2021. október 02. 09:00 - Danube Institute

Berobbanthatja az elektromosautó-piacot az üzemanyagválság Nagy-Britanniában

Az utóbbi hetekben tetőző ellátási zavar igen nagy pánikot keltett az autósok körében, a benzinkutak kiürülésével párhuzamosan pedig rohamosan nőtt az elektromos járművek utáni érdeklődés – hivatkozik autókereskedések online statisztikáira a Daily Mail.

 ua_nyito.jpg

Ugyan még egy év sem telt el azóta, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti utolsó szálakat is elvágták, a Brexit hatásai már számos területen megmutatkoztak. A kezdeti bizonytalanságot követően Boris Johnson miniszterelnök megmentőként üdvözölhette a vakcinákat, hiszen a szigetország beszerzési és elosztási sikereit az EU botladozásával szembe állítva egyből kézzel fogható előnnyel büszkélkedhetett a kilépéspárti kormány. Egy akkori szemlénkben rámutattunk, hogy az oltási program beindulásával a britek valóban pozitívabban kezdtek el vélekedni a Brexitről, ugyanakkor azt is megjegyeztük, hogy a továbbiakban ez a tendencia megfordulhat, amint más területeken problémák jelentkeznek.

2021 második felébe lépve ez meg is történt. A munkaerőhiány és az azt követő ellátási zavarok híre az országon túl is téma lett, legutóbb éppen egy jelentős üzemanyagválság járta körbe a nemzetközi és a magyar sajtót. Nagy-Britanniában sorra kényszerültek bezárni a benzinkutak, miután a Brexitnek köszönhető kamionsofőr-hiány (amelyről részletesebben itt írtunk) miatt nem tudták megfelelően biztosítani az ellátásukat. A helyzetet persze tovább súlyosbította, hogy sokan pánikvásárlásba kezdtek a hírek hallatán, és kannaszámra kezdték hordani az üzemanyagot a kutakról, amíg lehetett.

Volt, aki lóháton viccelődött a hosszú sorban várakozó autósokkal, mondván az ő járművének nincs szüksége benzinre, csak egy kevés répára.

A nehézségek ismét bizonytalanságra adtak okot a briteknek. Az áprilisi felméréshez képest fordulat következett be, és immáron sokkal többen gondolják úgy, hogy az ország rossz irányba halad, illetve, hogy a Brexit rossz hatással van rá.

ua_diagr.jpg

Saját szerkesztés az Ipsos MORI felmérése alapján

További érdekesség, hogy az üzemanyagválság alatt rendkívüli mértékben nőtt az elektromos autók utáni érdeklődés, amelyet több kereskedő cég statisztikája támaszt alá. A piacvezető Auto Trader 61%-os növekedésről számolt be a kategóriában. A vállalat kereskedelmi igazgatója úgy értékelte a helyzetet, hogy bár eddig az emberek a kis hatótáv miatt ódzkodtak az árammal hajtott járművektől,

most az a korszak következhet, amelyben már inkább attól tartanak, hogy nem tudnak üzemanyagot tölteni a belső égésű motorral működtetettekbe.

A Carwow munkatársa is hasonlóan vélekedik, szerinte a mostani válság jelentheti az igazi fordulópontot az ország elektromosautó-piacán. A Daily Mail emlékeztet, 2030-tól az Egyesült Királyságban nem lehet új benzines és dízel autókat vásárolni.

Érdemes lesz ugyanakkor a szigetország áramellátására is figyelni. Mint azt nem oly rég pedzegettük, a térségben komoly problémát okozott, hogy huzamosabb időre lecsendesült a szél az Északi-tengeren. A váratlan szélenergia-kiesés miatt Nagy-Britanniában újra üzembe kellett helyezni egy széntüzelésű erőművet, amelyre néhány év múlva már nem lesz lehetőség. Az elektromos autók elterjedésével és az erőművek leépítésével tehát továbbra is fontos tényező lesz az energiahatékonyság, London pedig komoly kihívásokkal nézhet szembe. Az egyik lehetséges megoldást a franciaországi importmennyiség növelése jelentheti, hiszen a nyugat-európai országban nem riadnak vissza az atomenergia használatától.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása