2021. február 17. 16:00 - Danube Institute

A Biden-adminisztráció nem harcol a női sportolók egyenlőségéért

Alig néhány órával beiktatása után az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden „A nemi identitás vagy szexuális orientáció alapján történő megkülönböztetés megelőzése és leküzdése” című rendeletével kifejezte, hogy az LMBTQ-lobbi élére fog állni elnöksége alatt.

crossfit-534615_1920.jpg

Amellett, hogy Biden kinevezte az amerikai történelem első transznemű egészségügyi miniszterhelyettesét, Rachel L. Levine-t, egyik halasztást nem tűrő elnöki rendeletét is kiadta, melyben kijelentette, hogy kötelező biztosítani a transznemű gyerekeknek, hogy iskoláikban az általuk preferált mosdókat, öltözőket használhassák. A törvény továbbá kimondja, hogy az iskoláknak azt is lehetővé kell tenniük, hogy szabadon eldönthessék a transznemű gyerekek, hogy a különböző sportágak edzésein és versenyein a lány, vagy a fiú csapathoz akarnak csatlakozni.

A rendeleten számos női sportoló felháborodott, mondván az igazságtalan és előnyben részesíti a nővé átoperáltatott férfiakat a versenyek során.

Vagyis a jogszabály - annak ellenére, hogy az elnök az egyenlőség nevében hozta meg - számos olyan női sportolót hátrányos helyzetbe hoz, aki egész eddigi életében azért küzdött, hogy győzhessen.

Ahogy arról Christine Rosen a Commentary Magazin újságírója beszámolt, a Fehér Ház szóvivőjének, Jen Psaki-nak is felvetették a problémát egy korábbi sajtótájékoztatón. Az újságírók megkérdezték tőle, hogy tervezi-e védelme alá venni a Biden-adminisztráció a hátrányos helyzetbe került fiatal női sportolókat is. Psaki először nem tudott válaszolni a kérdésre, majd a következő közhelyes választ adta:

Azért írta alá az elnök a rendeletet, mert meggyőződése szerint transz jogok egyenértékűek az emberi jogokkal.

A Commentary arra is felhívja a figyelmet, hogy még a Biden politikájával szimpatizáló New York Times is közzétett egy véleménycikket „Joe, lassíts az elnöki rendeletiddel” címmel, melyben arra figyelmeztetik az új elnököt, hogy jobb lenne, ha a továbbiakban már a Kongresszust is bevonná a törvényhozás folyamatába. Biden ugyanis beiktatása óta 29 rendeletet írt alá.

Az Egyesült Államok volt ENSZ nagykövete, Nikki Halley a National Review-ban publikált cikkében személyes példájával illusztrálta, hogy sok lánynak már iskolás korában minden álma az, hogy ő lehessen az iskola legjobb sportolója. Sokuk képes ezért mindent mást feladva a hét mindennapján gyakorolni. „Vajon ezeknek a fiatal lányoknak ezután is lesz lehetőségük arra, hogy a legjobb sportolók lehessenek iskolájukban, körzetükben, államukban? Aggódom, hogy sokaknak nem.

Az ilyen rendeletekkel az egész sportvilágban a versenyzést a nőkkel szemben a biológiai férfiak javára fordítják. – írta Halley.

A volt ENSZ nagykövet cikkében kifejti, milyen nagy erőfeszítések kellettek ahhoz, hogy a sportolásban nők is esélyt kapjanak a férfiakkal szemben: az elmúlt 50 évben a feminizmus végül elérte, hogy több legyen a női csapatok száma az iskolákban, így négy százalékról negyven százalékra nőtt az oktatási intézményekben sportoló lányok aránya.

Nikki Halley hozzátette: „Természetesen mindenfajta jog és védelem megilleti a transznemű gyerekeket, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy a biológiai nőknek és férfiaknak eltérő a fizikai felépítésük. Csak a tudomány figyelmen kívül hagyásával lehetne azt állítani, hogy nincsen természetes előnyük a férfi sportolóknak a női sportolókkal szemben. Habár a világ leggyorsabb női sprinterének kilenc olimpiai aranya van, mégis több száz középiskolás fiú is gyorsabb nála. Az olyan államokban, ahol transzneműek is versenyezhetnek lányokkal, utóbbiak mindig vesztenek a „volt” fiúk ellen. Ezektől a lányoktól ellopták a lehetőséget, hogy kitűnjenek.” – folytatta Halley cikkében.

Az egykori ENSZ nagykövet végül kiemelte, hogy ezzel a döntéssel negatív irányba mozdultak a női jogok és most kellene kiállniuk a harcos feministáknak – azonban legtöbbjük hallgat.

„Éppen olyan fontos a józan ész, mint az együttérzés. Nem azért küzdöttek az egyenlőségért nők nemzedékei, hogy végül esélyük se lehessen nyerni.” – zárta le írását Nikki Halley.

women-655353_1920.jpg

A Commentary Magazin egyébként arról is beszámolt, hogy a problémára reagálva a világhírű tenisz olimpikon Martina Navratilova több másik élsportolóval megalapította a „Nők Sportpolitikai Munkacsoportját” (Women’s Sports Policy Working Group), melyben megpróbálnak egy olyan tudományos alapú középutat találni, ahol úgy fogadják be a transznemű sportolókat, hogy közben a női és lánysportolók jogai sem csorbulnak. Navratilovát azonban ezért a jogos kezdeményezésért is transzfóbnak titulálták.

Miközben tehetséges fiatal női sportolók ezrei várják, hogy a bíróságok kifejezzék a rendelettel kapcsolatos álláspontjukat, sokuk elveszíti a lehetőségét annak, hogy tisztességes versenyeken vehessenek részt és kiemelkedő eredményeikért egyetemi ösztöndíjat kaphassanak. A klisés válasz, amely szerint „A transz jogok egyenrangúak az emberi jogokkal”, nem oldja meg azt az igazságtalanságot és egyenlőtlenséget, amellyel ezeknek a női sportolóknak szembe kell nézniük, ugyanakkor bemutatja, hogy a Biden-adminisztráció ebben a kérdésben fontosabbnak tartja a nők egyenlőségénél a transz jogok kiteljesítését.

A transzneműeket előnyben részesítő rendeletet azonban nem minden államban fogadták el. Arról, hogyan állt ellen törvényjavaslatnak az egyik amerikai állam, Missisipi és hogyan tervez több állam is kiállni a női sportolók jogaiért, sorozatunk következő részében, ebben a cikkben olvashat.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása