2024. március 06. 07:00 - Danube Institute

Tovább bonyolódik a katalán politikusok körüli vita

Ahogy már arról korábban is beszámoltunk, a spanyol parlamenti választások egyik legmegosztóbb és leghevesebb reakciókat kiváltó kérdése a még 2017-ben megtartott függetlenségi népszavazásban aktívan részt vevő katalán politikusok amnesztiája volt. Míg a spanyol jobboldal ezt az ügyet olyan vörös vonalként kezelte, amelyet nem lehet átlépni, Pedro Sánchez újonnan megválasztott miniszterelnök hajlandó volt kompromisszumot kötni a támogatói szavazatokért. A kérdés továbbra is foglalkoztatja a közvéleményt, sőt, a Legfelsőbb Bíróság döntése után ismét terítékre került a katalán politikusok sorsa.

shutterstock_1053892862.jpg

A 2023-as spanyol elnökválasztás egyik, ha nem legmegosztóbb kérdése azon valamennyi katalán politikus amnesztiája volt, akik a még 2017. október elsején megszervezett, Katalónia függetlenségéről szóló népszavazáson vettek részt aktívan. Míg a jobboldali pártok ellenezték az ügyet, Pedro Sánchezék végül bizonyos kompromisszumok mellett nyitottak voltak a tárgyalások megkezdésére. Lépésük Spanyolország-szerte váltott ki tüntetéseket, amelyek heteken keresztül mozgattak meg több tízezres tömegeket a nagyobb városokban.

Az ügy hosszabb idő után nemrég újra a felszínre került, elsősorban a spanyol Legfelsőbb Bíróság lépése miatt, amely február végén egyhangúlag döntött arról, hogy megnyitja a Puidgemont-ügyet, elsősorban a katalán ex-elnök Tsunami Democràticban történő részvétele miatt. Az ügyben nemcsak ő, hanem Rubén Wagensberg kötődését is figyelik.

Több bizonyíték is szolgál arra, hogy Puigdemont érintett lehet az ügyben, például az a tény is, hogy már a kezdetek óta tudott a Tsunami Democràtic összetételéről, amely eredetileg arra szolgált, hogy megbontsa az alkotmányos rendet és súlyosan destabilizálja a demokratikus intézményeket. A beszámolók arról is tanúbizonyságot adnak, hogy

Puigdemont jelen volt a csoport hivatalos indulása előtti találkozókon, valamint közvetlenül érintett volt a Tsunami megismertetéséről és népszerűsítéséről szóló kampányban.

A mostani események gyökerei egy, még 2019-ben történt zavargáshoz vezethetők vissza, amely a barcelonai Prat reptéren történtek október 14-én. A Tsunami Democràtic ekkor a katalán politikusok melletti kiállás miatt tüntetve eltorlaszolta a reptér ki- és bejáratát, felfordulást okozva nemcsak a belföldi, hanem a nemzetközi járatok közlekedésében is. A tüntetés végül a hatóságok elleni tettlegességig fajult, melyben állambiztonsági alkalmazottak szenvedtek súlyos sérüléseket.

A Bíróság megítélése alapján az ügy megfelel a Büntető törvénykönyv 537-es cikkelyének, amely kimondja, hogy súlyos bűncselekménynek tekinthető a testi vagy erkölcsi integritás elleni támadás, vagy szabadságjogot érintő más jogi érdekek megsértése, melyet a nyilvános béke súlyos megzavarása, vagy a közhatóságokat bizonyos intézkedésre kényszerítés céljából követnek el, mint terrorizmus bűncselekményét.

A Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása jelenleg nem kedvez Sánchez kormányának, amely nagymértékben függ a katalán szeparatista pártok támogatásától, melyek legszilárdabb kérése Puigdemont teljes amnesztiája, amely lehetővé tenné neki, hogy bármely jogi következmény nélkül visszatérjen Spanyolországba.

A Bíróság, illetve a kormány erre adott válaszára a VOX párt komolyan lépett fel: Santiago Abascal elnök élesen kritizálta a kormányt a lázadásért és terrorizmusért elítélt személyek védelméért. Abascal szerint a döntés alkotmányellenes volt, valamint hangsúlyozta: Sánchez kormánya nagymértékben támaszkodik az amnesztiával egyetértők szavazatára.

Egyelőre annyi kijelenthető, hogy nem tudni, hogyan alakul a katalán politikusok sorsa, azonban már ezek alapján megállapítható, hogy a kérdés továbbra is jelen lesz a közéletben, valamint még jobban el fogja mélyíteni az országon belüli törésvonalakat.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása