráció csupán arra szolgált, hogy „lángokba borítsa Katalóniát.” Pere Aragonès, a Generalitat elnöke szerint pedig „Katalónia elleni gyűlöletnek és bosszúnak” lehettek tanúi.

Előreláthatóan több hasonló tüntetést is szerveznek a közeljövőben: október 8-án például a pro-spanyol katalán párt, a Societat Civil Catalana szimpatizánsai vonulnak utcára. Tény, hogy akkor már nagy valószínűséggel véget ér minden beiktatási vita, azonban a tüntetésnek minden bizonnyal így is világos üzenete lesz, hiszen a 2017-es referendum évfordulója után egy héttel veszi kezdetét, elsősorban azzal a céllal, hogy egy egységes válaszhoz vezessen a katalán kérdést illetően.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása