2023. november 14. 16:00 - Danube Institute

Megdőlhet a Trudeau-pátosz: Kanadában a konzervatívok vezetnek egy felmérés szerint

Egy friss közvélemény kutatás szerint a kanadai Konzervatív Párt stabilan vezeti a népszerűségi listát, ezzel maga mögé utasítva a Justin Trudeau miniszterelnök vezette Liberális pártot – írja a Toronto Sun

shutterstock_347301308.jpg

2015-ben, Kanada második legfiatalabb kormányfőjeként vette át a stafétabotot Justin Trudeau miniszterelnök. Az akkori fősodor bizalmat fektetett a fiatal kormányfőbe, mivel olyan témákkal kampányolt, mint a környezetvédelem vagy a szexuális egyenlőség. Akárhogy is, a Konzervatív Pártnak két választás elvesztése kellett ahhoz, hogy új irányvonalat jelöljön ki.

2022. szeptemberében aztán sikerült is egy új pártelnököt választania Pierre Poilievre személyében. A 44 éves politikus nem ismeretlen a kanadai közéletben: 2004-ben mindössze 24 évesen választott képviselő lett saját választókerületében, valamint a korábbi konzervatív kormányzat alatt 2013-2015 között kabinetminiszterként szolgált. Az új pártelnököt toronymagasan, a szavazatok 68%-ával választották meg és ezzel stabil legitimitást szerzett magának a párton belül. Győzelmi beszédében

kritikával illette a Trudeau-kormányzat elhibázott gazdaságpolitikáját, ezen belül is az infláció és az államadósság duplájára növekedését a hatalmas kiadások miatt.

A kérdés továbbra is az, hogy tényleg az új pártelnöknek köszönhető a konzervatívok népszerűsége? Az mindenképpen elmondható, hogy ez az aspektus is közrejátszik az eredményeknél, de a Trudeau-kormányzat elhibázott politikája is benne van. Két példával lehet ezt szemléltetni. A nyugati sajtóban elhíresült eset volt a kanadai kamionvezetők tiltakozása 2022 elején, amely folyamán a sofőrök a túlságosan szigorú COVID-szabályok miatt protestáltak. A kanadai kormányzat erre válaszul beperelte a később Freedom Convoy-ként elhíresült tüntetés vezetőit. A velük kapcsolatos perek idén szeptemberben is folytatódtak.

Második példának mondható az ún. szén-dioxid adó, ami a mai napig egy forró téma a kanadai törvényhozásban. A kormányzat elképzelései szerint minden tonna kibocsátott szén-dioxid után 2023-ban 65 dollárt kell fizetnie minden egyes kanadai háztartásnak, illetve vállalatnak. A cél a fosszilis tüzelőanyagokról való leválás, de a kormány ezen elképzelését sokan kritizálják. A legfőbb probléma, amit az ellenzék, élükön Poilievre problémásnak talál, hogy

amennyiben ezt az adót kivetik, a vállalatok nagy valószínűséggel a polgárokon fogják a saját profit kiesésüket pótolni.

Tehát a kanadaiaknak a már így is megemelkedett kiadások mellett többet kellene fizetniük a bevásárlásért vagy az otthonok fűtéséért. Ezért a konzervatívok az adó megszüntetésére tettek javaslatot nemrégiben.

Fontos témáknak számít még a lakhatási válság, ami az elmúlt időszakban lett egyre súlyosabb vagy az ország nemzetközi megítélése is. Itt beszélhetünk a nemrégiben kirobbant alsóházi botrányról, vagy az Ottawa és Új-Delhi közötti diplomáciai csörtéről.

A lehetőség tehát adott, 2025-ben megvan az esély a konzervatív győzelemre. A jelenlegi felmérések szerint Quebec kivételével mindenhol vezet a konzervatív párt, bár 2 másik tartományban viszonylag szorosnak ígérkezik a verseny.

kanadadiagr.pngForrás: 338 Canada 

Amennyiben a konzervatívok nyernek, valószínűsíthető, hogy mind a szén-dioxid adót, mind a konvoj vezetői elleni pereskedést megállhatják, ha a jelenleg kormányzó liberálisok nem változtatnak politikájukon.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása