2023. október 02. 16:00 - Danube Institute

„A kék nyár véget ért” – kudarcba fulladt a spanyol néppárti politikus beiktatási vitája

A szeptember 27-én tartott első, majd a szeptember 29-én tartott második körből álló parlamenti beiktatási vita végül nem hozta el Alberto Núñez Feijóo spanyol néppárti politikus számára a győzelmet. Az igen heves belpolitikai viszonyok közepette megtartott vita, illetve a szinte állandó jellegű bizonytalanság következtében pedig még az is bekövetkezhet, hogy a jelenleg ügyvezető miniszterelnökként dolgozó Pedro Sánchez második mandátumát kezdi meg miniszterelnökként.

shutterstock_2336134477.jpg

Ahogy arról már a korábbiakban is beszámoltunk, Alberto Núñez Feijóo beiktatási vitájának második fordulójára szeptember 29-én, péntek délután került sor, amely korántsem zárult a Néppárti politikusnak kedvező kimenetellel: Feijóo csupán 172 támogató (melybe beletartozik a VOX, illetve a navarrai Unión del Pueblo Navarro és a Kanári-szigeteki Coalición Canaria támogatása), viszont 177 ellenző szavazatot kapott, ezzel pedig eldőlt az esetleges jobboldali kormány sorsa egy időre – legalábbis a következő fordulóig.


A vita végkimenetele egyébként a vártak szerint alakult. Attól függetlenül, hogy Feijóo több ellenző szavazatot kapott, mint támogatót, beszédéről elmondható, hogy még valamennyi szocialista képviselőt is sikerült, ha nem is meggyőznie, de álláspontját érthetően közölni velük: 27,5%-uk tartotta programját közérthetőnek, sőt, egyötödüket szinte meg is győzte a néppárti jelölt.

Időközben az Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és a korábban már említett Junts a katalán parlamentben

bemutatták azon határozatukat, mely magába foglalja azokat a feltételeket, melyeket a szocialista Pedro Sáncheznek teljesítenie kell ahhoz, hogy elnyerje a katalán pártok támogatását, különös tekintettel egy jövőbeli referendum megtartásának lehetőségére.

A két párt egyébként nem működik ennyire szorosan együtt a közöttük fennálló közel sem baráti viszony miatt (sőt, mondhatni az ERC egyedül kormányoz a katalán parlamentben, miután a Junts kilépett a koalícióból tavaly októberben), azonban a közös ügy melletti síkra szállásuk egyrészről meglepetés, másrészről pedig akár még pozitív kicsengéssel is bírhat a még ügyvezető-miniszterelnöknek: ha bármilyen mértékű előrelépés történik az ügyben, akkor már egyből kettővel több támogatót számlálhat a szocialista politikus; ha viszont nem történik semmi, a Junts és az ERC nagy valószínűséggel együttesen hátrálnak ki mögüle.

Sánchez azonban nem tudja felvállalni sem az amnesztia, sem a referendum megtartásának lehetőségét, hiszen az egyet jelentene egy újabb választással: a politikus egyébként tudatta is, hogy ha ez az ára a támogatásnak, a spanyol választópolgároknak január 14-én ismételten az urnák elé kell járulniuk.

Feijóo bukását követően Francina Armengol, a spanyol képviselőház elnöke a Zarzuela palotába látogatott, hogy informálja VI. Fülöp spanyol királyt a beiktatási vita eredményéről. A király ebből kifolyólag akár már október 2-án elkezdheti a konzultációk újabb sorozatát, amely még akár azzal is végződhet, hogy az uralkodó Sánchezt választja, mint a beiktatási vita következő alanyát, lévén, hogy Feijóo nem tudott bizonyosságot adni támogatottságáról.

Összességében megjegyezhetjük, az elkövetkezendő hetek kulcsfontossággal bírnak mindkét politikai tömbnek, szocialista részről pedig különösen érdekes lesz figyelni a Sánchez–ERC–Junts paktálást, amely kétség kívül kritikus szakaszba ér.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása