2023. augusztus 08. 07:00 - Danube Institute

Az iráni tüntetések elősegítették a Teherán és Rijád között húzódó feszültségek enyhülését

2022 szeptemberét követően régóta nem látott tüntetéshullám söpört végig Iránon, miután az állami szervek olyannyira brutálisan bántalmazták Mahsa Aminit, hogy a 22 éves lány belehalt sérüléseibe. A demonstrációk alapjaiban rengették meg a rezsim stabilitását – amit az elnyomás későbbi növekedése is jelez – ami nagyban veszélyeztette Teherán pozícióit a kínaiak által előmozdított szaúdi-iráni megállapodás tárgyalóasztalánál. Arról, hogy a nők jogaiért kirobbant tüntetéshullám miként gyakorolt hatást a térség viszonyait lényegében átrendező megállapodásra, Simone Lipkind, a Council on Foreign Relations Közel-Kelet-kutatója értekezett.

shutterstock_2205708723.jpg

Peking befolyása nagyban hozzájárult az örök ellenfél, Irán és Szaúd-Arábia közötti megállapodás létrejöttéhez, azonban a tárgyalási környezetre más, Kínától független események is hatást gyakoroltak. Az egyezséget megelőzően a Mahsa Amini halála által kirobbantott tüntetéshullámban Teherán olyannyira meggyengült, hogy eddig nem látott szaúdi előnnyel fordulhattak a tárgyalások a képzeletbeli célegyenesbe.

Mindezzel együtt ezentúl Rijádnak nem csupán a külpolitikájában kell az egyensúlyozásra fókuszálnia, hiszen az Iránt gyengítő demonstrációk támogatása kétélű fegyverré válhat.

Bár a társadalmi elégedetlenség 2022 szeptembere előtt sem volt ismeretlen fogalom az iráni állami szervek számára, a rezsim biztonsága az 1979-es forradalmat követően egyszer sem kérdőjeleződött meg. A Mahsa Amini-tüntetések azonban a kezdeti nőjogi jelleg után gyorsan rendszerellenessé váltak, amelyhez hozzájárult a gyenge, az Egyesült Államokkal való nukleáris megállapodás hiányában szankciókkal sújtott gazdaság is. Tekintve, hogy a demonstrálók tömegei nélkülöztek mindennemű etnikai vagy éppen földrajzi megosztottságot, azokra a nemzetközi közösség is felfigyelt. Számos ország vezetett be szankciókat az állami erőszakapparátus tagjai ellen, az USA elzárkózott az atomalku elől, illetve az ENSZ is kitiltotta Teheránt a nők helyzetével foglalkozó bizottság munkájából. Mindezzel párhuzamosan azonban Szaúd-Arábia is aktívan részt vett a tüntetések támogatásában, illetve az iráni rezsim gyengítésében.

A szaúdi források által finanszírozott, perzsa nyelvű Iran International médiahálózat a demonstrációhullám kezdetétől folyamatosan sugárzott rendszerellenes üzeneteket, illetve médiaplatformot biztosított a tüntetők számára, ami nagyban megnehezítette a rezsim életét. 

Miután novemberben az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka egy nyilatkozatban utalt a külföldi médiabefolyásra a demonstrációkkal kapcsolatban, a nemzetbiztonságért felelős miniszter terrorszervezetté nyilvánította az Iran Internationalt. Lipkind információi szerint az addig Londoban működő médiahálózat Teherán által szponzorált aktoroktól származó fenyegetések miatt rákényszerült, hogy székhelyét Washingtonba helyezze át.

Az Iran International esete komoly szerepet kapott a márciusi megállapodásban. Tekintve, hogy a szaúdi forrásokból működő médiaplatform nagyban befolyásolta a tüntetések intenzitását, az általa közvetített üzenetek enyhüléséért cserébe Irán hajlandó volt számos engedményt tenni Rijádnak.

Bár a tüntetések éppen Szaúd-Arábia számára megfelelő pillanatban törtek ki, hiszen azok egybeestek a koronaherceg által támogatott liberalizációs reformokkal és az ország regionális törekvéseivel is, Rijád számára az azok mögött meghúzódó ideológia problémát jelenthet a jövőben. Éppen ezért a szaúdi monarchia fő célja, hogy a geopolitikai előnyök kihasználása mellett megakadályozza, hogy azok átterjedjenek az ország területére, fenyegetve a rijádi rezsim stabilitását.

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása