2024. április 10. 07:00 - Danube Institute

Március 31-én Biden szerint nem csak a húsvétot, hanem a transzneműeket is ünnepelték Amerikában

Joe Biden amerikai elnök március 29-én, pénteken hivtalos közleményt adott ki, amelyben március 31-ét elismerte a transzneműek láthatóságának napjaként. Ez óriási negatív visszhangot váltott ki a húsvétot ünneplő keresztény amerikaiak körében. 

shutterstock_2401520329.jpg


Az amerikai elnöknek úgy tűnik ez a nap rendkívűl fontos, ugyanis a hivatalba lépése óta minden évben megemlékezett valamilyen formában róla.

Azonban az idei év március 31-én a több, mint 200 millió amerikai keresztény egy fontosabb dolgot ünnepelt: Jézus Krisztus feltámadását.

A húsvétot a római katolikus hagyományok alapján, a tavaszi napéjegyenlőséget követő első teliholdat követő első vasárnapon tartják. Idén azonban, a Transzneműek Láthatósági Napjának 15 évvel ezelőtti létrehozása óta másodszor, és 2086-ig utoljára fordult elő, hogy a kettő egybeesett. "A zaklatás, a diszkrimináció és a politikai támadások, amelyekkel a transz gyerekek szembesülnek, súlyosbították nemzeti mentális egészségügyi válságunkat" - olvasható az elnöki közleményben.

Ez a kiáltvány azonban rendkívül heves indulatokat váltott ki nem csak a republikánus szavazokból, hanem szinte minden jóérzésű keresztényből. Akik számára érthető módon dühítő, hogy a legfontosabb keresztény ünnepkor, a vallásuk értékeivel ellentétes ügyet dicsőített az elnök.

Karoline Leavitt, Donald Trump volt elnök szóvivője szerint Bidennek bocsánatot kellene kérnie azoktól az emberektől, akik úgy gondolják, hogy ezen a vasárnapon "csak egy dolgot ünneplünk - Jézus Krisztus feltámadását". 

A bocsánatkérés azonban Joe Biden részéről egyelőre még elmaradt.

A transzneműekkel kapcsolatos kérdések a demokratákat és a republikánusokat a novemberi elnökválasztási verseny előtt megosztó kultúrharc egyik gyújtópontjává váltak.

Biden az LMBTQ-jogok legnagyobb támogatójaként lép fel a nagyobb méltányosság és egyenlőség érdekében. Eközben Trump a nézeteivel egyértelműen a konzervatív keresztényeknek kedvez, akik idegenkednek a szekuláris liberális kultúrától.

Trump válaszul Biden közleményére, a "keresztény láthatósági nap" létrehozására tett fogadalmat.
“November 5-ének pedig valami más lesz a neve. Tudják, keresztény láthatóság napjának fogják hívni" - mondta Trump dörgő tapsvihar közepette, egy kampánygyűlésen a wisconsini Green Bayben.

Joe Bidennek azonban a transzneműek láthatóságánál jóval fontosabb dologra kell most koncentrálnia. A Wall Street Journal április 4-én közzétett felmérése alapján vesztésre áll Donald Trumppal szemben a hét közül hat, a novemberi elnökválasztás végeredménye szempontjából döntő, úgynevezett csatatérállamban.

bidentrump.png

Ami külön aggasztó lehet Biden számára, hogy a felmérés március 17-e és 24-e között készült, tehát még a megosztó, rendkívüli visszhangot kiváltó elnöki közlemény előtt.

Ráadásul Nevada és Arizona kivételével mindegyik államban 70%-nál nagyobb a keresztény lakosság aránya. Ez egyértelműen arra utal, hogy Joe Biden népszerűsége tovább csökkenhetett a transzneműek láthatóságának napja bevezetése óta.

2024-es választásokon való győzelem biztosítása érdekében Joe Bidennek az emberek legfontosabb problémáira kellene összpontosítania, mint például a gazdasági fellendülés, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, vagy lakhatási válság. Nem pedig az ebben a cikkben tárgyalt értelmetlen “woke” intézkedésekkel, amivel semmi mást nem ért el, mint a demokrata szempontból kritikus keresztény választópolgárok elidegenedését a pártjától, és személyétől.

Szemlézte: Czájder Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása