2023. november 27. 16:00 - Danube Institute

Nyilvánosságra hozza az amerikai kongresszus a január 6-i felvételeket

Mike Johnson és a republikánus képviselőház több ezer órányi biztonsági felvételt tervez nyilvánosságra hozni – írja a The Hill. Miért fontos a döntés meghozatala és milyen következményei lehetnek az amerikai politikára nézve?

shutterstock_1888654336.jpg

Nagyjából 90 órányi biztonsági kamerafelvételt hoztak nyilvánosságra abból a nagyjából 44 ezer órányiból, ami a 2021. január 6-án történt felkelés idején készült a Capitolium épületében. A képviselőház vezetője, Mike Johnson örömmel fogadta a képviselőház közigazgatási bizottságának döntését:

Amikor bejelentettem a jelöltségemet a Házelnöki pozícióért, ígéretet tettem, hogy hozzáférhetővé teszem azokat az amerikai nép számára a Capitol Hill biztonsági szolgálatának 44 000 órányi videófelvételét. Az igazság és az átláthatóság kulcsfontosságú.”

– mondta Mike Johnson. Hozzátette, hogy a Capitolium épületében kialakított megtekintő terem minden állampolgár számára lehetőséget biztosít, hogy cenzúrázatlanul megnézhesse a felvételek minden percét". A videók körülbelül 5%-a tartalmazhat az épület architektúrájával kapcsolatos érzékeny biztonsági információkat, amelyeket nem fognak a publikum elé tárni.

Miért lényeges a videók nyilvánosságra hozatala 2023-ban? Egyrészt azért, mert mutatja, hogy Kevin McCarthy valószínűleg összejátszott a képviselőház demokrata kisebbségével, mivel már az ő terminusa alatt is követelték felvételek nyilvánosságra hozatalát, ami hosszas belső vitákat okozott a republikánus többségen belül. Illetve kérdéseket vet fel az is, hogy McCarthy miért csak Tucker Carlson-nak engedett betekintést, aki akkoriban még a Fox News-nak dolgozott. Másrészt rávilágít arra is, hogy a Kongresszus által felállított bizottság politikai indíttatásból próbált több embert is politikai és jogi szempontból ellehetetleníteni. A politikai indíték egyik legnagyobb célpontja Donald Trump korábbi amerikai elnök volt, aki üdvözölte a republikánus házelnök döntését.

Mi is történt 2021. január 6-án? Több, mint 1100 ember ellen emeltek vádat az akkori washingtoni lázongások miatt. Trump elnök arra utasította követőit, hogy menjenek a Capitolium épületéhez, hogy „akadályozzák meg” Biden 2020-as győzelmét. Azonban az akkori elnök felszólította követőit, hogy tartózkodjanak az erőszakos megmozdulásoktól. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mi is történt a Capitolium folyósóin azon a napon, Mike Pence akkori alelnök milyen szerepet játszhatott Trump elnök „megbuktatásában”, valamint, hogy miért bújhattak meg FBI alvó ügynökök a tömegben?

Ezen kérdések rengeteg alapot adnak az egyre szélsőségesebb összeesküvés elméletek kialakulására, amit a felvételek nyilvánosságra hozatala remélhetőleg vissza fog szorítani.

capitolium.png


Forrás: CBS News

A capitoliumi események és az azokat követő vizsgálatok továbbra is kihívás elé állítják az Egyesült Államokat, de a nyilvánosságra hozott biztonsági felvételek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a történteket világosabban lássuk, és a társadalom együtt dolgozhasson az ilyen jellegű fenyegetések megelőzése és kezelése érdekében.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása