2024. szeptember 03. 07:00 - Danube Institute

Az Uniós kapcsolatok újraépítése nem fordítja vissza a Brexitet

Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, a brit Munkáspárt vezetője ragaszkodik állításához, miszerint „nem semmisíti meg a Brexitet”, amikor felvázolta a Németországgal kötendő új szerződés terveit az Európai Unióval való kapcsolatok szélesebb körű újraépítésének részeként.

shutterstock_2487077981.jpg

A miniszterelnök azt mondta, hogy szorosabb kapcsolatot szeretne ápolni Európával, de az Egyesült Királyságnak nem áll szándékában kialakítani egy mobilitási programot a fiatalok számára, amely jogot adna az EU-ban élő fiatalabb generációnak arra, hogy a szigetországban éljenek és dolgozzanak, illetve fordítva.

A Munkáspárt elnöke erről az Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón értekezett Berlinben, miután a két nemzet közötti új együttműködési megállapodásról kezdtek tárgyalni. A miniszterelnök elmondta, hogy az egyezség célja a kereskedelem fellendítése, a munkahelyteremtés és a gazdasági prosperitás mindkét országban. 

Ez egy nemzedékenként adódó lehetőség, hogy újraindítsuk Nagy-Britannia kapcsolatát Európával, hogy eredményeket is felmutathassunk a brit nép számára”

– írta Starmer a Twitteren.

A két vezető reméli, hogy jövő év elejéig aláírhatják a szerződést, amely a többi között a védelemre, az energiabiztonságra, a tudományos szférára és a technológiára is kiterjed. A látogatás során megállapodtak egy közös cselekvési tervben is, amelynek célja az illegális migráció és az embercsempész bandák elleni küzdelem, mindez a hírszerzési információk megosztása révén. Keir Starmer azt is nyilatkozta, hogy jobb kereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, mint amelyről Boris Johnson 2020 végén tárgyalt. Az azonban továbbra sem világos, hogy Brüsszel milyen változtatásokat hajtana végre az Egyesült Királysággal meglévő, brexit során kötött kereskedelmi megállapodásában, amelyet 2026-ban kell majd felülvizsgálni.

Az Egyesült Királyság Unióból való kilépésére szavazó brit állampolgárok véleménye, a brexit után, a visszalépés kérdését illetően

 

Forrás: Statista

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Királyság engedélyezné-e a német fiatalok szabad mozgását, a miniszterelnök azt mondta:

Nem tervezünk ifjúsági mobilitási programot, de vannak egyéb elképzeléseink az EU és köztünk lévő kapcsolat javítására."

Az EU ifjúsági mobilitási programot javasolt - amely megkönnyítené a 18 és 30 év közötti uniós polgárok számára, hogy korlátozott ideig az Egyesült Királyságban tanuljanak és dolgozzanak, és cserébe a fiatal britek ugyanezt megtehetik az Unióban. A sajtótájékoztató után azonban Starmer ragaszkodott ahhoz, hogy a Németországgal tervezett szerződésnek „semmi köze ne legyen a fiatalok mobilitásához”. Hangsúlyozták azt is, hogy a két vezető „nem ment bele ennek részleteibe”, inkább az illegális bevándorlásra összpontosítottak. A sajtótájékoztatón elhangzott nyitóbeszédében

Scholz sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a britek és németek közötti kapcsolatok a Brexit és a Covid-járvány után meggyengültek, hozzátéve, hogy ő és Sir Keir "hasonló nézeteket vallanak erről", és "intenzívebbé akarják tenni a cseréket".

Korábban Nils Schmid, Scholz szociáldemokrata pártjának külügyi szóvivője azt nyilatkozta a médiának, hogy egy olyan program, amely megkönnyíti a német fiatalok számára, hogy az Egyesült Királyságba utazzanak tanulni, kívánságlistájuk egyik fő eleme. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy egy ilyen rendszer nem az általános értelemben vett bevándorlásról szólna, hanem sokkal inkább korlátozott időtartamú tartózkodásról, oktatási programok, diákcserék vagy munkatapasztalat céljából.

Sok szakértő megfigyelése szerint, Starmer politikai pályafutásának túlnyomó részét azzal töltötte, hogy megtervezze a brexit visszafordítását, így sokan kiszámíthatónak találják a Munkáspárt vezetőjének céljait. Ezzel szemben az a kritika érte, hogy a frissen hatalomra került kormánynak ambiciózusabbnak kellene lennie az európai szövetségesekkel való kapcsolatok erősítését illetően. Sokan úgy tartják, hogy mindez úgy lehetne kivitelezhető, ha kiépítenének közösen egy ifjúsági mobilitási programot, amely lehetőséget adna a fiataloknak, hogy könnyen élhessenek és dolgozhassanak a kontinensen bármely tagországban, azonban a brit miniszterelnök egyelőre hajthatatlannak tűnik.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása