2022. augusztus 05. 07:00 - Danube Institute

Realitás-e Kína tajvani inváziója?

Februárban, az ukrajnai orosz invázió után a nemzetközi és hazai médiában is megfogalmazódott kérdésként, vajon Kína a közeljövőben megtámadja-e Tajvant? A The Diplomat latolgatja, mekkora ennek az esélye, illetve azt, milyen érdekek és kiváltó okok mozgatják az eseményeket.

shutterstock_2056330952_1.jpg

Le kell szögezni, hogy a Kína és Tajvan közötti történelmi kapcsolat, valamint a geopolitikai adottságok nem hasonlíthatóak össze Oroszországgal és Ukrajnával. A Kína és Tajvan között meghúzódó feszültséggel és annak hatásaival ebben, ebben és ebben a cikkünkben is foglalkoztunk már.

Az elemzés egésze tényeket és érveket sorakoztat fel amellett, hogy Kína a közeljövőben biztosan nem fogja megtámadni Tajvant.

Kína jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága, valamint a legkülönfélébb ágazatokban foglal el vezető pozíciót. Úgy is lehet fogalmazni, Kína a „világ gyára”, ahol rendkívüli technológiai vívmányok összpontosulnak, amelyek mozgatórúgói a világgazdasági folyamatoknak. Kína a világ legnagyobb kereskedő országa az exportot és az importot tekintve is.

Ráadásul Kína tíz legnagyobb kereskedelmi partnere közül nyolc az Amerikai Egyesült Államok és annak közvetlen szövetségese.

Az elemzés ebből következően arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben Kína erőszakot alkalmazna Tajvannal szemben, abban az esetben az Egyesült Államok és a nyugati világ egésze szankciókkal válaszolna. Oroszországgal ellentétben ez Kína számára jóval költségesebb lenne, és komoly gazdasági visszaesésre számíthatna az ország, amely társadalmi-politikai problémákat okozna.

Tajvan geopolitikailag nagyon fontos Kínának és az Egyesült Államoknak is. A kelet-ázsiai térségben az USA a domináns tengeri, Kína pedig a kontinentális hatalom, így aki megszerzi az érintett államot, előnyhöz jut. Tajvanról érdemes tudni, hogy technológiai tényező – akár a régióban és világszerte is -, ugyanis jelentős chipgyártó. A cikk párhuzamba állítja Tajvant Ukrajnával, hangsúlyozva, hogy az ázsiai ország az Egyesült Államok számára sokkal fontosabb gazdaságilag és stratégiailag is.

Így valószínűsíthető az Egyesült Államok közvetlen katonai beavatkozása, ha Kína inváziót kísérelne meg.

Tsai Ing-wen, Tajvan elnöke júliusban találkozott az amerikai védelmi miniszterrel, amikor megerősítették a védelmi garanciákat és a további együttműködést. Erről Twitteren is beszámolt.


Mivel az USA számára Tajvan fontosabb geopolitikailag, mint Ukrajna, így messzebb merészkedne el a válaszlépésekben is. Jelenleg Kínának több vesztenivalója van gazdaságilag, mint Oroszországnak, valamint hadseregének fejlettsége nem mérhető az Egyesült Államokéhoz. Kínának most az az érdeke, hogy gazdasága tovább növekedjen, és ledolgozza tetemes hátrányát az amerikai hadsereggel szemben. A pekingi vezetés kitűzött célja, hogy lassan, de biztosan szuperhatalommá váljon és felszámolja az egypólusú világrendet.

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása