2023. október 03. 16:00 - Danube Institute

Új-Zéland izgalmas választásoknak néz elébe októberben

Új-Zélandon nemsokára választásokat tartanak és úgy néz ki, hogy kormányváltás jöhet. Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint az úgynevezett First Party rohamosan jön fel a Munkáspárt mellé. De mi is történt pontosan?

shutterstock_2255153741.jpg

Mielőtt ismertetném a jelenlegi viszonyokat, szükségesnek érzem, hogy tisztázzuk az új-zélandi választás menetét. A szigetországban a törvényhozókat vegyes arányos választási rendszer alapján választják, amely 1996-os bevezetése óta a koalíciókat teszi általánossá. A törvényhozókat vagy a 72 választókerület egyikében, vagy az összesített szavazatarány alapján összeállított központi listáról választják meg. Az alábbi diagramon megtekinthető a pártok népszerűsége ez év januárjában.

diagr-ujz.png

Forrás: 1News Kantar Public poll, Jan 22-26, 1000 respondents. Margin of error is 3.1 / Herald Network graphic

A friss adatok ugyanakkor a Munkáspárt támogatottságának csökkenését mutatják az október 14-i választás előtt. Az ACT (jobboldali ellenzéki párt) 3 ponttal 11 százalékra esett vissza, így a Nemzeti Párt - Act és a Munkáspárt-Zöldek közötti különbség 6 százalékpont, ami mindössze két ponttal kisebb, mint a legutóbbi felmérésben. 

Ha az erőviszonyok a választások éjszakájáig így maradnak, a Nemzeti Párt kormányt alakíthatna a jobboldali ACT párt segítségével, amelynek támogatottsága 10%-os volt a felmérésben. A Munkáspárt nem tudna többséget szerezni a Zöldekkel, amely szintén 10%-os támogatottsággal rendelkezik, és a Maori Párttal, amely 3%-os támogatottsággal rendelkezik.

A felmérés szerint a nacionalista New Zealand First Party (NZFP) támogatottsága is 5%-os, ami az ország arányos választási rendszere alapján elegendő lenne ahhoz, hogy visszakerüljön a parlamentbe és ha képes magát tartani az NZFP, akkor akár még belőheti magát az 5% fölé is és ezzel akár a jobboldali kormány részévé válhat.

Összességében tehát izgalmas versenyre számíthatunk idén október 14-én, ami a választásokat illeti. Ha sikerül a jobboldali pártoknak többséget szerezni a parlamentben, akkor szükséges lehet egy hárompárti koalíció létrehozása, de ez majd csak pár hét múlva derül ki.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása