2021. szeptember 13. 07:00 - Danube Institute

Hosszú távú munkaerőhiány fenyegeti az Egyesült Királyságot

Egyéb okok mellett a Brexit és a világjárvány hatásai miatt a szigetország egyre népszerűtlenebb és nehezebben elérhető a kelet-közép-európai munkavállalók számára – foglalkozik a témával több cikkében is a Financial Times.

brit_nyito_1.jpg

Egy korábbi blogbejegyzésben már említésre került a nyáron Nagy-Britanniát sújtó ellátási zavar, illetve az azt előidéző munkaerőhiány. Mindez akkor még inkább egy, a szigorú járványkezelésből fakadó akut problémának tűnt, mostanra azonban az érintettek már attól tartanak, hogy ennél többről van szó. Egyes szektorok továbbra is óriási munkaerőhiánnyal küzdenek: az építőipar, a teherszállítás és a vendéglátás mind komoly kihívásokkal néz szembe – sorolja a Financial Times brit tudósítója, Daniel Thomas.

A nehézségeket leginkább a Brexit és a koronavírus együttes hatása okozza. Előbbi komoly bürokratikus akadályokat gördített az addig olajozottan működő kontinentális összeköttetés elé, amelyet az utóbbi miatt bevezetett szigorú korlátozások tovább súlyosbítottak.

A probléma gyökere abban rejlik, hogy az Egyesült Királyság munkaerőpiacán régóta fontos szerepet játszanak a bevándorlók, olyanok is, akik csak bizonyos időszakokra utaznak ki (például kamionsofőrök).

Ezen munkavállalók jó része az EU-ból (főként térségünkből) érkezett a szigetországba, a mostani körülmények viszont nem igazán kedveznek ennek a folyamatnak. A Financial Times egy másik cikkében többek között épp két magyar kamionsofőr történetével igyekezett szemléltetni a helyzet súlyosságát. Egyikőjük azután döntött a végső hazatérés mellett, hogy a sofőrhiány és a lezárások következtében egyhuzamban három hónapig volt kénytelen kint dolgozni, hosszabb pihenők nélkül, végig a fülkéjében lakva. Elmondása szerint

az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor egy rendőr a korlátozásokra hivatkozva visszaparancsolta a kamionjába, miután műszak után sétált volna egyet.

Az ország legjelentősebb, közel 200 ezer vállalkozást képviselő üzleti lobbicsoportja, a Brit Iparszövetség (CBI) újonnan arra kérte a kormányt, hogy ne várjanak ölbe tett kézzel a csodára, ugyanis állami beavatkozás nélkül nem fog javulni a helyzet. Mint figyelmeztettek, a munkaerőhiány számításaik szerint akár évekig is eltarthat, ha a dolgok ebben a mederben folynak tovább. London ezzel szemben egyelőre makacsul kitart álláspontja mellett, amely szerint hazai munkavállalókkal is megoldható a probléma. A tisztviselők elsősorban abban bíznak, hogy a munkahelymegőrző támogatások beszüntetésének közelgő határideje vízválasztó lesz a piac szempontjából, a CBI tagjai viszont közel sem ilyen optimisták. Vezetőjük, Tony Danker elmondása szerint

a gazdasági helyreállításra eddig is negatívan hatott a vállalkozásokat sújtó kényszerű nélkülözés.

A kellő személyzet hiányában néhány hotel egész egyszerűen képtelen volt a maximális befogadóképességét kihasználni, de az éttermek sem tudták kihozni a legtöbbet a forgalmas nyári szezonból – panaszolta a lobbicsoport főigazgatója. Az állami beavatkozásra ösztönzés mellett Danker azt is megemlítette, hogy a vállalatoknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a digitalizációra és a folyamatok automatizálására. Mindeközben az érintett cégek sorra hívják fel a figyelmet a várható áremelkedésekre.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása