2021. február 19. 07:00 - Danube Institute

Több tagállam is ellenállt Biden transznemű sportolókkal kapcsolatos rendeletének

Mississippi szenátusa saját javaslattal írta felül az elnök női sportolókat ellehetetlenítő jogszabályát.

women-655353_1920.jpg

Ahogy előző cikkünkben beszámoltunk róla, az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden aláírt egy rendeletet, melyben kinyilvánította, hogy a transznemű gyerekek saját választott nemük szerint csatlakozhatnak a lány, női sport csapatokhoz. Az elnök rendeletére reagálva az egyik amerikai állam, Mississippi szenátusa 34 igen és 9 nem szavazattal

elfogadott egy törvényjavaslatot mely szerint nem sportolhatnak együtt a transznemű atléták lányokkal, nőkkel az államban található egyetemeken és iskolákban.

A következő hetekben a dokumentum a republikánus többségű Mississippi Állami Szenátus elé kerül, ahol tovább bővítik tartalmát. – számol be róla a Daily Wire újságírója, Charlotte Pence Bond.

A törvényjavaslat kezdeményezője Angela Burks Hill szenátor a következőkkel indokolta a törvény létjogosultságát: „Az utóbbi időben számos edző felhívott, hogy aggódnak az új elnöki rendelet negatív következményei miatt és úgy érzik, hogy a női sport védelme érdekében kellene hozni egy törvényt Mississippi államában.”

Mississippi republikánus kormányzója, Tate Reeves Twitter bejegyzésében kifejtette, miért tartja károsnak az elnöki rendeletet: „Családunkban lányaink sportolását száz százalékban támogatjuk. Tudom, hogy a csapatsportok során számos olyan tanulságot lehet levonni, amelyek elősegítik, hogy a nők sikeresek lehessenek az élet összes területén, ideértve karrierjüket is. Emellett ezek a küzdősportok hozzájárultak a nők esélyegyenlőségéhez is.” Majd hozzátette:

Azért vagyok nagyon elégedetlen Joe Biden elnöki rendeletével mert ezzel rákényszeríti a fiatal lányokat arra, hogy biológiai nemük szerinti fiúkkal versenyezzenek. Ez erősen korlátozza a lányaim és sok más atléta lehetőségeit. Ez egykáros és rossz törvény egész Amerika számára.

Az LMBTQ egyik érdekképviseleti szervezete, a Human Rights Campaign közleményében elítélte az olyan államok határozatait, mint Alabama, Arizona, Georgia, Iowa, Mississippi, Dél-Dakota és Tennessee – hiszen ezek mind korlátozásokat terveznek bevezetni, hogy megvédjék a női sportok egyenlőségét, valamint olyan egészségügyi segítséget terveznek nyújtani a transznemű gyerekek számára, amely megerősítheti őket saját biológiai nemi identitásukban.

A Dél-Dakotai képviselőház is megszavazta azt a törvényjavaslatot, amellyel megtiltották a transznemű atlétáknak, hogy nőkkel együtt sportoljanak, valamint megvonták az állami támogatást az olyan sporteseményektől, ahol szembe mennek ezzel a törvénnyel.

Alabamában pedig egy olyan törvényjavaslatot vetettek fel, amely megtiltaná az orvosoknak azt, hogy „transznemű” kiskorúak számára felírhassanak különböző pubertálást megakadályozó hormonális gyógyszereket. Emellett feloldanák a konverziós terápiák és más olyan módszerek tiltását, amelyekkel orvosok és szakértők segítik a kiskorúakat abban, hogy inkább saját nemi identitásuk erősödjön meg.

Montana államának képviselőházában pedig már megszavazták, hogy nem fordulhatnak egyből nemmegváltoztató orvosi ellátáshoz azok a kiskorúak, akik elbizonytalanodtak saját nemi identitásukban, valamint csak a saját biológiai nemük szerinti sportcsapatokban vehetnek részt.

A Williams Institute kutatóintézet jogi igazgatója, Christy Mallory szerint az alabamai és oklahomai törvények annyira diszkriminatívak, hogy soha nem szavaznák meg őket. Az igazgató szerint még a törvényjavaslat körüli kampány is súlyosan diszkriminatív és ártó a gyerekek számára, hiszen azt érzékeltetik velük, hogy az „nem támogatja őket az állam.”

Ezeknek az államoknak azonban nem az a céljuk, hogy a kiskorúak jogai ellen küzdjenek és diszkriminálják őket, hanem éppen, hogy meg akarják őket védeni attól, hogy olyan döntést hozzanak, amely egész életüket radikálisan befolyásolhatja.

Az alabamai törvényjavaslat például az olyan pubertálást megakadályozó hormonális gyógyszerek felírását írná tiltaná be, amelyektől a kiskorú még a fogamzóképességét is elvesztheti.

Arról, hogy hogyan váltak a gyerekek a gender propaganda áldozatává korábbi írásunkban olvashatnak: 

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása