2023. július 06. 16:00 - Danube Institute

IMF megállapodások Pakisztánnal – vajon a gazdasági segélyek megoldást jelenthetnek a mélyben gyökerező problémákra?

Hónapok óta tartó sikertelen tárgyalások után Pakisztán végre közel kerülhet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodáshoz. Az elmúlt napokban Iszlámábád lépéseket tett az IMF feltételeinek teljesítésére, amelyek ahhoz szükségesek, hogy 1,1 milliárd dollárnyi támogatást szabadítson fel egy meglévő, június 30-án lejáró segélycsomagból. Mindezért Shehbaz Sharif miniszterelnök is gratulált pénzügyminiszterének Ishaq Dar-nak, valamint az IMF is dicsérte ezeket az utolsó órában tett lépéseket – számol be róla a Foreign Policy.

shutterstock_2285389687.jpg

A megszorító intézkedések közé tartozik az ország új költségvetésének módosítása, amely 750 millió dollárral emeli az adókat - az ország súlyos költségvetési hiányának csökkentése érdekében -, valamint az importkorlátozások megszüntetése az ugyancsak komoly folyó fizetési mérleg hiány enyhítése érdekében. A Pakisztáni Központi Bank, az IMF követeléseinek megfelelően, 22 százalékra emelte az irányadó kamatlábakat, ami több mint 12 százalékpontos növekedés 2022 áprilisa óta. A lépések célja a kereslet csökkentése és a pakisztáni devizatartalékok tehermentesítése volt, amelyek most alig egyhavi importot fedeznek.

Annak ellenére, hogy jelenleg biztatóak a kilátások Pakisztán előtt, a közelmúltig az IMF-megállapodással kapcsolatos megállapodásra csekély esélyt láttak. Ennek egyik oka, hogy a kormány - népszerűsége növelése érdekében - megemelte az energiatámogatásokat,

ami ellentétes volt az IMF megszorító feltételeivel, valamint az ország igyekezett elkerülni egy koherens gazdaságélénkítési terv kidolgozását is. Mindezek hatására az IMF magas rangú vezetői nyilvánosan is kifejezték aggodalmaikat Pakisztánnal kapcsolatban - mind gazdaságpolitikai döntéseit, mind instabil politikáját kritikával illetve. A hónap elején az IMF elutasította az ország költségvetését és úgy tűnt, hogy ezzel beverték a szöget a koporsóba.

További kérdéseket vet fel, hogy az IMF által orvosolni próbált gazdasági válság csak a jéghegy csúcsa, hiszen az országot számos mélyen gyökerező probléma terheli, mint például az infláció, amely az elmúlt hetekben rekordot jelentő 38 százalékot ért el.

Emellett kiemelkedő gond a migráció, amelynek hatásait már Európában is érezhettük, valamint az ezzel együtt járó „agyelszívás” is.

A nyomasztó szegénység miatt egyesek menekülni kényszerülnek az országból, köztük az a több mint 100 pakisztáni migráns is, akik ebben a hónapban Görögország előtt hajótörést szenvedtek. A gazdasági stressz azonban nem csak a pakisztáni szegényeket sújtja. A gazdag és képzett réteg is egyre nagyobb számban hagyja el az országot, ami súlyosbítja a krónikus „agyelszívást”. Az ország kivándorlási hivatala szerint 2022-ben több mint 750 000 ember hagyta el Pakisztánt, ami háromszoros növekedés 2021-hez képest (köztük számos orvos, mérnök, informatikai szakértő és könyvelő).

Az elvándorlást kiváltó gazdasági feszültséget az IMF-megállapodás enyhítené, de nem szüntetné meg, hiszen a jelenlegi válságot kiváltó strukturális tényezők továbbra is fennállnának.

Ezen tényezők közé tartozik például a drága üzemanyagimporttól és a világpiaci versenyben nehezen helytálló legfontosabb exportterméktől - a textilipartól - való nagyfokú függőség, a víz- és energiahiánnyal küszködő, nem hatékony mezőgazdasági ágazat, valamint a korrupcióra hajlamos politikai és gazdasági elit, amely nem hajlandó többet befektetni a közjólétbe.

Összességében az mondható el, hogy az új IMF-források rövid távon enyhítenék Pakisztán gazdasági válságát, lehetővé tennék a legfontosabb külföldi hitelezők további finanszírozását, erősítenék a közvetlen külföldi befektetések kilátásait, és segítenének elkerülni az adósságcsődöt. Hosszú távon azonban nem oldják meg az ország gazdasági problémáit, hiszen komoly politikai változtatások nélkül ezek a gondok továbbra is fennmaradnának.

Szemlézte: Potsay Zille Csenge

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása